Την κοπή 14 «αιωνόβιων δέντρων» για την κατασκευή χώρου στάθμευσης στο Λανίτειο κατήγγειλε το κίνημα των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και ο επαρχιακός Γραμματέας της Πάφου Ανδρέας Ευλαβής. Στο γκρουπ της Λεμεσού, ξεκίνησε συζήτηση για αυτό το θέμα για να μάθουμε περισσότερα για αυτή την αναφορά. Οφείλουμε να πούμε ότι ο χώρος του Λανιτείου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας σημαντικός πράσινος πνεύμονας και οι δεντροφυτεύσεις γίνονται ανά τακτά διαστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Λ», στο χώρο έχουν φυτευθεί γύρω στα 250 πεύκα τα τελευταία τρία χρόνια.

 

Την Δευτέρα 30 Σεπτεβρίου η συνάντηση

Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας  Λεμεσού Ντίνος Έλληνας τόνισε ότι, δόθηκε άδεια κοπής 14 δέντρων από το Τμήμα Δασών αλλά «τίποτα δεν είναι τελεσίδικο». Συμπλήρωσε ότι «τα σχέδια για το οδικό δίκτυο του Λανιτείου χώρου με βάση τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όντως επηρεάζουν 14 πεύκα. Τα σχέδια όμως αλλάζουν. Η περιβαλλοντική πολιτική της Σχολικής Εφορείας ήταν και είναι ξεκάθαρη. Φυτεύουμε δένδρα και δεν κόβουμε δένδρα. Εάν και εφ'όσον μέσα στα πλαίσια διακίνησης και ασφαλείας των μαθητών μας θα πρέπει να κοπεί ένα μέρος, τότε θα μιλήσουμε με τον μελετητή του έργου να το αποφύγουμε. Θα έχουμε συνάντηση μαζι του την Δευτέρα για να επανεξεταστεί ο όλος σχεδιασμός έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτή η ακραία επιλογή». 

 

Δεν θα επηρρεαστούν περισσότερα από πέντε πεύκα

Ο αρχιτέκτονας του έργου ανάπλασης του Λανιτείου Γιάννης Αρμεύτης ανέφερε τα εξής: «στα πλαίσια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση των Λανιτείων προέβλεπε την μετακίνηση του υφιστάμενου δρόμου νοτιότερα για διαχωρισμό της κίνησης των πεζών με αυτήν των αυτοκινήτων για λόγους ασφάλειας και καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας του χώρου». Δυστυχώς, όπως τονίζει ο ίδιος, παρά τις προσπάθειες των μελετητών το νέο οδικό δίκτυο επηρεάζεται από 5 πεύκα πίσω από το υφιστάμενο θέατρο.


Καταληκτικά, σημειώνει ότι: «ο νέος σχεδιασμός προβλέπει εκτεταμένες φυτεύσεις μεταξυ του δρόμου και του νότιου συνόρου ώστε να λειτουργεί ως απομονωτική λωρίδα πρασίνου. Να υπενθυμίσω ότι ο σχεδιασμός μας για την ανάπλαση των Λανιτειων προβλέπει δημιουργία πράσινης κεκλιμένης περίπου 1000τμ ενώ τα νέα κτίρια είναι βυθισμένα ωστε να είναι χαμηλότερα από τα υφιστάμενα».

Πράσινες στέγες

Υπενθυμίζουμε ότι στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Λανιτείου, 17 Μαϊου 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε κονδύλι ενός εκατομμύριου ευρώ στην Σχολική Εφορεία Λεμεσού για συνέχιση της ανάπλασης. Μέρος αυτού του κονδυλίου, και συγκεκριμένα 100.000ευρώ θα διατεθεί για την δημιούργια πράσινης στέγης 1000τμ που θα είναι μια καινοτομία τόσο για τα σχολικά κτήρια όσο και για το αστικό αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι της πόλης. 

 

 

7165874125064383961164332732986929959141376n

Διαβάστηκε 2329 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top