Κορυφαίο μέλημα και η απόλυτη, σταθερή, στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί θα μπορέσει να προκύψει «ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον ζήτημα».Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μετά από τη διεξαγωγή διευρυμένων συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.Αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα και η απόλυτη, σταθερή, στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».Στο πνεύμα αυτό, πρόσθεσε, «εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί και την συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον ζήτημα».

 


Επανέλαβα στον Πρόεδρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το αυτονόητο, ότι για την Ελλάδα, καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι δεν νοείται λύση του κυπριακού ζητήματος χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί». Πρόκειται, σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, «για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ».Πρόσθεσε ότι θα αναμένει «με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου».Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε θα συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση, «προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών».


 
Πρόσθεσε επίσης ότι αποτελεί κοινή θέση πως «η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της εν λόγω χώρας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης και τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί να οικοδομούν, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς».Επανέλαβε επίσης ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν αποδείξει εμπράκτως «την προσήλωση μας στην επίτευξη μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».
 


Τουρκικές προκλήσεις

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων συζήτησαν και «για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία κατάφωρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους τρόπους οργανωμένης αντίδρασης».

 


Σημείωσε ότι δεν είναι μια αντίδραση η οποία «προφανώς περιορίζεται μόνο στην άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου».
«Είναι μια αντίδραση η οποία αφορά και την ίδια την ΕΕ, καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.

 


Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες «για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας».

 


«Την ίδια ώρα ταυτόσημη υπήρξε και η διαπίστωση πως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση μας η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της ΕΕ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της ΕΕ», σημείωσε.


 
Τριμερείς – Med7

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σημασία την οποία αποδίδει σε όλα τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 


Έκανε λόγο για ένα θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια, σημείωσε, «η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη».


 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων «επαναβεβαιώσαμε πως κοινές είναι οι ανησυχίες για τις σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που άπτονται, μεταξύ άλλων, της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και της ανάγκης για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών».


 
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «επαναβεβαιώσαμε τη βούληση μας για κοινές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών που από κοινού με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει μέσω των τριμερών συνεργασιών που έχουμε εγκαθιδρύσει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη».


 
«Στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, του διαλόγου, της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, στοχεύοντας στην πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα», τόνισε.


 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει καμιά των γειτονικών μας χωρών. Τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία και ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


 
Είπε ακόμη ότι υπογραμμίστηκε επίσης η «ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις».


 
Η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Κύπρου στην Ευρώπη

Σε αναφορά του για διμερή θέματα που συζητήθηκαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, τα οποία ο ίδιος πιστεύει μπορούν να επιλυθούν εύκολα σε επίπεδο Υπουργείων Παιδείας.Ευχαρίστησε για την σημαντική δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι για την υποστήριξη των δομών περίθαλψης στην ανατολική Αττική.«Δεσμεύομαι αγαπητέ Πρόεδρε ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν ταχύτατα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως θα αξιοποιηθούν συνολικά οι πόροι από όλες τις ιδιωτικές δωρεές που έγιναν για να μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα μιας μεγάλης καταστροφής η μνήμη της οποίας φοβάμαι ότι θα μας συνοδεύει για πάντα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.  

 


Σε σχέση με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Ελληνική Κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι ήδη η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση, με την ελπίδα να υπερψηφιστούν πριν την 8η Αυγούστου, που αφορούν την οργάνωση του κράτους, την μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) σε 120 δόσεις και ένα διυπουργικό νομοσχέδιο «το οποίο θα ακουμπάει ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά θα προχωρά και στην εξαιρετικά συμβολική κίνηση να καταργήσει επιτέλους το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο από άσυλο προστασίας ιδεών δυστυχώς έχει μετατραπεί σε άσυλο που προστατεύει την ανομία και την παραβατικότητα εντός του πανεπιστημίου».«Αλλά, σ’ αυτή την συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να πείσουμε εντός και εκτός Ελλάδας όλους ότι η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας θέλουμε την Κύπρο σταθερό αρωγό και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια την οποία θα κάνουμε να κερδίσουμε δείκτες αξιοπιστίας στην Ευρώπη έτσι ώστε να μπορούμε αυτοδύναμοι να χαράξουμε την δική μας οικονομική πολιτική», πρόσθεσε.Αναφέρθηκε στην κρίση που πέρασαν Ελλάδα και Κύπρος, σημειώνοντας ότι «θέλω να αναγνωρίσω δημόσια στην πρώτη επίσκεψη ως Πρωθυπουργός την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τόλμησε να προτείνει στη Βουλή τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και την οδήγησαν σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης».Παρά τα προβλήματα, τα οποία πάντα υπάρχουν, είπε, σίγουρα η Κύπρος καταφέρνει να αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τους μέσους ρυθμούς της ΕΕ.«Και για εμάς αυτό το παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε γρήγορη ανάπτυξη αποτελεί σημείο αναφοράς, το οποίο θέλουμε να πετύχουμε κι εμείς στην Ελλάδα, δίνοντας πολύ γρήγορα το αποτύπωμα των δικών μας προθέσεων», κατέληξε.

 

 

ΚΥΠΕ

Διαβάστηκε 1551 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top