A+ R A-
10 December 2018

Tuesday, 27 November 2018 12:17

Η Θέκλα Πετρίδου στη ΛΕΜΕΣΟΣ αναλύει το θέμα του γάμου και των σχέσεων

Η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου επανέρχεται με ένα νέο εγχειρίδιο, για τις ερωτικές σχέσεις και τους γάμους και μας βοηθά να απαντήσουμε στο πιο δύσκολο ίσως ερώτημα που μπορεί να έχουμε για τον γάμο ή τη σχέση μας: Να μείνω ή να φύγω;

 

Στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου στη Λεμεσό, η γνωστή ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου, αναφέρθηκε μέσα από αληθινά παραδείγματα από την κλινική της εμπειρία για το αν μπορεί κανείς να αντιληφθεί εάν η σχέση του είναι ζωντανή και όχι μόνο.

 

Για το θέμα των σχέσεων παρέθεσε συνέντευξη στο δημοσιογράφο της εφημερίδας ΛΕΜΕΣΟΣ, Σάκη Στυλιανού, μιλώντας για όλα όσα μας αφορούν.


 

 

• Η απιστία ανανεώνει τη σχέση;

Η απιστία βάζει την σχέση σε πολύ σοβαρό, θανάσιμο κίνδυνο. Από πού κι ως πού να την ανανεώνει; Βρε Σάκη, θέλεις να μας τρελάνεις; Κάντε ένα ταξίδι σε εξωτικό προορισμό για ανανέωση, φάτε αφροδισιακά φαγητά, όχι όμως να φάτε και το μήλο που σας προσφέρει ο όφις για να ανανεωθεί η σχέση σας. Θα αλλάξει πίστα, αυτό είναι σίγουρο με την απιστία, αλλά τόσο ο άπιστος όσο και ο απατημένος ταλαιπωρούνται πολύ ψυχικά.

 

• Είναι πιο άπιστοι οι άντρες ή πιο άπιστες οι γυναίκες;

Οι στατιστικές λένε πως είναι περισσότεροι οι άπιστοι άνδρες από τις άπιστες γυναίκες, αλλά εγώ δεν θεωρώ πως η απιστία έχει φύλο. Εξαρτάται από τον άνθρωπο, την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, την ψυχική και συναισθηματική του κατάσταση και την κατάσταση της σχέσης του. Ποτέ μην λες ποτέ, μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες, και στα καλύτερα παιδιά, άρα, φυλάμε τα ρούχα μας, προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τις σχέσεις μας.

Η πιο ουσιαστική πρόληψη είναι να είμαστε σε επιφυλακή ώστε να διατηρούμε ζωντανή την σχέση μας. Επειδή είναι πολύ πιο πιθανόν να απιστήσουμε, ενώ δεν το έχουμε στη φύση μας, ενώ δεν είμαστε παίχτες ή παίχτριες, όταν η σχέση μας βαλτώσει.

 

• Υπάρχει η αντίληψη ότι 9 στις 10 γυναίκες που ξενοκοιμούνται δεν επιστρέφουν, ενώ 9 στους 10 άνδρες επιστρέφουν στη σχέση τους.

Σάκηηηηηη!!!!! Τι έπαθες με τα στερεότυπα και με την απιστία; Τι κόλλημα είναι αυτό; Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και λειτουργεί με τον δικό του τρόπο. Οι άνθρωποι που έχουν επαφή με τα συναισθήματα τους και τον εσωτερικό τους κόσμο, οι άνθρωποι που έχουν πνευματικότητα, προσπαθούν να προλαμβάνουν την απιστία, αλλά εάν αυτή συμβεί, την αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και εντιμότητα. Δεν είναι όλες οι απιστίες το ίδιο. Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.

Η δική μου γνώμη είναι πως όταν υπάρχουν προβλήματα σε ένα ζευγάρι, είναι εξαιρετικά καλή ιδέα να συμβουλευτούν έναν ειδικό, έναν ψυχολόγο που ασχολείται με θεραπεία ζευγαριών. Και μέσα από την θεραπεία θα προκύψει αν μπορεί μια σχέση να σωθεί μετά από μια απιστία ή όχι.

 

• Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι έχω παντρευτεί ένα τοξικό άνθρωπο;

Να διαβάσεις το αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου «Να μείνω ή να φύγω» να μάθεις! Χα χα χα χα.

Όταν έχω παντρευτεί έναν τοξικό άνθρωπο, το νιώθω, Σάκη μου. Η συμβίωση μου με αυτόν τον άνθρωπο είναι δύσκολη. Ότι κάνω είναι λάθος και ότι κάνει είναι σωστό. Ταλαιπωρούμε από χειριστικότητα, εγωκεντρικότητα και επιθετικότητα του συντρόφου μου. Από τον καιρό που είμαι μαζί του νιώθω να χάνω τον εαυτό μου. Όταν είμαι με το τοξικό μου ταίρι δεν είμαι καλά.

 

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

 

• Ποιοι άνθρωποι χρειάζονται ψυχολόγο;

Όλοι! Όλους θα μας κάνει καλό να κάνουμε έστω και προληπτικά μερικές συνεδρίες με έναν ψυχολόγο για να καλυτερεύσουμε αν μη τι άλλο την σχέση μας με τον εαυτό μας και τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Επειγόντως ψυχολόγο χρειαζόμαστε όλοι όσοι ταλαιπωρούμαστε από άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, έχουμε σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις μας, δεν μπορούμε να χαρούμε την ζωή.

 

• Πόση ώρα κρατάει μία συνεδρία στο ψυχολόγο;

Κανονικά 50 λεπτά.

 

• Ασκείς το επάγγελμά σου, έχεις τη δική σου εκπομπή, εμφανίζεσαι παντού, δίνει διαλέξεις, είσαι μάνα, ζεις τον έρωτά σου με τον Παναγιώτη, πότε προλαβαίνεις να γράψεις τα βιβλία σου;

Το επάγγελμα του ιδιώτη ψυχολόγου που κάνει συνεδρίες με κόσμο, δεν το ασκώ πλέον. Όσο για τον ρόλο της μάνας, είμαι στην ευχάριστη θέση τα παιδιά μου να έχουν ενηλικιωθεί και να μην με χρειάζονται τόσο πολύ όσο τότε που ήταν ανήλικα. Ο έρωτας μου με τον Παναγιώτη μου δίνει ενέργεια και ζωή, δεν με κουράζει, είναι η όαση στην καθημερινότητά μου. Τα βιβλία τα γράφω στις καλοκαιρινές διακοπές.

 

• Κάνεις κρεβατομουρμούρα. Αν ναι, πόσα λεπτά; Ποιες συμβουλές δίνεος στους άντρες για την αντιμετώπισή της;

Κρεβατομουρμούρα; Τι είναι αυτό; Το κρεβάτι είναι για ύπνο και για ερωτική συνάντηση του ζευγαριού! Δεν είναι για μουρμούρα!!! Για μουρμούρα είναι όλα τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού, όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο. Επειδή μουρμουρούμε για να εξωτερικεύσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα στη σχέση μας και στη ζωή μας, εμείς τουλάχιστον αυτό κάνουμε. Και οι άνδρες μουρμουρούν και καλά κάνουν.

Πώς αντιμετωπίζουμε την μουρμούρα; Ακούμε τον άλλον, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θέλει να μας πει, προσπαθούμε να βρούμε μαζί τι τον/την απασχολεί και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα του που από την στιγμή που είναι το ταίρι μας είναι και δικά μας προβλήματα. Δεν είναι κακό πράγμα η μουρμούρα. Ένδειξη ζωντανής ανθρώπινης σχέσης είναι.

 

• Ανέφερε δύο πράγματα που ταυτίζεσαι με την κλασική Κύπρια μάνα και δύο πράγματα που δεν.

 

Κλασική κύπρια μάνα:

1. Λοιπόν, ανησυχώ υπερβολικά για την υγεία των παιδιών.

2. Όταν ξέρω πως έχουν βγει έξω, έχω έγνοια να γυρίσουν σπίτι ασφαλείς.

 

Δυο πράγματα στα οποία δεν ταυτίζομαι με την κλασική κύπρια μάνα:

1. Δεν μουρμουρώ και γενικώς δεν ανακατεύομαι στην ιδιωτικότητά τους και στη ζωή τους με τρόπο επικριτικό κι αυταρχικό.

2. Όταν μου κάνουν κριτική, και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, κάθομαι και τους ακούω με προσοχή.

 

 

• Πού βρίσκουμε το νέο σου βιβλίο στη Λεμεσό;

Το νέο βιβλίο με τίτλο «Να μείνω ή να φύγω» το βρίσκουμε στα βιβλιοπωλεία. Ο Ψυχογιός έχει εξαιρετικό δίκτυο κυκλοφορίας βιβλίων και μπορεί ο αναγνώστης να βρει τα βιβλία του σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

 

Read 165 times