A+ R A-
11 December 2018

Wednesday, 25 October 2017 07:38

Μαρία Κλεάνθους: «Το θέμα είναι ότι σε θέματα κοινωνικής πολιτικής είμαστε αρκετά πίσω»

Ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου με έδρα τη Λεμεσό.

Πρόεδρος Συνδέσμου - Μαρία Κλεάνθους: «Το θέμα είναι ότι σε θέματα κοινωνικής πολιτικής είμαστε αρκετά πίσω»

 

Ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου εδράζεται στη Λεμεσό και με αφορμή μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί 22 Νοεμβρίου 2017 (πληροφορίες θα αναρτηθούν)  παρευρέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας ΛΕΜΕΣΟΣ, η Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μαρία Κλεάνθους, η οποία παρέθεσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σχετικά με τον αυτισμό.

 

Η κα Κλεάνθους αναφέρθηκε αρχικά στην ίδρυση του Συνδέσμου και το πώς αυτός συνδέεται με τη Λεμεσό, καθώς και για το επίπεδο της Κύπρου όσον αφορά την αντιμετώπιση του αυτισμού. Αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις της πολιτείας και στα αιτήματα που έχει ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου.

 

Ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου έχει μεγάλη πορεία και έχει κάνει πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά τον αυτισμό.

Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1990 από γονείς αυτιστικών παιδιών της Λεμεσού.

Αρχικά ήταν οι πρώτοι γονείς που δημιούργησαν τον Σύνδεσμο.

Στην πορεία έγινε Παγκύπριος Σύνδεσμος και ενταχθήκαν μέσα σε αυτόν, άτομα από όλες τις πόλεις.

 

Σήμερα λειτουργούν τρία κέντρα ενηλίκων, ένα στην Πάφο, ένα στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία.

Επίσης, λειτουργούν δύο κέντρα για άτομα μέχρι 18 χρονών στα οποία πραγματοποιούνται θεραπείες, καθώς, σύμφωνα με την κα Κλεάνθους, υπάρχουν εκπαιδευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές και άλλες θεραπείες.

 

«Έρχονται κοντά μας παιδιά μικρότερης ηλικίας για αυτές τις συγκεκριμένες θεραπείες και προσφέρονται σε πιο χαμηλές τιμές, από ότι αν πάει κάποιος να τις κάνει έξω ιδιωτικά», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος.

«Δηλαδή, εκεί που θα πλήρωνε ένας γονιός €30-35, σε εμάς πληρώνει €17 για την κάθε θεραπεία», εξήγησε.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε περισσότερες θεραπείες για τα παιδιά τους, έτσι ώστε να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα, μιας και η εκπαίδευση είναι η πιο ενδεδειγμένη αυτή τη στιγμή, αντιμετώπιση του αυτισμού», συμπλήρωσε.

 

Μιλώντας για τα κέντρα ενηλίκων, η κα Κλεάνθους είπε πως «έχουμε 12 ενήλικες στη Λευκωσία, 10 ενήλικες στη Λεμεσό και 5 ενήλικες στη Πάφο. Είναι άτομα τα οποία έχουν τελειώσει από τα ειδικά σχολεία και δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε, οπότε τους δεχόμαστε εμείς στα κέντρα μας», δήλωσε.

 

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου συνέχισε λέγοντας ότι ως επί το πλείστον είναι δύσκολες περιπτώσεις, γιατί «υπάρχουν παιδιά τα οποία και στο σπίτι να μείνουν είναι δύσκολο, καθώς οι γονείς δεν αντέχουν κι εμείς τους απασχολούμε μέχρι η ώρα 3 το απόγευμα», τόνισε.

 

Αναφορικά με το πως απασχολούν τους ενήλικες, η κα Κλεάνθους ανέφερε ότι το κύριο πράγμα που ασχολούνται με τους ενήλικες, είναι η κοινωνικοποίηση τους.

«Το πιο σημαντικό κομμάτι σε αυτές τις ηλικίες, είναι τα άτομα μας να περνούν καλά, να διασκεδάζουν, να πηγαίνουν σε εστιατόρια, καφετέριες, να τους παίρνουμε ιππασία, θάλασσα, πισίνα, να έχουν μια καλή κοινωνική επαφή με τον κόσμο έξω, με τις δραστηριότητες έξω και θα έλεγα ότι μέχρι σήμερα από τις επαφές που έχουμε με τον έξω κόσμο, η αντιμετώπιση του κόσμου είναι αρκετά καλή», σημείωσε.

 

Ερωτηθείσα, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η αντιμετώπιση του αυτισμού στην Κύπρο, αλλά και τις υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους πολίτες, η Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως δυστυχώς είναι πάρα πολύ χαμηλό το επίπεδο».

 

«Για τα 3 κέντρα που λειτουργούμε, έχουμε περίπου ένα κόστος των 600 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο, και μιλάμε για γύρω στα 30 άτομα. Αντιλαμβάνεστε ότι το να εξυπηρετήσουμε περισσότερα άτομα σημαίνει πολύ περισσότερο κόστος, διότι πολλά από αυτά τα άτομα που έχουμε χρειαζόμαστε το 1 προς 1 σε εκπαιδευτικό προσωπικό», επισήμανε.

 

Δίνοντάς μας ένα παράδειγμα, η κα Κλεάνθους είπε «ας πούμε στη Λεμεσό έχουμε 9 άτομα εκπαιδευτικό προσωπικό για 10 ενήλικες και τους χρειαζόμαστε, διότι είναι δύσκολα περιστατικά. Είναι άτομα τα οποία έχουν χάσει το τρένο, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, έχουν τάσεις επιθετικότητας, αυτοκαταστροφικές τάσεις, είναι παιδιά τα οποία δεν επικοινωνούν αρκετά καλά με τον λόγο οπότε χρειάζονται ένα άτομο δίπλα τους για κάθε ενδεχόμενο, ειδικά όταν βγαίνουμε έξω», εξήγησε.

 

«Το κράτος σε αυτό το ποσοστό, δίνει περίπου 200 χιλιάδες ευρώ», ανέφερε.

Σύμφωνα πάντα με την κα Κλεάνθους, «το κράτος δίνει ένα μικρό ποσοστό στους γονείς, για φαγητό και οδοιπορικά, που είναι περίπου 180 ευρώ για κάθε άτομο, τα οποία δίνουν στο Σύνδεσμο και ο Σύνδεσμος με τη σειρά του, μέσων κάποιων προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας ή του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, επιχορηγείται όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό που έχει, για κάποιο χρονικό διάστημα, όχι για πάντοτε».

 

«Όμως η δουλειά του Συνδέσμου είναι συνεχώς στο να βγαίνουμε έξω, να βρίσκουμε πόρους, να προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες και να αναπτύξουμε και καινούρια προγράμματα διότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι μόνο με αυτά που κάνουμε», τόνισε.

 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα ήθελε να ζητήσει από τους υποψήφιους Προέδρους σχετικά με το Σύνδεσμο, η Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «εκείνο το οποίο είναι σημαντικό, είναι να δουν και να ακούσουν τα προβλήματα που υπάρχουν».

 

Μαρία Κλεάνθους: «Το θέμα είναι ότι σε θέματα κοινωνικής πολιτικής είμαστε αρκετά πίσω»

«Αυτό το πράγμα δεν είναι μόνον όσον αφορά το να καλύψω τον Σύνδεσμο στις ανάγκες που έχει για να δώσει την εκπαίδευση, αλλά είναι και στην ίδια την οικογένεια. Δεν στηρίζουν τις οικογένειες, δεν βοηθούν αρκετά τις οικογένειες», υπογράμμισε τέλος η πρόεδρος του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό κάνοντας έκκληση όπως πλέον εισακουστούν από την Πολιτεία.

 

Read 1202 times