A+ R A-
10 December 2018

Friday, 16 November 2018 14:37

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τη Ναταλία Καρντάς

Για την ιδιαίτερη σχέση που έχει η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λεμεσός με τη Ρωσία μίλησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, η εκδότρια και αρχισυντάκτρια της ρωσικής εφημερίδας Βέστνικ Κίπρα και του περιοδικού "Successful Business" (Επιτυχημένες Επιχειρήσεις), Ναταλία Καρντάς.

 

 

Πόσοι περίπου είναι οι ρωσόφωνοι οι οποίοι μένουν στην πόλη μας;


 

Συνολικά στην Κύπρο διαμένουν περίπου 40 χιλιάδες ρωσόφωνοι. Τουλάχιστον το 70%, δηλαδή 28 με 30 χιλιάδες, είναι μόνιμοι κάτοικοι της Λεμεσού.

 

 

Γιατί επέλεξαν το νησί μας και ειδικά τη Λεμεσό;


 

Επιλέγουν τη Λεμεσό επειδή η πόλη προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό: εδώ μπορεί κανείς να εργάζεται, να μεγαλώνει τα παιδιά του και να ζει κοντά στη θάλασσα. Οι περισσότερες διεθνείς εταιρείες έχουν ανοίξει γραφεία στη Λεμεσό. Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις για αγγλόφωνους και ρωσόφωνους πολίτες. Φανταστείτε ότι σήμερα στη Λεμεσό υπάρχουν τρία ιδιωτικά σχολεία γενικής εκπαίδευσης όπου όχι απλά διδάσκουν στα Ρώσικα, αλλά ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών του Ρωσικού δημόσιου σχολείου.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις οικογένειες που έχουν έρθει στην Κύπρο για λίγα μόνο χρόνια, με σύμβαση εργασίας. Επίσης υπάρχουν πολλά ρωσικά νηπιαγωγεία στη Λεμεσό, περισσότερα από τριάντα εκπαιδευτικά, χορευτικά, μουσικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά κέντρα, όπου η διδασκαλία γίνεται στη Ρωσική γλώσσα.

 

Για παράδειγμα, στο δικό μας σχολείο BRAVO τα παιδιά διδάσκονται Ρώσικα, λογοτεχνία, μαθηματικά, παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, τραγουδάνε – και όλα αυτά στα Ρώσικα.

 

Εξίσου σημαντικός παράγοντας υπέρ της Λεμεσού είναι και η παρουσία μεγάλου αριθμού ρωσόφωνων κατοίκων, αφού πολλοί Ρώσοι μιλούν λίγα Αγγλικά και δεν μιλούν καθόλου Ελληνικά. Και εδώ στη Λεμεσό σχεδόν σε κάθε κατάστημα, εστιατόριο, φαρμακείο και καφέ κάποιος καταλαβαίνει Ρώσικα. Υπάρχουν ρωσόφωνες λέσχες, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής.

 

Υπάρχει ακόμη και ο Σύνδεσμος Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου, τον οποίο ιδρύσαμε πριν από 11 χρόνια για να παρέχουμε βοήθεια στη ρωσόφωνη κοινότητα σε δύσκολα ζητήματα. Έχουμε στην Κύπρο και τον ρωσόφωνο τύπο: εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έτσι, οι μόνιμοι ρωσόφωνοι κάτοικοι μπορούν να μαθαίνουν για το τι συμβαίνει στην Κύπρο στη μητρική τους γλώσσα.

 

Επίσης οργανώνονται συνεχώς θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και ποικίλες παιδικές εκδηλώσεις. Τέλος, κάθε χρόνο στη Λεμεσό διοργανώνεται το Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ, το οποίο παρεμπιπτόντως, θεωρείται ως η μεγαλύτερη γιορτή της φιλίας με τη Ρωσία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση!

 

 

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται;


 

Οι περισσότεροι Ρώσοι που ζουν στη Λεμεσό εργάζονται σε διεθνείς εταιρείες ή στο εξωτερικό. Ουσιαστικά γι’ αυτούς η Λεμεσός είναι ο τόπος διαμονής των οικογενειών τους. Αυτοί οι άνθρωποι ταξιδεύουν συχνά στη Ρωσία, μερικές φορές και σε εβδομαδιαία βάση. Τα παιδιά τους πηγαίνουν σε αγγλόφωνα σχολεία της πόλης, έτσι οι οικογένειές τους μένουν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και πηγαίνουν για διακοπές στη Ρωσία.

 

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες Ρωσόφωνοι κάτοικοι της Λεμεσού εργάζονται σε γραφεία.

 

Τα τελευταία τρία χρόνια η Λεμεσός βίωσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση ενοικίων λόγω του ότι πάνω από 200 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής έφεραν στην πόλη χιλιάδες νέους κατοίκους. Επειδή η συγκεκριμένη κατηγορία ειδικών αμείβεται ψηλά, η οικονομία της Λεμεσού άρχισε σιγά-σιγά να ανακάμπτει από την κρίση. Οι ντόπιοι κερδίζουν όχι μόνο από τα υψηλά ενοίκια, αλλά και επειδή οι νέοι κάτοικοι έφεραν τα παιδιά τους στα σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης και ξοδεύουν πολλά σε υπεραγορές, καταστήματα, εστιατόρια κλπ.

 

Περισσότερες από 10 χιλιάδες Ρωσόφωνες γυναίκες είναι παντρεμένες με Κύπριους πολίτες και έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας. Εργάζονται κυρίως στις ντόπιες επιχειρήσεις και συμβάλλουν στην επικοινωνία με Ρώσους κατοίκους και τουρίστες. Μην ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο 800 χιλ. τουρίστες από τη Ρωσία επισκέπτονται την Κύπρο. Μόνο λίγοι από αυτούς μιλούν Αγγλικά. Εάν δεν είχαμε αυτή τη μεγάλη ρωσική κοινότητα στη Λεμεσό, δεν θα σημειώναμε τέτοια επιτυχία στον τουρισμό και το εμπόριο.

 

 

thumbnail3.jpg

 

 

Έχουμε την αίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να μάθουν Ελληνικά και μάλιστα απαιτούν από τους Κυπρίους να μιλούν τη γλώσσα τους


 

Είναι εσφαλμένη αντίληψη που σχετίζεται με τους Βρετανούς που δεν έμαθαν Ελληνικά και ανέμεναν από τους Κύπριους να μιλούν Αγγλικά. Είναι αλήθεια πως το επίπεδο εκπαίδευσης στη Ρωσία είναι χαμηλό όταν πρόκειται για ξένες γλώσσες. Μερικοί μαθαίνουν Αγγλικά, αλλά πολύ λίγοι έχουν πρόσβαση στα Ελληνικά.

 

Με την άφιξή τους στο νησί, η πλειοψηφία αρχίζει αμέσως να βελτιώνει τα Αγγλικά του, καθώς με αυτή τη γλώσσα μπορούν να επικοινωνούν όχι μόνο με τους Κύπριους πολίτες αλλά και με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως το επίπεδο εκπαίδευσης στη Ρωσία είναι πολύ υψηλό σε ότι αφορά την ιστορία, τη λογοτεχνία και την επιστήμη. Οι Ρώσοι γνωρίζουν καλά την ελληνική μυθολογία, ενδιαφέρονται για την ιστορία της Κύπρου, διαβάζουν βιβλία για το νησί και γυρίζουν με εκδρομές όλη τη χώρα. Φανταστείτε ότι στη δική μας εφημερίδα ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα είναι αυτό που είναι αφιερωμένο στην Κύπρο.

 

 

Ολοένα και αυξάνονται οι γάμοι μεταξύ Κυπρίων με Ρωσίδες. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεν συμβαίνει το αντίθετο. Γιατί πιστεύετε;


 

 

Οι πρώτοι γάμοι μεταξύ Κυπρίων και Ρώσων τελούνταν από τη δεκαετία του '70, όταν οι Κύπριοι φοιτητές, έρχονταν για δωρεάν σπουδές στη Σοβιετική Ένωση. Συχνά επέστρεφαν με Ρωσίδες συζύγους (και Ρώσους συζύγους επίσης, καθώς υπήρχαν πολλές Κύπριες φοιτήτριες ανάμεσά τους).

 

Το δεύτερο κύμα γάμων σημειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν όλο και περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες άρχισαν να φτάνουν στην Κύπρο. Οι Κύπριοι άντρες μαγεύονταν από την ομορφιά και τις πνευματικές ιδιότητες των Ρωσίδων. Είναι γνωστό ότι έχουμε τις ίδιες απόψεις για τις βασικές έννοιες όπως σπίτι, οικογένεια, αγάπη, παιδιά, έχουμε την ίδια θρησκεία, τις ίδιες αξίες και στόχους.

 

 

Πείτε μας τι είναι αυτά τα στοιχεία στην κυπριακή κοινωνία που εκπλήσσουν ένα Ρώσο που αποφασίζει να γίνει μόνιμος κάτοικος Κύπρου;


 

Πρώτα απ 'όλα, είναι η ανοιχτή καρδιά των Κυπρίων. Στον περίπλοκο και άλλοτε σκληρό κόσμο μας, οι Κύπριοι κατάφεραν να διατηρήσουν τη φημισμένη κυπριακή φιλοξενία, τη θρησκεία τους και τις οικογενειακές τους αξίες. Οι Κύπριοι ξέρουν να εργάζονται σκληρά αλλά και να διασκεδάζουν, είναι φιλόξενοι και απολαμβάνουν νέες γνωριμίες. Οι Ρώσοι στην Κύπρο προσελκύονται από το μέγεθος των πόλεων (αρκετά μεγάλες για μια άνετη ζωή, και ταυτοχρόνως αρκετά μικρές για γρήγορες μετακινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση).

 

Όσον αφορά τους παράγοντες οι οποίοι προσελκύουν τους Ρωσόφωνους στην Κύπρο, φυσικά πρέπει να αναφερθούμε στη ζεστή θάλασσα και το ήπιο κλίμα κατά τους χειμερινούς μήνες. Το κυριότερο όμως είναι ότι στην Κύπρο και ειδικά στη Λεμεσό, οι Ρωσόφωνοι κάτοικοι αισθάνονται άνετα.

 

 

Ποια βήματα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να έχουμε περισσότερους τουρίστες από τη Ρωσία;


 

Κατά την άποψή μου, οι 800 χιλ. Ρώσοι τουρίστες (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2017) είναι ο μέγιστος αριθμός.

 

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος στάθηκε τυχερή. Λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Αίγυπτο και την Τουρκία οι οποίες έγιναν απρόσβατες για τους Ρώσους, οι λάτρεις του μεσογειακού κλίματος έρχονταν στην Κύπρο. Όμως το νησί μας, κατά τη γνώμη μου, δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία αυτή στο μέγιστο.

 

Πολλά ξενοδοχεία επιχείρησαν να ανταγωνιστούν την Αίγυπτο και την Τουρκία στο σύστημα all inclusive, κάτι το οποίο είναι ουσιαστικά αδύνατο αφού στο τέλος της ημέρας οι τιμές στην Κύπρο είναι υψηλότερες, ενώ το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουμε εδώ στον Ρώσο τουρίστα είναι χαμηλότερο από αυτό που προσφέρουν τα τουρκικά πολυτελή θέρετρα.

 

Συνεπώς, θα είναι αδύνατον να κρατήσουμε τον «οικονομικό» τουρίστα, ο οποίος έχει συνηθίσει να πληρώνει 350 με 400 ευρώ για ένα πακέτο διακοπών διάρκειας μιας εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων. Υποθέτω ότι η κατηγορία την οποία στοχεύει να προσελκύσει η Κύπρος είναι ένας τουρίστας μεσαίας τάξης, ο οποίος προτιμά να μένει σε ένα ξενοδοχείο τεσσάρων ή πέντε αστέρων, θέλει την ελευθερία κινήσεών του και εκδρομές σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Αλλά για έναν τέτοιο τουρίστα αυξήσαμε υπερβολικά τις τιμές. Τι συμβαίνει στη Λεμεσό το καλοκαίρι, όταν τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα;

 

Αν θέλουμε πραγματικά να διατηρήσουμε τον αριθμό των Ρωσόφωνων τουριστών στο επίπεδο των 700-800 χιλιάδων ετησίως, πρέπει να συνεργαστούμε με τις περιφέρειες, να προσελκύσουμε νέους εταίρους, ώστε να μην εξαρτιόμαστε από τον έναν και μοναδικό ρωσικό πράκτορα, ο οποίος σήμερα φέρει το 70% των τουριστών από τη Ρωσία στην Κύπρο.

Επίσης είναι εξίσου σημαντικό να αναπτυχθεί θεματικός τουρισμός, να διεξάγονται περισσότερα συνέδρια και να διοργανώνονται πιο πολλές πολιτιστικές και επιχειρηματικές εκδηλώσεις.

 

 

Εργάζεστε εδώ και χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα μερικές από τις πρωτοβουλίες σας έχουν καταστεί ετήσιες εκδηλώσεις, έτσι δεν είναι;


 

Ναι, θα ήθελα ιδιαίτερα να αναφερθώ στο νομικό συνέδριο BEST LEGAL και στο επενδυτικό συνέδριο BEST INVEST, τα οποία διοργανώνουμε κάθε χρόνο στη Λεμεσό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διάφορες χώρες. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να προσκαλέσω τους αναγνώστες σας στο Health and Beauty Forum που θα διεξαχθεί στη Λεμεσό το προσεχές σαββατοκύριακο 17 και 18 Νοεμβρίου. Για 8η συνεχόμενη φορά θα συγκεντρωθούν περισσότεροι από 100 εκθέτες που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 200 μάρκες.

 

Στο πλαίσιο του Φόρουμ θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε με τους ειδικούς, να συγκρίνετε τα οφέλη, να πάρετε δωρεάν δείγματα μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων και να επωφεληθείτε των εκπτώσεων στις υπηρεσίες ομορφιάς και υγείας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φόρουμ θα φιλοξενήσει περίπου 80 δωρεάν διαλέξεις, σεμινάρια και μαθήματα. Το εισιτήριο εισόδου θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρευρίσκονται στο Φόρουμ όλη μέρα και να παρακολουθούν οποιαδήποτε εκδήλωση.

 

Παρεμπιπτόντως, όσοι αγοράσουν τα εισιτήριά τους στο διαδίκτυο, θα συμμετάσχουν στην κλήρωση! Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αγοράζοντας το εισιτήριο του Health and Beauty Forum στην ιστοσελίδα μας, μπαίνετε αυτόματα στην κλήρωση. Με την άφιξη στην αίθουσα του Φόρουμ, θα λάβετε ένα λαχείο με αριθμό. Κάθε ώρα θα κληρώνονται τρία με πέντε πλούσια δώρα. Εάν κατά την παραμονή σας στην εκδήλωση δεν έχετε κερδίσει τίποτα κατά την αποχώρησή σας θα μπορείτε να παραδώσετε το λαχείο σας στην έξοδο για να επιλέξετε ένα βραβείο «παρηγοριάς» μεταξύ μιας βολικής τσάντας για αγορές του σούπερ μάρκετ και ένα μπροστινό σκίαστρο αυτοκινήτου.

 

Φέτος το Health and Beauty Forum θα διεξαχθεί σε ένα πανέμορφό χώρο - στους τερματικούς σταθμούς για κρουαζιερόπλοια του Νέου Λιμανιού της Λεμεσού.

 

Οι περισσότεροι επισκέπτες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να μιλήσουν με γιατρούς, εκπροσώπους κλινικών και ινστιτούτων αισθητικής, παραγωγούς και διανομείς καλλυντικών, προϊόντων περιποίησης μαλλιών και νυχιών, μακιγιάζ, συμπληρωμάτων διατροφής, σούπερ τροφών και προϊόντων για παιδιά.

 

Για να δείτε το λεπτομερές πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.hbcyprus.com. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να δούμε στο Φόρουμ πολλούς αναγνώστες της εφημερίδας ΛΕΜΕΣΟΣ!

 

Ναταλία Καρντάς

 

 

Read 140 times