Αλέιδα Γκεβάρα: «Απαιτούμε σεβασμό στους λαούς μας»

 

Η Αλέιδα Γκεβάρα, η κόρη του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, παρευρέθηκε στην εκδήλωση αλληλεγγύης για τη Βενεζουέλα, που πραγματοποιήθηκε από την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΠΟΓΟ Λεμεσού στην Ασγάτα τον Ιούλιο του 2017 και παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ».

 

Η Αλέιδα Γκεβάρα, μας μιλά για τις κατακτήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Βενεζουέλα.Τη νίκη της Μπολιβαριανής Επανάστασης άρχισε να δουλεύει ο πρόεδρος Chavez σε διάφορα μέτωπα, όπως μας λέει η κα Γκεβάρα. «Το πρώτο που έκανε ήταν να αλλάξει το σύνταγμα, ένα σύνταγμα που ήταν φτιαγμένο για να κυβερνά μόνο η εθνική ολιγαρχία. Έτσι άλλαξε ένα νόμο ο οποίος ήταν ήδη πεπαλαιωμένος και δεν μπορούσε να ισχύει. Αυτή η αλλαγή του επέτρεψε να αρχίσει να κάνει πιο βαθιές αλλαγές, προσπαθώντας να δώσει μια αξιοπρεπή ζωή στο λαό», εξηγεί.

 

Συνέχισε λέγοντας ότι «για μια αξιοπρεπή ζωή στο λαό, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ο λαός να καταστεί ο ιδιοκτήτης της παραγωγής όσων παράγει, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να γίνει μια αγροτική μεταρρύθμιση και να γίνει ταυτόχρονα ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου πλούτου που έχει σήμερα η Βενεζουέλα, όπου είναι το πετρέλαιο». «Αυτό το πετρέλαιο πωλείτο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το βαρέλι μεταξύ 5 και 7 δολαρίων και ότι επέστρεφε ως έσοδο πήγαινε στις οικογένειες τις πιο πλούσιες της Βενεζουέλας», συμπληρώνει.

 

Ενώ, τώρα λέει ότι «με την εθνικοποίηση του πετρελαίου πλέον αναγκάζονται να το πληρώσουν στις διεθνείς τιμές και ο πλούτος ο οποίος επιστρέφει μετατρέπεται σε κοινωνικά ωφελήματα προς το λαό». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, «να βελτιώνεται η κατοικία, η στέγη, καθώς και να παρέχεται δωρεάν δημόσια υγεία σε όλους τους Βενεζουελανούς και παρέχεται πλήρης και δωρεάν παιδεία σε όλους τους Βενεζουελανούς».


Εξάλλου, είπε ότι «γι’ αυτό για πρώτη φορά ο λαός της Βενεζουέλας έχει στα χέρια του στέγη, υγεία, παιδεία και αξιοπρέπεια εργασίας. Φυσικά, αυτό προκαλεί μια αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι αν θυμάστε στην αρχή είπα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόραζαν αυτό το πετρέλαιο μεταξύ 5 και 7 δολαρίων, ενώ σήμερα πρέπει να το πληρώνουν στις διεθνείς τιμές και η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει αυτό το μεγάλο πλούτο».

 

Γι’ αυτό λέει ότι «επειδή δυστυχώς η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων κέντρων ειδησεογραφικών πρακτορείων στον κόσμο, αρχίζει μια εκστρατεία προπαγάνδας ενάντια στην κυβέρνηση, στην επανάσταση της Βενεζουέλας».


Η κα Γκεβάρα συνέχισε αναφέροντας ότι «το πρώτο που χρησιμοποιούν είναι ότι ο Chavez είναι ένας τύραννος. Αλλά μεταξύ μας μιλώντας τι τύραννος, ποιος τύραννος ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού; Ποιος τύραννος ενδιαφέρεται για την παιδεία του λαού του; Ποιος τύραννος ενδιαφέρεται στο να βελτιώσει την στέγη για το λαό του; Ποιος τύραννος ενδιαφέρεται να πετύχει και να αναγάγει την ενότητα των λαών στη Λατινική Αμερική;», διερωτάται η κα Γκεβάρα. «Σκεφτείτε αυτό, αν εσείς βρείτε κάποιον τύραννο αυτού του είδους γνωρίστε μου τον, γιατί εγώ ποτέ δεν γνώρισα κάποιον τέτοιου είδους τύραννο», μας λέει.

 

«Παρόλα αυτά με όλη την προπαγάνδα των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργούνται αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το πρώτο, που εμείς πάντοτε ζητούμε και απαιτούμε, είναι σεβασμός στους λαούς μας», συμπληρώνει.

«Αν κάποιος δεν ζει μια πραγματικότητα, είναι πολύ δύσκολο να την κατανοήσετε. Εμένα μου συμβαίνει αυτό με αυτό που συμβαίνει στη Κύπρο σήμερα» τόνισε.

 

Μιλώντας για την Κύπρο είπε «όπως εγώ δεν ζω αυτή τη πραγματικότητα, δεν κατανοώ, δεν μπορώ να την κατανοήσω ότι μια χώρα είναι μοιρασμένη στα δύο. Αυτό μπορεί να το πάθει ο καθείς ο οποίος δε ζει μέσα σε μια πραγματικότητα. Εγώ επειδή είμαι απ’ έξω μπορώ να δώσω εκατοντάδες διαφορετικές απόψεις, αλλά το να ζεις την πραγματικότητα είναι διαφορετικό και μόνο οι Κύπριοι την ζουν».

 

«Το ίδιο γίνεται με τους Βενεζουελανούς, γιατί είναι εκείνοι που ζουν αυτή τη πραγματικότητα, έτσι κανείς άλλος δεν μπορεί πλέον να πει στους Βενεζουελανούς πώς να οργανώσουν, πώς να ζήσουν τη ζωή τους, είναι απλώς ένα θέμα σεβασμού των λαών», κατέληξε.

 

Διαβάστηκε 716 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top