A+ R A-
18 October 2018

Saturday, 23 September 2017 09:22

Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - Β' Μέρος

Ο Σοφοκλής Βλασίδης είναι ένας καταξιωμένος οινολόγος/ οινοποιός στο οινοποιείο «Βλασίδης» στο Κοιλάνι και παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ».

 

Μας μιλάει για την ποιότητα του κρασιού, αλλά και για το τι σημαίνει «καλό κρασί». Ταυτόχρονα, μας εξηγεί και για το πως καθορίζονται οι τιμές ενός κρασιού, ενώ μας αναφέρει και τι μερίδιο της αγοράς έχουν τα κυπριακά κρασιά.

 

Στην ευρωπαϊκή ένωση η ιεράρχηση των κρασιών γίνεται με βάση το επίπεδο της ποιότητας τους, αυτό που λέμε πιστοποίηση προέλευσης, στη Κύπρο έχουμε πιστοποίηση προέλευσης;

Ναι, στην Κύπρο συναντούμε ακριβώς ότι ισχύει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η βάση της κατηγοριοποίησης του κρασιού είναι ο επιτραπέζιος οίνος, ακολουθεί ο τοπικός οίνος και μετά ο οίνος με ονομασία προέλευσης. Σήμερα στη Κύπρο, εκτός από την Κουμανταρία, που είναι το πιο σπουδαίο μας κρασί και το μοναδικό με ονομασία προέλευσης, τα υπόλοιπα κρασιά ανήκουν στην κατηγορία των τοπικών οίνων.

 

Τώρα ποιοτικά, δε σημαίνει ότι ένα κρασί που είναι ονομασίας προέλευσης θα είναι οπωσδήποτε καλύτερο από έναν τοπικό οίνο. Η ποιότητα στους οίνους ονομασίας προέλευσης οφείλεται σε φυσικούς και τεχνικούς παράγοντες της κάθε περιοχής. Φυσικοί παράγοντες είναι το οικοσύστημα της περιοχής παραγωγής του κρασιού, ενώ τεχνικοί η τεχνολογία παραγωγής που εφαρμόζεται. Οι παράγοντες αυτοί είναι που κάνουν τη διαφορά, παράγοντες που μπορείς να θέσεις κι εσύ στον εαυτό σου, για να ανεβάσεις την ποιότητα των κρασιών σου, χωρίς αυτά να ανήκουν στις οίνους ονομασίας προέλευσης.

 

Τι σημαίνει για εσάς καλό κρασί;

Όταν με ρωτούν διάφοροι επισκέπτες στο οινοποιείο ποιο είναι το καλύτερο κρασί του Οινοποιείου μας απαντώ πως από τη στιγμή που ένα κρασί τηρεί κάποιες προδιαγραφές και έχει σταθερή ποιότητα δεν υπάρχει λόγος να το κατατάξεις και να του δώσεις την ταμπέλα του καλού, πολύ καλού ή εξαιρετικού. Το αν θα απολαύσει κάποιος ένα κρασί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος, ο τρόπος ή ο τόπος κατανάλωσής του κρασιού, η διάθεση του καταναλωτή κατά τη συγκεκριμένη στιγμή, η ιδιαίτερή του αντίληψη κ.ά.. Το κρασί σίγουρα πρέπει να έχει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, απ’ εκεί και πέρα όμως ο καθένας το προσεγγίζει διαφορετικά και επιλέγει με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις.

 

Επίσης, υπάρχει η αντίληψη ότι όσο πιο ακριβό είναι το κρασί, τόσο πιο ποιοτικό είναι. Τι είναι αυτό που πραγματικά καθορίζει την τιμή ενός κρασιού;

Η τιμή του κρασιού, όπως και σε πολλά άλλα προϊόντα, αλλά νομίζω περισσότερο στο κρασί, ορίζεται βάσει της προσφοράς και της ζήτησης, καθώς και της φήμης που δημιουργείται για το όνομά του. Άρα όσο πιο ξακουστό στην αγορά γίνεται, τόσο ανεβαίνει και η τιμή του.

 

Ακόμη κάποια κρασιά, τα οποία παράγονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να φυλαχτούν για πολλά χρόνια, γιατί έχουν μακρύτερη ζωή από τα υπόλοιπα, είναι πιο ακριβά στην τιμή. Γιατί και η παραγωγή τους έχει κοστίσει περισσότερο και η αξία τους έχει ανέβει, γιατί μπορείς να τα φυλάξεις στο κελάρι σου για 10-15 χρόνια και να συνεχίσουν να καλυτερεύουν.

 

Ποιο μερίδιο της αγοράς έχουν τα κυπριακά κρασιά σε σύγκριση με τα εισαγόμενα;

Δυστυχώς, σήμερα είμαστε περίπου στο 30 με 70%. 30% για το κυπριακό κρασί και 70% για το εισαγόμενο.

 

Να αναφερθώ λίγο στο παρελθόν και να πω ότι πίσω στη δεκαετία το 80’ το κυπριακό κρασί μονοπωλούσε την αγορά. Δεν υπήρχαν πολλές εισαγωγές κρασιών στη Κύπρο, γιατί δεν τη δημιουργούσαν αυτή την ανάγκη οι καταναλωτές και υπήρχε και το θέμα της φορολογίας στα εισαγόμενα, που ήταν αποθαρρυντική.

 

Τα πρώτα εισαγόμενα κρασιά ξεκίνησαν δειλά-δειλά να έρχονται στην Κύπρο μέσα στη δεκαετία του 90’, αν και συνεχιζόταν η ύπαρξη της φορολογίας, έτσι ώστε να προστατεύονται τα κυπριακά προϊόντα.

 

Ήρθε όμως η στιγμή που μπήκαμε στην ευρωπαϊκή ένωση. Η κατάσταση της φορολογίας άλλαξε και δημιουργήθηκε μια νέα αγορά για τα εισαγόμενα κρασιά, τα οποία έπαιζαν σε ίσους όρους με τα εγχώρια. Και επειδή εμείς είχαμε μείνει λίγο πίσω στο κομμάτι της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας, του σύγχρονου αμπελώνα, του ποιοτικού κρασιού γενικότερα, τα εισαγόμενα κρασιά βρήκαν ελεύθερο έδαφος και μας ξεπέρασαν, κατά πολύ. Και αυτό φαίνεται στους σημερινούς αριθμούς που προανέφερα.

 

Ακολουθεί Γ' Μέρος της συνέντευξης

 

Δείτε: Σοφοκλής Βλασίδης: Ένας καταξιωμένος Κύπριος οινολόγος - A' Μέρος

 

Read 2415 times