Γράφει στην "ΛΕΜΕΣΟΣ" ο Ευθύμιος Δίπλαρος, Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ-Βουλευτής

Μια από τις μεγαλύτερες και διαχρονικές απαιτήσεις των κατοίκων της ορεινής Λεμεσού είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαϊττά. Το εν λόγω έργο ήταν στα συρτάρια εδώ και δεκαετίες. Οι κάτοικοι της υπαίθρου όμως αναμένουν από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση του, καθώς αποτελεί ένα έργο που θα βελτιώσει άμεσα το βιοτικό επίπεδό των πολιτών. Η απαίτηση για υλοποίησή του έργου είναι ορθή και δίκαια. Ο πολυετής αγώνας των κατοίκων εν τέλει τελεσφόρησε με την υπογραφή της πρώτης φάσης του αυτοκινητόδρομου.

Έχω ιδίαν αντίληψη για τη σημασία του έργου. Κατάγομαι από την ορεινή Λεμεσό και γνωρίζω από πρώτο χέρι το πόσο πολύ θα βοηθήσει και θα βελτιώσει τις ζωές των κατοίκων η ολοκλήρωσή του έργου. Το διογκούμενο φαινόμενο της αστυφιλίας που μάστισε έντονα την ορεινή Λεμεσό μέχρι και την ολοκλήρωση του περασμένου αιώνα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των ορεινών κοινοτήτων. Η γρηγορότερη πρόσβαση στην αστική Λεμεσό από τις ορεινές κοινότητες θα βοηθήσει τα μέγιστα στον τερματισμό του φαινομένου της αστυφιλίας, ίσως ακόμη και να αντιστρέψει τις αρνητικές συνέπειές του. Οι πλείστοι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων μεταβαίνουν στη Λεμεσό σχεδόν καθημερινά για να εργαστούν ή για να διευθετήσουν τις όποιες υποχρεώσεις έχουν με τη δημόσια υπηρεσία. Ο μεγάλος χρόνος μετάβασης θα ελαχιστοποιηθεί με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου και έτσι πιστεύω και αναμένω πως όλο και λιγότεροι νέοι της υπαίθρου θα μετακομίζουν στην αστική Λεμεσό.

Στο παρόν κείμενο όμως επιθυμώ να εξηγήσω πως μπορεί η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου να έχει πολλαπλά οφέλη πέραν από τον τερματισμό της αστυφιλίας. Η πανδημία που έχει χτυπήσει την υφήλιο και έχει περιορίσει όλους μας στα σπίτια μας, ανάδειξε τη σημασία αλλά και τις πολλαπλές χρήσεις και δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Μάθαμε να διεκπαιρεώνουμε τις εργασίες μας από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μας. Η αλλαγή αυτή βοήθησε πολλούς εργοδότες και εργαζομένους να αντιληφθούν πως η εργασία από το σπίτι ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και στον τρόπο ζωής των εργαζομένων. Επομένως εμφανίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο μια τάση αύξησης της εργασίας από το σπίτι. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για το 2019, μόνο το 1.3% των Κύπριων εργαζομένων εργάζεται από το σπίτι, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 5.2%. Οι λόγοι πίσω από το μικρό ποσοστό είναι κυρίως κοινωνικοί, οι Κύπριοι ως μεσογειακός λαός προτιμούν την προσωπική επαφή (τα πλείστα κράτη του Νότου βρίσκονται επίσης κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο), ενώ ταυτόχρονα οι μικρές αποστάσεις και η ψηλή αναλογία αυτοκινήτων σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό αποθάρρυναν τους πολίτες από την τηλεργασία. Ωστόσο, μέσα από την πανδημία αρκετοί συμπολίτες μας κατάλαβαν πως η τηλεργασία βολεύει καλύτερα με τον τρόπο ζωή τους. Ακόμη, τα χαρακτηριστικά του Κυπριακού πληθυσμού ευνοούν την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας. Το ποσοστό του ψηφιακού αλφαβητισμού στην Κύπρο χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής οικονομίας βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκτενώς τη μέθοδο της τηλεργασίας.

Τα πιο πάνω στατιστικά στοιχεία περί τηλεργασίας συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαϊττά. Η μείωση του χρόνου μετάβασης από την Λεμεσό στις ορεινές κοινότητες σε συνδυασμό με την αύξηση της τηλεργασίας, πιθανότατα να ωθήσει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της αστικής Λεμεσού να επιλέξει να μετακομίσει πίσω στο χωριό. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των αστικών περιοχών έναντι των ορεινών κοινοτήτων για ένα νεαρό οικογενειάρχη, είναι η καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αν αυτό το πλεονέκτημα αποδυναμωθεί με την αύξηση της τηλεργασίας, τότε οι πολίτες που θα εργάζονται από το σπίτι ενδεχομένως να προτιμήσουν τη φθηνότερη και πιο ήσυχη ζωή της υπαίθρου. Η αύξηση των ενοικίων είναι αποτέλεσμα της συνεχόμενης διόγκωσης του κέντρου της Λεμεσού που έχει προκύψει από την υπερσυγκέντρωση νεοεισερχόμενων επιχειρήσεων στην κυπριακή οικονομία. Αν όμως όλο και περισσότεροι νέοι επιλέξουν να μετακομίσουν στην ύπαιθρο, τότε ο νόμος της αγοράς περί προσφοράς και ζήτησης θα τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, η επιστροφή των νέων στις ορεινές κοινότητες θα επαναφέρει τη χαμένη ζωντάνια που απώλεσε η ύπαιθρός μας κατά τις περασμένες δεκαετίες.

Χιλιάδες συμπολίτες μας προτιμούν τη ζωή της υπαίθρου. Ο κόσμος της υπαίθρου είναι πιο εγκάρδιος, οι ρυθμοί πιο αργοί και η ομορφιά της φύσης συνθέτουν ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον για να ζήσει κανείς και να μεγαλώσει τα παιδιά του. Με την ολοκλήρωση του δρόμου θα γίνει πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση στις κοινότητες αυτές και ταυτόχρονη αύξηση της τηλεργασίας ενδεχομένως να συμβάλει στη δημιουργία μιας τάσης επιστροφής στην ορεινή Λεμεσό. Επομένως, πέραν από τη στενή παρακολούθηση των διεργασιών για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να δώσουμε κίνητρα για να αυξήσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις τη μέθοδο της τηλεργασίας. Τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολλαπλάσια για όλους τους πολίτες ακόμα και για αυτούς που προτιμούν να εργάζονται στο φυσικό χώρο της επιχείρησης τους καθώς θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης.

Διαβάστηκε 1252 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top