A+ R A-
17 October 2018

Wednesday, 18 October 2017 08:23

Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - Δ' Μέρος

Ο Σοφοκλής Βλασίδης, ένας αξιόλογος οινολόγος/ οινοποιός του οινοποιείου «Βλασίδης» στο Κοιλάνι, παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ».

Mας αναφέρει τι πρέπει να κάνουν οι οινοπαραγωγοί και το κράτος, για να ανέβει το μερίδιο της αγοράς που έχουν τα κυπριακά κρασιά. Επιπλέον, μας εξηγεί ότι η βιομηχανία του κρασιού συντηρεί την ύπαιθρο, ενώ μας λέει και που μπορούμε να βρούμε κρασί με την ετικέτα «Βλασίδης».

 

Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν από πλευράς των ιδιωτών, από πλευράς των οινοπαραγωγών για να ανέβει το μερίδιο της αγοράς που έχουν τα κυπριακά κρασιά;

Να αναφέρω εδώ κάτι σημαντικό για τα ποσοστά της αγοράς. Ένα κομμάτι της αγοράς που καταναλώνεται στη Κύπρο, το οποίο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστούμε είναι τα πολύ φθηνά, εισαγόμενα κρασιά. Αυτά που ονομάζουμε «one euro wine». Δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε οι μεγάλες βιομηχανίες, ούτε τα μικρά οινοποιεία να παραγάγουν κρασιά με τέτοιο χαμηλό κόστος.

 

Δείτε: Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - A' Μέρος

 

Είναι κρασιά που συναντούμε κυρίως στα all inclusive ξενοδοχεία, ανά την Κύπρο. Άρα για εκείνο το κομμάτι της αγοράς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Αυτά που πρέπει και μπορούμε να ανταγωνιστούμε είναι τα πιο ποιοτικά κρασιά. Δυστυχώς στη Κύπρο ακόμη δεν αποκτήσαμε τη φήμη και το όνομα που έχουν οι ακριβοί οίνοι, υψηλής ποιότητα του εξωτερικού, αλλά η προσπάθεια που γίνεται από όλους τους Κύπριους παραγωγούς είναι αξιέπαινη και η πρόοδος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα αισθητή.

 

10402457_1523362357929288_6926027347053227118_n.jpg

 

Για να γύρει η πλάστιγγα προς τα κυπριακά κρασιά, πρέπει να δουλέψουν οι Κύπριοι οινοποιοί, όπως μας τα περιγράψετε πιο πάνω, το κράτος μπορεί να βοηθήσει;

Αυτό που ζητάμε εμείς σαν παραγωγοί είναι να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα τηρήσουμε όλοι μαζί για να λειτουργήσει προς όφελος μας. Το αν θα καταρτιστεί το σχέδιο από μια δημόσια υπηρεσία ή έναν ιδιωτικό φορέα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία φτάνει να αποφασίσουμε συλλογικά τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και μαζί να οδεύσουμε προς μια κοινή κατεύθυνση. Είναι μια απαίτηση χρόνων που δυστυχώς δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

 

Δείτε: Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - Β' Μέρος

 

Οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν από κοινού. Αν η κυβέρνηση σχεδιάσει από μόνη της ένα στρατηγικό σχέδιο και ο ιδιωτικός τομέας δε συμφωνεί, η αποτυχία του θα είναι δεδομένη. Άρα το κλειδί βρίσκεται στη συνεργασία των δύο.

 

10641235_737658796270996_7562652892228505464_n.jpg

 

Σε μια χώρα όπου έχουμε πάνω από 20% ανεργία, πόσο τις εκατό του εργατικού πληθυσμού περίπου απασχολείται με το κρασί;

Τα περισσότερα οινοποιεία αγοράζουν μεγάλες ποσότητες σταφυλιών από συνεργάτες γεωργούς, οι οποίοι με μεγάλο μόχθο συντηρούν τα αμπέλια τους στις αγροτικές περιοχές.

Η βιομηχανία του κρασιού, λοιπόν, συντηρεί την ύπαιθρό, δίνοντας εργασία σε άτομα που θέλουν να διατηρήσουν τα αμπέλια τους και να ζήσουν από αυτά.

 

Παρ’ όλα αυτά, αν και υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργία, οι εργάτες για τα αμπέλια, αλλά και για την οινοποίηση είναι δυστυχώς δυσεύρετοι.

Δεν είναι εύκολη η δουλεία του γεωργού ή του οινοποιού. Είναι χειρωνακτική και κατ’ επέκταση πολύ κουραστική εργασία.

Ελάχιστοι νέοι την προτιμούν. Σε αντίθεση με τους παππούδες μας που ζούσαν στα χωριά, αγαπούσαν τη γη και ήξεραν να την καλλιεργούν με όρεξη και μεράκι.

 

Δείτε: Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - Γ' Μέρος

 

Μας εκπροσωπείτε και στο εξωτερικό; Υπάρχουν χώρες όπου μπορούμε να βρούμε την ετικέτα Βλασίδη;

Εξάγουμε πολύ μικρές ποσότητες στη Γερμανία και την Ελβετία, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι συνεργάτες μας αγαπούν την Κύπρο και θέλουν να προωθήσουν τα κυπριακά προϊόντα στο εξωτερικό.

Ευτυχώς όλες οι ετικέτες κρασιών μας εξαντλούνται στην εγχώρια αγορά με πολύ μεγάλη ευκολία.

Οι εξαγωγές δεν είναι κάτι που πραγματικά μας ενδιαφέρει και ούτε έχουμε πρόθεση να αυξήσουμε την παραγωγή μας για να εξάγουμε.

Φτιάχνουμε κρασί για το οινόφιλο κοινό της Κύπρου.

 

Ο κύπριος οινόφιλος πού μπορεί να βρει τις ετικέτες του οινοποιείου Βλασίδη στη κυπριακή αγορά;

Τα κρασιά μας διανέμονται σε όλη την ελεύθερη Κύπρο από το δίκτυο διανομής κρασιού Oenus, το οποίο εδρεύει στη Λεμεσό.

Στην περιοχή Καψάλου, δίπλα από το ταχυδρομείο του Καψάλου, στην κάβα Wine Select μπορείτε να βρείτε όλες τις ετικέτες μας.

Επίσης μπορείτε να μας βρείτε και σε άλλες επιλεγμένες κάβες, σε κάποιες υπεραγορές, σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

 

10906076_1523362644595926_5532689758481094226_n.jpg

 

Ποια είναι η χαμηλότερη και ποια η υψηλότερη τιμή που φθάνει μια ετικέτα του οινοποιείου Βλασίδη;

Στο ράφι οι τιμές ξεκινούν από €7 και φτάνουν μέχρι €11.50.

Κάποιες ετικέτες πιο παλιών χρονιών, που μπορεί να βρείτε κυρίως στο Οινοποιείο ή σε συγκεκριμένες κάβες φθάνουν μέχρι τα 20 και κάτι ευρώ.

 

Τη χρονιά που μας πέρασε πόσες φιάλες παρήγαγε το οινοποιείο σας;

Πέρσι είχαμε φτάσει στις 120.000 φιάλες περίπου, αν και η περσινή χρονιά δεν ήταν μια καλή χρονιά ως προς την ποσότητα, λόγω του χαλαζιού.

Ευτυχώς όμως, δε μειονεκτούσε ποιοτικά.

Όπως και να εξελίσσονται τα δεδομένα κάθε χρόνιας ποτέ δεν έχουμε ξεπεράσει τις 125 000 φιάλες, ετησίως.

 

20770004_1898317770433743_2714585277646287188_n.jpg

 

Read 2328 times