A+ R A-
10 December 2018

Friday, 30 November 2018 14:58

Ο Αντρέας Νικολάου αυτοπροσδιορίζεται ως «τεχνοκράτης» και όχι πολιτικός

Κύριο μέλημά του η εξυπηρέτηση του δημότη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του


 

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα της πόλης μας ο Αντρέας Νικολάου, δημοτικός σύμβουλος ΔΗΣΥ Λεμεσού. Μας μίλησε για το λειτούργημά του ως δημοτικός σύμβουλος, για καίρια ζητήματα που αφορούν την πόλη όπως τα ψηλά κτήρια, τα ψηλά ενοίκια, τις βελτιώσεις που πρέπει ενδεχομένως να γίνουν στη Λεμεσό ώστε να γίνει πιο λειτουργική. Επίσης, αναφέρθηκε και στα αγαπημένα του μέρη που επιλέγει να συχνάζει τις ελεύθερές του ώρες.

 

 

Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν όσον αφορά το προσωπικό του Δήμου Λεμεσού ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά του;

Όπως και σε κάθε άλλο τομέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, έτσι και στο Δήμο Λεμεσού η δυναμική του είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τα άτομα που εργάζονται στις δημοτικές αρχές προκειμένου τα όποια έργα και αποφάσεις να υλοποιούνται με συνέπεια και εντός των χρονικών πλαισίων.

 

Η δημοτική μηχανή είναι η κινητήρια δύναμη πραγματοποίησης των στόχων του δημοτικού συμβουλίου. Ως επιτροπή προσωπικού λάβαμε κάποιες αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί αφενός η παραγωγικότητα των εργαζομένων και αφετέρου η αποτελεσματικότητα του δήμου προς το δημότη.

 

Αποφάσεις όπως τη σύσταση μελετών για την εφαρμογή εσωτερικού ελέγχου προκειμένου χρόνος και παραγωγικότητα να είναι συναφή, τη μηχανογράφηση των εργασιών με στόχο την καλύτερη οργάνωση και ταχύτερη υλοποίησή τους. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε στη διαδικασία της τελικής εφαρμογής τους. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι οι λειτουργοί του Δήμου Λεμεσού έχουν διαμορφώσει μέσα από τα χρόνια εργασίας τους, μια πολύ στενή σχέση αφοσίωσης και αγάπης προς τις δημοτικές υπηρεσίες ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες που αφορούν στην υποστελέχωση του δήμου, από το μορατόριουμ που αφορά στις προσλήψεις στη δημόσια και ημικρατική υπηρεσία.

 

46299574_634764546919544_2754301534094229504_n.jpg

 

 

Γιατί αυτοπροσδιορίζεστε ως τεχνοκράτης και δεν αποδέχεστε τον τίτλο του πολιτικού;

Μέσα από την εμπειρία μου σε τεχνικά κυρίως θέματα έμαθα να είμαι πρακτικός, συγκεκριμένος και άμεσος. Δε θεωρώ ότι ο πρωταρχικός ρόλος ενός δημοτικού συμβούλου είναι η παραγωγή πολιτικής, αν και συναποφασίζει για τους στόχους και το όραμα του δημάρχου, αλλά η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες στην καθημερινότητα τους.

 

Κάνοντας λοιπόν, ένα παιχνίδι αν θέλετε με τις λέξεις, από αυτή την πλευρά θεωρώ και κρίνω τον εαυτό μου ως τεχνοκράτη σε μια προσπάθεια εξυπηρέτησης του δημότη και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του.

 

 

Η Λεμεσός είναι αθλητομάνα, αφού έχει γεννήσει αθλητές μεγάλης εμβέλειας, ενώ παράλληλα καθημερινά αθλούνται χιλιάδες απλοί πολίτες. Τι κινήσεις πρέπει να κάνει ο Δήμος Λεμεσού προκειμένου να ενισχύσει την ποιότητα του αθλητισμού στην πόλη;

Θα ξεκινήσω με τις υπάρχουσες υποδομές οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν εγκαταλειφθεί όπως για παράδειγμα οι αθλητικοί χώροι του ΓΣΟ αφού λανθασμένοι χειρισμοί οδήγησαν σε ναυάγιο των αρχικών σχεδιασμών.

 

Οπότε θα μπορούσαμε μέσα από συνεργασίες με τον ΚΟΑ, το ΤΕΠΑΚ και άλλους αθλητικούς φορείς να προχωρήσουμε σ’ ένα καινούργιο σχέδιο ανάπλασης και αξιοποίησης όχι μόνο του συγκεκριμένου χώρου αλλά και πολλών άλλων προκειμένου να ενισχύσουμε την ποιότητα του αθλητισμού στην πόλη αλλά και να φέρουμε τον αθλητισμό και την άσκηση ως τρόπο ζωής κοντά στους δημότες.

 

 46135364_2219430034999018_7509690848938819584_n.jpg

 

Οι δημότες της Λεμεσού ζητούν κολυμβητήριο. Πώς θα βλέπατε αυτήν την εξέλιξη;

Μετά από πρόταση του δημάρχου, σε τελετή βράβευσης των Λεμεσίων, προς τον ΚΟΑ γίνονται κάποιες σκέψεις για εξεύρεση δημοτικού χώρου για τη δημιουργία δημοτικού κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων για ικανοποίηση του αιτήματος των συμπολιτών μας.

 

 

Τον Δεκέμβριο, όπως κάθε χρόνο, η εφημερίδα Λεμεσός μαζί με το κοινωνικό παντοπωλείο θα διοργανώσει συλλογή παιχνιδιών. Θεωρείτε πως η Λεμεσός είναι μία πόλη της αλληλεγγύης;

Η Λεμεσός ήταν από τις πρώτες κιόλας πόλης που στήριξε έμπρακτα μέσα και από τα κοινωνικά παντοπωλεία τους δημότες της όταν αυτοί ήρθαν αντιμέτωποι με τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε ανέκαθεν μια πόλη της αλληλεγγύης αφού σε πολλές περιπτώσεις της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας στήριξε έμπρακτα τους πολίτες είτε στεγάζοντας την προσφυγιά του 1974, είτε με τις δημοτικές κατοικίες όπου πολύ φτωχά άτομα εξασφάλιζαν στέγη με πολύ χαμηλό κόστος.

 

 

Ποια η άποψη σας για τα ψηλά κτήρια;

Η ανοικοδόμηση υψηλών κτηρίων μπορεί να αποτελέσει οικονομικό κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη. Το σημαντικό όμως είναι οι πολεοδομικές άδειες να δίνονται με προσοχή και μετά από σωστές μελέτες που να αφορούν όχι μόνο στην ασφάλεια του κτηρίου αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών όπου αυτές ανεγείρονται.

 

 

46164360_2011945832198236_1443044247644143616_n.jpg

 

Όσον αφορά τα ψηλά ενοίκια και την μη προσφορά χώρων κατοικίας, τι λύσεις προτείνετε;

Μια πιθανή εισήγηση είναι όπως στο πλαίσιο της πολιτικής ανέγερσης υψηλών κτηρίων θεσμοθετηθεί μια συνεργασία μεταξύ δημοτικών αρχών και εταιρειών ανάπτυξης στο πλαίσιο και της κοινωνικής εταιρικής τους ευθύνης για την παράλληλη αξιοποίηση και αναβάθμιση δημοτικών χώρων με σκοπό την παροχή αξιοπρεπής στέγασης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

 

Σε ποια γειτονιά της πόλης ζείτε και μεγαλώνετε την οικογένειά σας;

Στην Αγία Φύλα.

 

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για καφέ και χαλάρωση στην πόλη;

Στην Επίχωση, στο Παντοπωλείο και πολλοί άλλοι χώροι, αφού η Λεμεσός είναι μια από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις και όπου κι αν κοιτάξεις είτε για καφέ είτε για χαλάρωση σίγουρα κάτι ωραίο θα βρεις....

 

 

Πάρα πολλοί Λεμεσιανοί επισκέπτονται το ζωολογικό κήπο. Τα τελευταία χρόνια παρόλο που έγινε η ανανέωσή του, χρήζει βελτίωσης. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Σαφώς η ανανέωση που έγινε ήταν επιβεβλημένη. Άλλωστε ένας τέτοιος χώρος όχι μόνο όσο αφορά στην έκταση αλλά και στις ιδιαιτερότητές του, αφού φιλοξενεί ζώα και πτηνά διαφόρων ειδών και καταβολών, χρειάζεται συνεχή αναπροσαρμογή και βελτίωση.

 

Καλό θα ήταν ο δήμος να ανοίξει ένα διάλογο με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και με άλλες οργανώσεις προστασίας ζώων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φιλοξενία των ζώων αλλά και οι δημότες που επισκέπτονται τον Ζωολογικό κήπο να απολαμβάνουν τη βόλτα και την εμπειρία τους σε ένα χώρο καθαρό που σέβεται και προστατεύει την άγρια ζωή.

 

 

Έχουμε εκφράσει δημόσια την πρόταση να δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο στα Βερεγγάρια το οποίο θα αγκαλιάζει όλη τη Λεμεσό και θα συνδέεται με το εθνικό δάσος Λεμεσού όπως επίσης και το Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη που θα καταλήγει στη θάλασσα. Ποια είναι η άποψη σας;

Θεωρώ ότι ως ιδέα χρήζει αρκετής και σοβαρής μελέτης αφού η προστασία και η ενίσχυση των χώρων πρασίνου είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Η δημιουργία ενός ακόμα πράσινου πνεύμονα που θα αγκαλιάζει ολόκληρη τη Λεμεσό πρέπει να καταστεί πρωταρχικός στόχος όλων μας.

 

 

Read 185 times