A+ R A-
17 November 2018

Thursday, 14 December 2017 10:27

Από την... κούνια δημιουργείται ο αναγνώστης βιβλίων

Ο βιβλιοπώλης Κυριάκος Π. Κυριάκου σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ.

 

Δεν υπάρχει Λεμεσιανός που να μην γνωρίζει το Βιβλιοπωλείο Κ. Π. Κυριάκου στην Γρίβα Διγενή 3, στην περιοχή δικαστηρίων.

Αρκετοί ίσως γνωρίζουν προσωπικά και τον βιβλιοπώλη κ. Κυριάκο Κυριάκου, ο οποίος έχει αφιερωθεί από πολύ μικρός στο βιβλίο και γνωρίζει όσο λίγοι πράγματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία του στην Κύπρο, την αναγνωσιμότητα του αλλά και τις προτιμήσεις των κυπρίων όσον αφορά το είδος των βιβλίων.

 

Τον συναντήσαμε πρόσφατα τον κ. Κυριάκο και θελήσαμε να μάθουμε κάπως το... ιστορικό του και τι ήταν εκείνο που τον ώθησε να επιλέξει το βιβλιοπωλείο ως βιοποριστικό του επάγγελμα.

 

vivliopwleio141217.jpg

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Ολα όμως ξεκίνησαν από την Αμμόχωστο.

"Στην Αμμόχωστο, μας λέει, το 1947, δηλαδή πριν 70 χρόνια, ο πατέρας μου, Παύλος Κυριάκου ανοίγει ένα μικρό κατάστημα όπου πουλούσε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, χαρτικά, ευχετήριες κάρτες, αλλά και άλλα μικρό-είδη.

Την ίδια χρονιά γεννιέται ο Κυριάκος, δηλαδή εγώ, ο πρωτότοκος γιος του, που έμελλε να είμαι ο συνεχιστής του εγχειρήματος του Παύλου Κυριάκου, μετά την εισβολή, με το άνοιγμα του δικού μου βιβλιοπωλείου στη Λεμεσό το 1978, στην περιοχή των Δικαστηρίων, με την ονομασία Κ.Π.ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΑ ΧΑΡΤΙΚΑ ΛΤΔ, και με τα αδέλφια μου Αντρέα και Γιώργο να ακολουθούν αργότερα με τα δικά τους βιβλιοπωλεία σε άλλα σημεία στη Λεμεσό.

 

hnfghfg.jpg

 

Ηταν κάτι όμως που το θέλατε από μικρός;

Από μικρή ηλικία θυμάμαι ότι είχα την επιθυμία να βρίσκομαι εκεί.

Μου άρεσε το περιβάλλον, να βρίσκω κόμικς και άλλα παρόμοια όπως τα Κλασσικά Εικονογραφημένα και να τα διαβάζω.

Μου άρεσε πολύ όταν είχαμε νέες παραλαβές, και άνοιγα τα πακέτα με μεγάλη περιέργεια για να δω τα νέα βιβλία και τα άλλα εμπορεύματα.

Έβλεπα κάθε μέρα νέα πρόσωπα να μπαίνουν στο μαγαζί και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Έτσι έμαθα να δουλεύω σε αυτό. Είχα την τύχη να κάνω εκείνο που μου άρεσε και να μαθαίνω τη δουλειά βοηθώντας τον πατέρα μου.

Καθημερινά μόλις τέλειωνε η μέρα στο σχολείο έτρεχα εκεί και έπιανα δουλειά. Όταν ήρθε η ώρα να σπουδάσω, πήγα στην Αγγλία.

Η επιθυμία μου να έρθω να εργαστώ στο βιβλιοπωλείο ήταν μεγάλη έτσι δεν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Πριν τελειώσει ο τρίτος χρόνος σπουδών μου επέστρεψα και ανέλαβα την επιχείρηση του πατέρα μου που μέχρι τότε, το 1971, είχε ήδη μεγαλώσει αρκετά, και ήταν το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της πόλης.

Αυτό όμως διήρκεσε μόνο τρία χρόνια γιατί το 1974, με την τουρκική εισβολή τα χάσαμε όλα.

Από το 1975 έως το 1978 πήγα μαζί με την σύζυγο μου στην Αθήνα και δουλέψαμε σε ένα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας, τον Ελευθερουδάκη, όπου προσθέσαμε αρκετά στις γνώσεις μας, και τον Μάρτιο του 1978 επιστέψαμε στην Κύπρο, εδώ στην Λεμεσό, για να ξαναρχίσουμε από την αρχή.

 

jnghngh.jpg

 

Αλήθεια κ. Κυριάκου, ποιοί διαβάζουν στην Κύπρο;

Στον τόπο μας επικρατεί η άποψη ότι γενικά δεν διαβάζουμε.

Και δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως την τελευταία 20ετία τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα από πριν.

Περισσότεροι άνθρωποι, και ιδίως νέοι γονείς αγοράζουν βιβλία για τα παιδιά τους, και τα προωθούν στο διάβασμα, μια συνήθεια που αν ο άνθρωπος την γνωρίσει από παιδική ηλικία, θα συνεχίσει και μεγαλώνοντας και το διάβασμα θα είναι πλέον μεγάλη ευχαρίστηση.

Οι γυναίκες όλων των ηλικιών είναι βέβαια οι καλύτεροι αναγνώστες. Στο τόπο μας οι άντρες που διαβάζουν είναι δυστυχώς πολύ λίγοι.

 

bfg.jpg

 

Τι μπορούμε να πούμε ότι διαβάζουν;

Τα πιο δημοφιλή βιβλία είναι τα μυθιστορήματα γενικά, και κυρίως αυτά που διαβάζουν οι περισσότερες γυναίκες δηλαδή τα λεγόμενα bestsellers, γιατί παγκοσμίως, και όχι μόνο στον τόπο μας, είναι κυρίως οι γυναίκες ηλικίας 25 και πάνω που διαβάζουν τα περισσότερα βιβλία.

Ακολουθούν τα παιδικά βιβλία, τα βιβλία αυτοβοήθειας και αυτογνωσίας, οι μαγειρικές, οι βιογραφίες, τα πολιτικά βιβλία, αυτά κυρίως τα διαβάζουν οι άντρες.

Οι άντρες στην κατηγορία του μυθιστορήματος διαβάζουν περισσότερο θρίλερς και αστυνομικά βιβλία.

 

tltltyt.jpg

 

Πως κερδίζεται η αγάπη προς το διάβασμα, το βιβλίο;

Στο μικρό παιδί όταν είναι ακόμα στην κούνια του αν του δώσουμε ένα πάνινο βιβλίο που το μωρό θα μπορεί να το κρατεί με τα δακτυλάκια του, θα δείτε με πόσο ενδιαφέρον θα το κοιτάζει συνεχώς γιατί τα χρώματα και τα σχήματα που φαίνονται στην κάθε σελίδα είναι μεγάλες ανακαλύψεις για αυτό.

Αργότερα όταν μεγαλώσει κάπως και αρχίσει να λέει λέξεις, θα μπορούμε να του δώσουμε ένα χαρτονένιο βιβλίο με πλούσια εικονογράφηση και ελάχιστες λέξεις μόνο που θα τους τις διαβάζουμε και αυτό αυτόματα θα ταυτίζει την λέξη με το αντικείμενο. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε δύο δεξιότητες, την χρήση του βιβλίου και την μάθηση ταυτόχρονα.

Προχωρώντας ηλικιακά το παιδί μπορεί να ταυτιστεί με την ευχαρίστηση που δίνει ένα βιβλίο διαβάζοντας το, όταν αυτό έχει πλούσια εικονογράφηση και αρκετό κείμενο για να στηρίξει τον μύθο που περιέχει. Για την νεανική και εφηβική ηλικία, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα βιβλία.

 

ku141217.jpg

 

Και ο ρόλος του σχολείου ως προς την καλλιέργεια αγάπης προς το βιβλίο;

Πιστεύω ότι ο αναγνώστης μπορεί να δημιουργηθεί, και αυτό το έχω ήδη περιγράψει πιο πριν, αρχίζοντας από το μωρό στην κούνια.

Βέβαια υπάρχουν τρόποι αρκετοί για να ελκύσουν κάποιο άτομο να διαβάσει ένα βιβλίο, αλλά η δική μου εμπειρία από τις παρατηρήσεις που έχω κάμει στα 50 τόσα χρόνια της βιβλιοπωλικής μου καριέρας είναι κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνεται στο σχολείο.

Και σε αυτό θα πρέπει να πω ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν βοηθά παρά ελάχιστα, και λέγοντας σύστημα εννοώ ότι η παιδεία μας σήμερα στοχεύει περισσότερο να βοηθήσει να περάσουν τα παιδιά διάφορες εξετάσεις και δυστυχώς άλλες ωφέλιμες δραστηριότητες μπαίνουν στο περιθώριο ή απλά στη πρωτοβουλία των δασκάλων σας.

 

jujuju.jpghrttttt.jpggrr.jpgghghtt.jpgertytr.jpguykuu.jpgtyer5.jpgthryr.jpg

 

 

Read 5130 times