Η πόλη της Λεμεσού είχε την τύχη να αναπτυχθεί μεταξύ δύο σημαντικών αρχαίων βασιλείων της Κύπρου: την Αμαθούντα στα ανατολικά και το Κούριο στα δυτικά. Κατευθυνθείτε λοιπόν προς το χωριό Επισκοπή της επαρχίας Λεμεσού, δυτικά του οποίου, σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, ξεπροβάλλει μπροστά σας ένας λόφος.

Αυτός ο λόφος φιλοξένησε για πολλούς αιώνες, μία από τις σημαντικότερες πόλεις–βασίλεια του νησιού που ιδρύθηκαν από τους Αχαιούς, αρχαίο ελληνικό φύλο. Έφτασαν εδώ από τον Αιγαιακό χώρο γύρω στα 1200 π.Χ., η Κύπρος όμως τους ήταν γνώριμος τόπος γιατί νωρίτερα, για δύο σχεδόν αιώνες, φιλοξενούσε τους Μυκηναίους εμπόρους που αναζητούσαν το πολύτιμο μετάλλευμα της, τον χαλκό.

Σήμερα, το Κούριο αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι περιηγητές κάθε χρόνο. Για την προστασία και ταυτόχρονα την ενοποίηση των σημαντικότερων μνημείων του Κουρίου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου. Στην είσοδό του, θα βρείτε το γραφείο του φύλακα, από το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριο εισόδου για να επισκεφθείτε όλα τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Ακολούθως, ο δρόμος σας οδηγεί στον χώρο στάθμευσης, ο οποίος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του λόφου, από όπου θα ξεκινήσετε την επίσκεψη σας με τα δύο πολύ σημαντικά μνημεία: το Ελληνορωμαϊκό θέατρο και την Οικία του Ευστόλιου. Περνώντας από την κύρια είσοδο ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου υποδοχής, στον οποίο λειτουργούν βιβλιοπωλείο, αναψυκτήριο και χώροι υγιεινής, το μονοπάτι σας κατευθύνει προς το θέατρο.

Πριν προχωρήσετε προς την είσοδο του θεάτρου σταματήστε για λίγο να αγναντέψετε τη θάλασσα. Η θέα κόβει την ανάσα. Από εκείνο το σημείο ξεκινά μαζί με την περιδιάβαση των ματιών, η περιδιάβαση του μυαλού και της ψυχής. Μπροστά σας εκτυλίσσεται ένα σκηνικό απέραντης ομορφιάς με το μπλε-γαλάζιο της θάλασσας να λαμπυρίζει κάτω από τις χρυσές ακτίνες του ήλιου σε αντίθεση με όλων των ειδών τα χρυσοπράσινα χρώματα της γης.

Και ένα είναι σίγουρο: «Ήξεραν να διαλέγουν τις τοποθεσίες όπου θα έκτιζαν τις πόλεις τους οι αρχαίοι Έλληνες». Φανταστείτε τους να πλησιάζουν τις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού με τα μικρά τους καράβια. Από μακριά θ’ αντίκρισαν τον τεράστιο κόλπο με την αμμώδη παραλία, όπου εύκολα μπορούσαν να σύρουν τα καράβια τους, και τους τραχείς απότομους λόφους, που θα παρείχαν στους αρχαίους κατοίκους του χώρου εκείνου, επαρκή ασφάλεια.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο λόφος της ακρόπολης, όπου βρισκόμαστε τώρα, σχεδόν κάθετος από τις τρεις πλευρές του, πάνω στον οποίο κτίστηκαν αμυντικά έργα και όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης του Κουρίου.

 Έψαχναν λοιπόν για μια καλή τοποθεσία με θέα προς τη θάλασσα, η οποία, αντίθετα με τις σημερινές μας ανάγκες, δεν ήταν απλά θέμα πολυτέλειας, αλλά επιτακτική ανάγκη για ασφάλεια, αφού θα μπορούσαν να δουν από μακριά τον εχθρό και να προφυλαχθούν. Η θέση δεν ήταν βέβαια το μοναδικό στοιχείο επιλογής του χώρου, αλλά, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, μπροστά σας απλώνεται μια μεγάλη πεδιάδα και οι γύρω εκτάσεις είναι ιδιαίτερα εύφορες για καλλιέργειες.

Τότε, πολύ περισσότερο ίσως από ότι σήμερα, οι άνθρωποι είχαν μεγάλη ανάγκη από εύφορη γη, αφού η κοινωνία τους στηριζόταν σημαντικά στη γη και τα προϊόντα της. Άλλο κυρίαρχο στοιχείο του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή είναι ο ποταμός Κούρης, ο οποίος εκβάλλει στον κόλπο του Κουρίου / Επισκοπής. Η ύπαρξη του ποταμού, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους του νησιού, ήταν μεγάλης σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής, αφού χρησιμοποιούσαν τα νερά του για άρδευση και ύδρευση.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των γεωφυσικών στοιχείων της περιοχής την καθιστούσε σχεδόν ιδανική για την ίδρυση της πόλης. Στην αρχαιολογική δε τοπογραφία, η περιοχή Κουρίου είναι μία από τις πλουσιότερες σε αρχαιολογικές θέσεις σε ολόκληρο το νησί.

Διαβάστηκε 260 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top