A+ R A-
10 December 2018

Thursday, 22 November 2018 14:24

Ο Γιάννης Αρμεύτης τοποθετείται για το Κυπριακό

Αναφέρει τα οφέλη που θα έχει η Λεμεσός σε μια ενδεχόμενη λύση


 

Συναντήσαμε τον Γιάννη Αρμεύτη να πορεύεται στις Δυτικές Συνοικίες, στις παλιές του γειτονιές όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και μιλήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και τις ώρες ευθύνης που διανύουμε.

 

Η δική του άποψη είναι ότι ο λαός πρέπει να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το μέλλον του, για τις εξελίξεις και για αυτό τον λόγο το «Ίδρυμα Μελέτης της Δημοκρατίας Ανδρέας Αρμεύτης» διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα «Τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ώρες ευθύνης...». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο Κούριο στη Λεμεσό, με κεντρικούς ομιλητές τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

 

 

46161831_2129255574069313_7794985198331887616_n.jpg

 

 

Η διάσκεψη τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί συγκλήθηκε τώρα και όχι μετά το Κραν Μοντανά;

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάτι θα ξέρει περισσότερο και αυτό πρέπει να έχει σχέση με το τι συμβαίνει στην περιοχή σήμερα. Για το θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων που συνδέονται με τις προσπάθειες έρευνας που γίνονται στο τεμάχιο 10, για τη τριμερή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδος και Ισραήλ καθώς και Αιγύπτου, το διεθνές περιβάλλον, τη σχέση Τουρκίας – Αμερικής και Αμερικής - Ρωσίας σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.

 

 46137511_712872135764469_2428087300400349184_n.jpg

 

 

Όσοι μέχρι τώρα έκαναν κριτική στον ΠτΔ τώρα δικαιολογούν τη στάση του και όσοι στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τη διαδικασία στο Κυπριακό και την προσπάθεια για λύση, σήμερα τον επικρίνουν. Ποιος άλλαξε στάση; Όλοι, οι άλλοι ή ο ίδιος;

 

Προφανώς η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για χαλαρή Ομοσπονδία Αποκεντρωμένη, πιθανόν να έχει βρει νέες συμμαχίες και να έχασε παλιές.

 

Εμείς ως ενεργοί πολίτες παρόλο που διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε καθημερινά μέσω των Μ.Μ.Ε. για το Κυπριακό, οι πηγές μας είναι περιορισμένες. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι διακυβεύεται και τι συζητιέται στο Κυπριακό.

 

Όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτιέρες, η κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη εφόσον είναι εποικοδομητική.

 

46112761_319732582185862_4790526618386825216_n.jpg

 

 

Οι τοποθετήσεις του ΠτΔ στη διάσκεψη τύπου συμβάλλουν στην προλείανση του εδάφους για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας ή δυσχεραίνουν την κατάσταση;

 

Είμαι της άποψης ότι η συζήτηση για το Κυπριακό δεν πρέπει να γίνεται διαμέσου τηλεόρασης και εξαγγελιών στα Μ.Μ.Ε., αλλά ειλικρινούς διαλόγου και σε συνεννοήσεις με την άλλη πλευρά.

 

Αυτή η επικοινωνιακή διαδικασία δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά ο κάθε ηγέτης προσπαθώντας να χαϊδέψει «αυτιά», αρχίζει ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

 

 

Γιατί ενοχλεί η επισήμανση ότι δεν γίνεται η κατάλληλη προσπάθεια, ώστε ο λαός μας - Ε/κ και Τ/κ - να είναι έτοιμοι σε μία ενδεχόμενη λύση;

 

Σαφέστατα από το 1977 που έχουμε συμφωνήσει τη λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια, ξεκινώντας από τα σχολεία και την εκπαίδευση.

 

Από την πλευρά του κράτους έγινε μία προσπάθεια συνεννόησης όπου ζήσαμε την εποχή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς έγιναν προσπάθειες κάποιων κομμάτων ώστε να συνευρεθούν και να μιλήσουν με τους Τουρκοκύπριους. Παρόλα αυτά, το 2003 με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, ο λαός ήρθε σε επαφή κι εκεί δεν είχαμε έντονες αντιπαραθέσεις. Οι πιο σοβαρές προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα ήταν οι δικοινοτικές επιτροπές για τα θέματα πολιτισμού και συντήρησης των ιστορικών μνημείων σε όλο το νησί.

 

Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία μας διότι είναι ευθύνη δική μας να εκπαιδεύσουμε τους νέους σε θέματα συνεργασίας, συνεννόησης ώστε να μπορεί ο μελλοντικός πολίτης της Κύπρου να ζήσει ενωμένος για ένα δημιουργικό μέλλον.

 

 

Θέλω το δικό σας σχόλιο για το άνοιγμα των τελευταίων οδοφραγμάτων

 

Ακόμη μία δίοδος επικοινωνίας δεν πρέπει να μας φοβίζει. Η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε συναισθηματισμούς. Κάθε μέρα που περνά, δυσκολεύει τη λύση του κυπριακού και ενέργειες που αποτελούν ένα ρήγμα στο «τείχος» είναι καλοδεχούμενες και δέκτες ευπρόσδεκτες.

 

 

Τι έχει να κερδίσει Λεμεσός από μία λύση του Κυπριακού και τι όφελος θα έχει όλη η Κύπρος;

 

Η πόλη μας είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη σε πλοιοδιαχείριση και η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας 3η παγκόσμια. Πολλές εταιρείες καταφεύγουν σε άλλες σημαίες όπως της Μάλτας λόγω του εμπάργκο της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία. Φανταστείτε τι δυνατότητες θα δίνονται όταν εξευρεθεί μία λύση του Κυπριακού.

 

Είναι λάθος όταν λένε ότι οι Λεμεσιανοί δεν θέλουν τη λύση του Κυπριακού γιατί υπάρχει ανάπτυξη. Γιατί η Κύπρος έχει μικρή οικονομία και οι εξελίξεις της την επηρεάζουν άμεσα. Άρα μία ανάπτυξη σε άλλες περιοχές της Κύπρου επηρεάζει άμεσα και τη Λεμεσό.

 

Read 278 times