Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης –ακαδημαϊκός, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου– και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας του υπουργού Υγείας μίλησε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και στην δημοσιογράφο Κατερίνα Ηλιάδη. Παραθέτουμε ένα μικρό μέρος της αξιόλογης συνέντευξης του Δρ. Κωστρίκη: 

 

Είμαστε κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκου ή και εμβολίου για τη νόσο Covid-19;


Νομίζω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στο φάρμακο, παρά στο εμβόλιο. Και αυτό είναι λογικό. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρασκευαστεί σχετικά σύντομα, δηλαδή να βρεθεί η επιστημονική θεωρία παρασκευής του, αλλά η διαδικασία αξιολόγησής του με κλινικές μελέτες είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Η αξιολόγηση ενός εμβολίου, οι κλινικές δοκιμές κ.λπ., στοιχίζουν εκατομμύρια δολάρια, διότι απαιτείται η συμμετοχή πολλών ατόμων, για μεγάλο χρονικό διάστημα – περίπου έναν χρόνο, μόνον η αξιολόγηση στην κλινική φάση 3. Όμως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα κοκτέιλ φαρμάκων –στη φαρμακευτική αγωγή ο συνδυασμός φαρμάκων έγινε της μόδας από τον ιό του HIV που προκαλεί το AIDS– που φαίνεται να επικρατεί σήμερα στην κούρσα της ανακάλυψης τού φαρμάκου για τον Covid-19. Είναι ένας συνδυασμός της υδροξυλοχλωροκίνης (hydroxychloroquine) –που χρησιμοποιείται συνήθως για την ελονοσία (μαλάρια)– και του αντιβιοτικού σκευάσματος αζιθρομυκίνη (azithromycin). Η αποτελεσματικότητα του συνδυασμού αυτών των δύο έχει δημοσιευθεί πρόσφατα σε μια εξαιρετικά καλή επιστημονική μελέτη. Ο πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας είναι ένας διάσημος Γάλλος επιστήμονας, ο Ντιντιέ Ραούλ. Εμένα, μου έχει στείλει από την Αμερική αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων, ο γνωστός μας χημικός Κυριάκος Κ. Νικολάου (K.C. Nicolaou), ο οποίος θεωρεί ότι αυτό θα επικρατήσει στη φαρμακευτική αγορά για τη θεραπεία του Covid-19. Είναι ένα πάμφθηνο φάρμακο, με μια απλή δομή σχεδόν όπως της ασπιρίνης. Εκτός πατέντας, ένα κουτί αυτού του φαρμάκου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2-3 ευρώ. Ελπίζω να μην διακινείται στη μαύρη αγορά…

Και πότε το βλέπετε να μπαίνει στη φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο Covid-19; Σε ένα-δυο μήνες;


Πιο νωρίς θα έλεγα. Είναι έτοιμο και υπάρχει σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες. Στη χώρα μας πρέπει να ετοιμαστούν τα κλινικά πρωτόκολλα, για τα οποία ενδεχομένως να πάρουμε γνώση από την Ευρώπη ή από άλλες χώρες, και ακολούθως θα δοθεί και στους δικούς μας τους ασθενείς που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και νοσούν. Επίσης, στην επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχει και η θεωρία που λέει ότι πιθανόν αυτό το φάρμακο να μπορεί να συνταγογραφείται και για προληπτικούς λόγους (το λαμβάνεις για να μην μολυνθείς) – και αυτά τα πρωτόκολλα θα είναι έτοιμα σύντομα. Δηλαδή, θα μπορεί να το λαμβάνει ένας λειτουργός υγείας, ένας γιατρός για παράδειγμα, που έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, για να μην κολλήσει τον ιό.

Υπάρχουν παρενέργειες από αυτό το φάρμακο;


Εξ όσων γνωρίζω όχι. Αυτό το φάρμακο δίνεται ήδη σε άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως π.χ. ο λύκος, και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε τούτους τους ασθενείς. Είναι ένα εξαιρετικά απλό φάρμακο, που επενεργεί με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

Διαβάστηκε 13712 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top