A+ R A-
22 September 2018

Friday, 21 July 2017 10:21

Συνέντευξη θεολόγου Αντώνη Θεοδοσίου: Πώς η Τουρκική Εισβολή τον έφερε πιο κοντά στο Θεό;

Ο Αντώνης Θεοδοσίου, ένας θεολόγος που έζησε από κοντά και την τουρκική εισβολή του 1974, μιλά αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ» για το τι τον οδήγησε πιο κοντά στον Θεό και πως νιώθει τώρα που αφυπηρετεί.

 

Μιλώντας για την απόφασή του να γίνει θεολόγος είπε πως «δεν ήταν προγραμματισμένο να ακολουθήσω το επάγγελμα του θεολόγου, απλά μετά τη τουρκική εισβολή, τα πράγματα ήλθαν άνω κάτω και πάρα πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν να σπουδάζουν κάτι που δεν το είχαν υπολογίσει».

 

«Για μένα η θεολογία ήταν εντελώς ξαφνική απόφαση. Θέλω να πω, ότι οι δύσκολες στιγμές που πέρασα στη διάρκεια του πολέμου, αντικρίζοντας τον θάνατο κατάματα και μάλιστα να παίζεις κρυφτό μαζί του, ο κίνδυνος της ζωής, όλα αυτά με έσπρωξαν στο τέλος, αφού δόξασα τον Θεό που έζησα μετά από τη λαίλαπα, να σπουδάσω θεολογία», συμπλήρωσε.

 

2014-05-25_14.00.49.jpg

 

Τον πόλεμο του ‘74 τον έζησε στη χειρότερή του μορφή, με τη βαρβαρότητα του τουρκικού στρατού. Ήταν ακριβώς 20 ετών, ενώ ήταν η σειρά που έπρεπε να απολυθεί, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν σκότωσε ποτέ κάποιον κατά την διάρκεια του πολέμου, ο Αντώνης Θεοδοσίου απάντησε πως «δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, γιατί όταν άρχισαν να πέφτουν οι αλεξιπτωτιστές και επικοινωνώντας με το τάγμα, λέγοντας στο διοικητή αυτό που γίνεται, μας λέει μην κάνετε τίποτα. Είπε πως απλά κάνουν επίδειξη δυνάμεων, αλλά εμείς βλέποντας τώρα τον τούρκο στρατιώτη να πέφτει στο έδαφος μας και να διεκδικεί τη πατρίδα μας από μόνοι μας αποφασίσαμε να ανοίξουμε πυρ». «Τώρα αν, έτυχε να βρω κανέναν δεν ξέρω», σημείωσε.

 

Αντώνης Θεοδοσίου: «Πιστεύω ότι δεν έχει ο Θεός ανάγκη από εκπροσώπους ή αντιπροσώπους στη γη, αλλά από ανθρώπους που να τον υπηρετούν ταπεινά».

«Όταν πήγα να σπουδάσω θεολογία, απλά αναθεώρησα τη πίστη», μας λέει. «Δηλαδή, πολλά πράγματα που μας μάθαιναν οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν ίσχυαν, σύμφωνα με αυτά που σπούδασα, γιατί η πίστη είναι κάτι πάρα πολύ απλό», εξηγεί.

 

«Είναι μια προσωπική σχέση του ανθρώπου με το Θεό, που πηγάζει μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος αναζητά τον Θεό και δημιουργεί μια σχέση μαζί του και αυτή η σχέση είναι πάρα πολύ απλή και βγαίνει μέσα από τα λόγια του Χριστού τα οποία είναι πολύ απλά», συνεχίζει.

 

Μιλώντας για τα δύο βασικά πράγματα στην πίστη, είπε πως «ο Θεός δεν είναι εφαρμογή νόμων και κανονισμών, ο Θεός είναι βίωμα αγάπης και αυτή η αγάπη έχει να κάνει με την συγχώρεση, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη δυσκολία, θα έλεγα, για έναν άνθρωπο και φυσικά η προσφορά του προς τον πλησίον».

 

Ο κ. Θεοδοσίου μας ανέφερε ακόμη ποια θέματα συνήθως απασχολούν τη σημερινή νεολαία.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις από τους μαθητές του ήταν κυρίως το αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, «αυτό ήταν το κυριότερο και δεν θυμάμαι αν και μαζί μέσα στη τάξη τα συζητούσαμε αυτά», όπως μας λέει.

 

2017-03-24_11.24.08.jpg

 

Άλλη απορία των μαθητών του ήταν ο προορισμός του ανθρώπου, η δημιουργία, η ζωή, μέχρι ακόμη και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Ιδιαίτερα οι σχέσεις μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, ήταν από τα κυριότερα ζητήματα, «και ιδιαίτερα οι υπαρξιακές αναζητήσεις των παιδιών ή αν είμαστε μόνοι μας στο διάστημα που τελειώνει το σύμπαν, αν όντως υπάρχει Θεός. Όλα αυτά είναι θέματα που απασχολούν τους μαθητές, οι λεγόμενες υπαρξιακές αναζητήσεις», τόνισε.

 

Μιλώντας για την σχέση του με τους μαθητές του είπε πως «κατέχοντας τη θέση διορισμένου, στη θέση του θεολόγου, δεν νιώθω ότι εκπροσωπώ το Θεό στη τάξη, γιατί έβλεπα τον εαυτό μου σαν άνθρωπο πάνω απ’ όλα και προσπαθούσα να διδάξω το εφικτό και όχι το ανέφικτο».

 

Ο Αντώνης Θεοδοσίου αναθεώρησε κάποια πράγματα στη ζωή του και εξηγεί ποιά ήταν η αιτία.

«Βασικά τα περισσότερα χρόνια τα έζησα στο λύκειο και είχαν να κάνουν κυρίως με μαθητές της 3ης Λυκείου. Ήταν πιο προβληματισμένοι, γιατί ήταν αυτοί που θα έβγαιναν στη ζωή», και συνέχισε πως «εκεί ακριβώς άρχισα να αναθεωρώ πολλά πράγματα, πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο ο οποίος θέλει να βρει το νόημα της ζωής».

 

«Θεωρώ ότι η σεξουαλική προτίμηση δεν είναι κάτι που το επιλέγει κανείς, απλά γεννιέται ο άνθρωπος έτσι, έτσι νιώθει, έτσι κάνει».

Σχολιάζοντας την σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου είπε πως «δεν έχω δικαίωμα να τον κρίνω, αυτό θα το κάνει ο Θεός, όχι εγώ». Και συνέχισε λέγοντας «ο καθένας δικαιούται μέσα στη ζωή του να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με τα “νορμάλ” ζευγάρια».

 

«Δεν βλέπω ότι με το να αφυπηρετώ ήρθε το τέλος του κόσμου, απλά η ζωή από μόνη της είναι μια πρόκληση και από σένα εξαρτάται αν θα αδράξεις τις ευκαιρίες και θα δώσεις σε αυτήν νόημα, ουσία και περιεχόμενο».

Μιλώντας για τα σχέδιά του τώρα που αφυπηρέτησε είπε πως «η αφυπηρέτηση για μένα είναι απλά το τέλος του εργασιακού κύκλου προσφοράς και μετά ξεκινά μια νέα ζωή» και συνέχισε λέγοντας «έχω πάρα πολλά ενδιαφέροντα τα οποία μπορώ να γεμίζω τις ώρες μου, όπως είναι το πρωινό μου περπάτημα σε συνδυασμό με το κολύμπι, η ποδηλασία μου, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ το περπάτημα στη φύση, ιδιαίτερα τα μονοπάτια της φύσης. Αγαπώ πολύ το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το διάβασμα, τον καφέ με φίλους και γενικά τις οικογενειακές στιγμές», συμπλήρωσε.

 

Εξάλλου, είπε «έχω δύο εγγονάκια τα οποία φυσικά θα μ’ αποσπούν μπόλικο από τον ελεύθερο μου χρόνο», μας ανέφερε τέλος χαμογελώντας.

 

Read 1516 times