A+ R A-
17 October 2018

Friday, 13 October 2017 07:30

Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - Γ' Μέρος

Ο Σοφοκλής Βλασίδης είναι οινολόγος/ οινοποιός και ιδιοκτήτης του οινοποιείου «Βλασίδης» στο Κοιλάνι.

 

Ο Σοφοκλής Βλασίδης σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ», μας μιλάει για το ποια κρασιά φυλάμε στο κελάρι μας, γιατί τις φιάλες κρασιού πρέπει να τις φυλάμε πλαγιαστά και ποια άλλη λύση υπάρχει πλέον. Μας εξηγεί τα πλεονεκτήματα του κυπριακού κρασιού, ενώ μας έλυσε το μυστήριο για το αν υπάρχουν φρούτα μέσα στο κρασί.

 

Ποια κρασιά φυλάμε στο κελάρι μας; Όλα τα κρασιά μπορούν να φυλαχτούν στο κελάρι μας και μετά από κάποια χρόνια να γίνουν καλύτερα;

Τα λευκά και τα ροζέ κρασιά στην πλειοψηφία τους πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα. Θα έλεγα ότι πρέπει να τα απολαμβάνει κανείς μέσα στη χρονιά παραγωγής τους, με κάποιες βέβαια εξαιρέσεις. Ένα λευκό κρασί π.χ. της ποικιλίας Chardonnay, το οποίο έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στο βαρέλι, πιθανότατα μπορεί να φυλαχτεί και 4 και 5 χρόνια και να καλυτερεύει με τη παραμονή του στη φιάλη.

 

Δείτε: Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - A' Μέρος

 

 22447391_287908721695986_1490486145_n.jpg

 

Στα κόκκινα κρασιά, συμβαίνει συνήθως το αντίθετο. Το πολύ φρέσκο, ερυθρό κρασί δεν μπορεί να σου δώσει την απόλαυση που θα σου δώσει ένα κρασί το οποίο αρχίζει να μεστώνει. Όμως, ένας ερυθρός οίνος μπορεί να είναι οίνος των τριών-τεσσάρων χρονών, της δεκαετίας, της εικοσαετίας... Κάποια κρασιά μπορούν να εξελιχθούν σε διάστημα περισσότερο των 20 χρόνων. Αυτά τα κρασιά τα φτιάχνει ο παραγωγός με τρόπο ανάλογο και με απώτερο σκοπό να φυλαχθούν, να παλαιώσουν και να εξελιχθούν στην φιάλη, έτσι ώστε ο καταναλωτής να τα φυλάξει στο κελάρι του και να τα απολαύσει την ενδεικνυόμενη χρονική στιγμή.

 

Το σημαντικότερο όμως είναι να ξέρει ο καταναλωτής πού και πώς να το φυλάξει. Για να φυλάξουμε ένα κρασί σωστά, για να το αφήσουμε να ωριμάσει και να παλαιώσει πρέπει να έχουμε τις σωστές συνθήκες κάβας. Οι συνθήκες αυτές αφορούν στη θερμοκρασία, που είναι γύρω στους 15°C και στην υγρασία, που είναι γύρω στο 65%. Άρα, αν δεν υπάρχει το κατάλληλο ψυγείο κρασιών ή ένας χώρος στο σπίτι μας που να τηρεί τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις δεν μπορούμε να φυλάξουμε το κρασί για παλαίωση.

 

22414544_287908725029319_1655462061_n.jpg

 

 22447531_287908728362652_1347232720_n.jpg

 

Δείτε: Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - Β' Μέρος

 

Γιατί τις φιάλες κρασιού πρέπει να τις φυλάμε πλαγιαστά;

Είναι καλή ευκαιρία, μιας και ρωτάς αυτό, να μιλήσουμε λίγο για το πώμα της φιάλης που είναι συνήθως ο φελλός. Ο παραδοσιακός τρόπος για το κλείσιμο μιας φιάλης ήταν με φελλό. Ο φελλός είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο αν βρέχεται παραμένει στο αρχικό του μέγεθος και κλείνει σωστά το μπουκάλι. Σε λανθασμένες θερμοκρασίες, όταν δεν υπάρχει η σωστή υγρασία και το μπουκάλι είναι σε όρθια θέση ο φελλός ξεραίνεται, συρρικνώνεται και αφήνει το οξυγόνο να περάσει μέσα στο μπουκάλι, με επακόλουθο την αλλοίωση του κρασιού.

 

Σήμερα, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι πωματισμού της φιάλης, εναλλακτικά πώματα, τα οποία υποβοηθούν τη φύλαξη και τη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού. Ένα από αυτά είναι το screw cup της νέας τεχνολογίας stelvin, το οποίο μπορεί να διατηρήσει το κρασί σε άριστη κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να φυλαχθεί σε πλαγιαστή θέση.

 

Τον έχετε τολμήσει για τα δικά σας κρασιά αυτόν τον τρόπο;

Όχι, είμαστε παραδοσιακοί, όπως όλοι οι Κύπριοι παραγωγοί και νομίζω και πάρα πολλοί Ευρωπαίοι οινοποιοί. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε άλλα εναλλακτικά πώματα, τα οποία έχουν τη μορφή του φελλού.

 

Συγκεκριμένα στο Οινοποιείο Βλασίδη χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας, φυσικό φελλό για τα ακριβά κρασιά παλαίωσης και τεχνικό φελλό στα καθημερινά κρασιά. Οι τεχνικοί φελλοί αποτελούνται από κομματάκια φελλού, ενωμένα μαζί με διάφορους τρόπους. Οι καινούριες τεχνολογίες, λοιπόν, μας δίνουν τη δυνατότητα να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τα κρασιά στη φιάλη για αρκετό χρονικό διάστημα, εφόσον δεν είναι φτιαγμένα για μακρά παλαίωση.

 

22446726_287908731695985_1560375417_n.jpg

 

Για ποιο λόγο ένα Riesling έχει μυρωδιά μήλου και ροδάκινου ενώ ένα Pinot noir αρώματα ώριμων φρούτων; Υπάρχουν φρούτα μέσα στο κρασί;

Κι αυτή είναι μια κοινή ερώτηση που λαμβάνουμε συχνά από τους επισκέπτες μας. Όταν απολαμβάνουμε ένα κρασί, μας αρέσει να το περιγράφουμε. Το να περιγράψουμε, για παράδειγμα, το χρώμα του είναι πολύ απλό. Για ένα λευκό κρασί θα πούμε πως έχει χρώμα κίτρινο, λευκό-κίτρινο, χρυσοκίτρινο κ.λπ. Για την περίπτωση του κόκκινου θα μιλήσουμε για βαθυκόκκινο, πορφυρό, με καφέ ανταύγειες κ.λπ.

 

Όταν όμως θέλεις να περιγράψεις το άρωμα του τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο καθένας μυρίζει κάτι στο κρασί με βάση τα βιώματά του. Κάποιος π.χ. μπορεί να πει πως: «το κρασί μυρίζει όπως μύριζε το περβόλι του παππού μου, στα παιδικά μου χρόνια». Το περβόλι του παππού μπορεί να είχε λεμονιές, μπορεί να είχε κερασιές. Για να μπορούμε, λοιπόν, να περιγράφουμε τα αρώματα που μας θυμίζουν κάτι και έρχονται στο μυαλό μας όταν μυρίζουμε ένα κρασί δημιουργήθηκε ένα λεξιλόγιο αρωμάτων που μιλά για εσπεριδοειδή, φρούτα του δάσους κ.ά..

 

Αυτά τα αρώματα δεν είναι πραγματικά, δε βάζει κανένας οινοποιός ούτε χρώμα, ούτε άρωμα στο κρασί. Διάφορες χημικές ενώσεις που συντελούνται κατά τη διάρκεια της οινοποίησης, της ζύμωσης, της παλαίωσης διαμορφώνουν το χρώμα και τα αρώματα του κρασιού, τα οποία είναι πολυσύνθετα και εξελίσσονται συνέχεια, είτε μέσα στη φιάλη, είτε και μέσα στο ίδιο το ποτήρι, κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής του. Η σωστή έκφραση θα ήταν: «θυμίζει αυτό το άρωμα».

 

 22446859_287908718362653_2066115840_n.jpg

 

Read 2128 times