A+ R A-
17 October 2018

Wednesday, 25 October 2017 06:57

Η Ειρήνη και η Δανιέλα από τη Λεμεσό γνωρίστηκαν πριν από 8 χρόνια - Η μουσική και το τραγούδι τους ένωσε!

Η Ειρήνη Χριστοφορίδου και η Δανιέλα Καμένου Πετέλη έχουν την μουσική σχολή «MusicSing».

 

Με αφορμή τα εγκαίνια της σχολής που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, μίλησαν στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ για τη μεγάλη τους απόφαση να δημιουργήσουν από κοινού τη μουσική αυτή σχολή, τη γνωριμία τους αλλά και για το τι διαφορετικό προσφέρουν.

 

«Η μουσική ενασχόληση δεν έχει όριο ηλικίας!», απαντάει η Δανιέλα Καμένου σε ερώτηση για το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος μουσικό όργανο.

«Υπάρχουν προγράμματα τα οποία είναι κατάλληλα διαμορφωμένα και απευθύνονται σε βρέφη.

Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική ακρόαση από την βρεφική ηλικία ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μίας γυναίκας επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του βρέφους», εξηγεί.

«Παρόλα αυτά η απόφαση για εκμάθηση ενός οργάνου εξαρτάται από το ίδιο το παιδί και κατά πόσον είναι έτοιμο να διδαχτεί ένα μουσικό όργανο», λέει.

«Σαφώς υπάρχουν όργανα τα οποία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει από πολύ νωρίς», σημειώνει.

 

egkainia-music-sing-251017.jpg

 

Δίνοντάς μας ταυτόχρονα ένα παράδειγμα, μας αναφέρει ότι μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να διδάσκεται πιάνο από την ηλικία των 3 ή 4 χρόνων, ενώ αντίθετα ένα πνευστό όργανο θα πρέπει να διδάσκεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αφού απαιτείται πολύ καλός έλεγχος της αναπνοής, συμπληρώνει η κα Καμένου.

 

Σχετικά με τον ρόλο που παίζει η μουσική στην ανάπτυξη ενός παιδιού, η κα Καμένου ανέφερε ότι κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές έρευνες και μελέτες, οι οποίες ανέδειξαν τη σημαντικότητα της μουσικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη του παιδιού.

«Σε γενικές όμως γραμμές, η συνεχής ενασχόληση με τη μουσική, πέρα από τις μουσικές δεξιότητες όπως είναι η ρυθμική και η μελωδική αντίληψη ή η μουσική μνήμη, καλλιεργείται και εξελίσσεται η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών», συμπλήρωσε.

 

music-sing-sxoli-mesa1251017.jpg

 

Παράλληλα, όπως μας λέει, στα ομαδικά μαθήματα τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες όπως είναι η ομαδικότητα, η συνεργασία και η συμμετοχή.

Επιπρόσθετα, τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, συγκέντρωση και πειθαρχία. «Πέρα όμως από όλα αυτά η μουσική είναι χαρά και έκφραση συναισθημάτων!», καταλήγει η κα Καμένου.

 

«Η δημιουργία της σχολής MusicSing ήταν ένας κοινός στόχος και όνειρο και των δύο μας», μας λένε από κοινού η Δανιέλα και η Ειρήνη για την απόφαση που πήραν να δημιουργήσουν την σχολή.

«Δουλέψαμε και οι δύο τουλάχιστον για δέκα χρόνια σε διαφορετικές μουσικές σχολές και ωδεία», λέει η κα Καμένου.

«Μέσα από αδιάκοπες συζητήσεις και αναλύσεις, μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας για τη μουσική εκπαίδευση που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο. Θέλοντας λοιπόν να προσφέρουμε και τη δική μας οπτική σε ότι αφορά τη μουσική διδασκαλία, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε τη δική μας μουσική σχολή», τονίζει.

 

Από την πλευρά της η Ειρήνη Χριστοφορίδου μας εξηγεί πως καταλήξανε στο όνομα της σχολής «MusicSing».

«Περάσαμε αμέτρητες ώρες με καφέ (και μπισκοτάκι!) να συζητάμε και να ψάχνουμε κάτι που να αντιπροσωπεύει την φιλοσοφία και των δύο», σημειώνει.

«Η λέξη musicing σημαίνει “The art of making music” (Urban Dictionary), δηλαδή η τέχνη του να κάνεις μουσική.

Το «MusicSing» προέκυψε από την αγάπη μας για το τραγούδι και την ιδιαίτερη ενασχόληση μας με αυτό», δηλώνει χαρακτηριστικά η κα Χριστοφορίδου.

 

Όσο για το πώς επέλεξαν το χρώμα του λογότυπού τους, η κα Χριστοφορίδου λέει ότι «μας συνόδευε πάντα το τιρκουάζ τετράδιο της Δανιέλας και κάπως έτσι προέκυψε και το χρώμα στο λογότυπό μας!»

 

Αναφορικά με τη συνεργασία τους, οι δύο κοπέλες μας ανέφεραν ότι γνωρίστηκαν πριν από 8 χρόνια περίπου και από τότε δουλεύουν μαζί.

«Σχεδόν αμέσως ανακαλύψαμε ότι έχουμε κοινό τρόπο σκέψης σε ότι αφορά τη διδασκαλία, αλλά και τη μουσική γενικότερα», τονίζει η κα Χριστοφορίδου.

 

Ακολούθως, η Ειρήνη Χριστοφορίδου επισήμανε ότι κάθε άτομο που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τις ικανότητές του, πρέπει να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κατάλληλα προσαρμοσμένο σε αυτό.

«Το πρόγραμμα για τον κάθε μαθητή διαμορφώνεται κατόπιν μιας μικρής αξιολόγησης από τουλάχιστον δύο εξειδικευμένους μουσικούς της σχολής. Επίσης, πιστεύουμε ότι το μάθημα πρέπει να είναι όσο πιο διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό γίνεται, χωρίς το ένα να επηρεάζει το άλλο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η κα Χριστοφορίδου.

 

Τι προσφέρει η σχολή «MusicSing»

  • Στη σχολή διδάσκονται ατομικά και ομαδικά μαθήματα popular, jazz και κλασικού τραγουδιού, πιάνο, keyboard, κιθάρα (κλασική, ακουστική, ηλεκτρική) και βιολί.
  • Επιπλέον, προσφέρονται ομαδικά μαθήματα όπως είναι η μουσική προπαιδεία για παιδιά προσχολικής ηλικίας, το μουσικό θέατρο αλλά και το classroom music, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα που διδάσκονται στη σχολή.
  • Ειδική αναφορά για το τμήμα κρουστών, έκανε η κα Χριστοφορίδου, αφού πέρα από τα μαθήματα drums, στη σχολή προσφέρονται επιπλέον μαθήματα κρουστών όπως είναι το djembe drum circle και το street drumming.

 

«Σχεδόν σε όλα προσφέρονται αναγνωρισμένες αγγλικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα είναι στόχος της Σχολής κάθε χρόνο να διοργανώνονται εκδηλώσεις στις οποίες θα δίνεται η ευκαιρία σε κάθε παιδί να συμμετέχει», συμπλήρωσε.

 

music-sing-sxoli-251017mesa.jpg

 

Τέλος, ερωτηθείσες ποιο είναι το πιο εύκολο και ποιο το πιο δύσκολο μουσικό όργανο που μπορεί να μάθει κάποιος στην σχολή «MusicSing», η Δανιέλα Καμένου ανέφερε πως «το κάθε όργανο έχει τις δικές του δυσκολίες και τεχνικές. Ξεκινώντας να μάθει κάποιος πιάνο δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με αυτόν που θα μάθει κιθάρα ή βιολί. Παρόλα αυτά στην πορεία δυσκολεύει πάρα πολύ».

Με τη σειρά της η Ειρήνη Χριστοφορίδου, ανέφερε πως «αυτό νομίζω είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από το ενδιαφέρον του κάθε μαθητή. Προσωπικά θεωρώ την εκμάθηση των εγχόρδων (βιολί, τσέλο κλπ) αρκετά δύσκολη».

 

Μπορείτε να βρείτε τη σχολή «MusicSing», στην οδό Διαμέσου 10 στον Ποταμό Γερμασόγειας.

Για επικοινωνία στα τηλέφωνα: 99776219, 96667736

www.facebook.com/musicsingED/

 

Βιογραφικά Σημειώματα:

 

Η Δανιέλα Καμένου Πετέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία.

Από την ηλικία των 6 χρονών άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα κλασικού πιάνου και θεωρίας στην Λευκωσία και συνέχισε στο Ωδείο «Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Αυγερινού, απ’ όπου πήρε πτυχίο Πιάνου, πτυχίο Ειδικού Αρμονίας και πτυχίο Αντίστιξης.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, είναι κάτοχος Μάστερ Μουσικής Παιδαγωγικής από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με διπλωματική εργασία με τίτλο «Η χρήση της τεχνικής κατάτμησης στην διδασκαλία της εκ πρώτης όψεως ανάγνωσης: Μία εφαρμοσμένη έρευνα».

Παράλληλα απέκτησε Δίπλωμα Κλασικού τραγουδιού από το LCM/UWL. Από το 2007 εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής, σε διάφορες μουσικές σχολές και ωδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε συναυλίες πιάνου και μουσικής δωματίου.

 

Η Ειρήνη Χριστοφορίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1985.

Από την ηλικία των 4 χρόνων ασχολήθηκε με το μπαλέτο, το τραγούδι, την κιθάρα και το πιάνο.

Αφού πήρε το πτυχίο της από το Kingston University και το Μάστερ από το City University, εργάστηκε για 10 χρόνια σε διάφορες μουσικές σχολές ως καθηγήτρια φωνητικής και πιάνου.

Κατά την διάρκεια αυτών των 10 χρόνων οργάνωσε, δίδαξε και σκηνοθέτησε πολυάριθμες παραστάσεις, ενώ παράλληλα προετοίμασε επιτυχώς τους μαθητές της για εξετάσεις και auditions.

 

Read 1751 times