A+ R A-
22 September 2018

Friday, 21 July 2017 08:01

Συνέντευξη: Η Στέλλα Ευσταθίου, ιδιοκτήτρια της σχολής εικαστικών τεχνών «Αρτ Ω» μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η τέχνη στη ζωή μας

Εντυπωσίασαν οι πίκνακες ζωγραφικής της Σχολής «Αρτ Ω»!

 

Στέλλα Ευσταθίου: «Η τέχνη είναι κοινωνικό φαινόμενο, είναι μια ειδική δραστηριότητα της κοινωνικής ζωής, που άμεσος σκοπός της είναι η δημιουργία του ωραίου»

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση ζωγραφικής της Σχολής Εικαστικής Τέχνης «Άρτ Ω» που έλαβε χώρα από τις 9 – 11 Ιουνίου 2017, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Η Στέλλα Ευσταθίου, ιδιοκτήτρια της σχολής εικαστικών τεχνών «Αρτ Ω», στη Λεμεσό, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ» και μίλησε για το ποσο σημαντική είναι η τέχνη στη ζωή μας.

 

Μάλιστα όπως μας ανέφερε «η τέχνη είναι απαραίτητη για να γίνεται ο άνθρωπος ικανός να γνωρίζει και να αλλάζει τον κόσμο. Η τέχνη είναι κοινωνικό φαινόμενο, είναι μια ειδική δραστηριότητα της κοινωνικής ζωής, που άμεσος σκοπός της είναι η δημιουργία του ωραίου», είπε η Στέλλα Ευσταθίου.

 

Συνέχισε λέγοντας πως «πηγάζει από την βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει όχι μόνο τον εαυτό του και τον κόσμο του αλλά και έναν άλλο κόσμο, τον οποίο μπορεί, μέσα από την τέχνη να τον αλλάξει». «Μπορεί να κτίσει ένα πιο όμορφο, όχι απλά ιδεατό αλλά ένα αληθινά, όμορφο κόσμο. Σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις και αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου αναπαράγουν την ασχήμια και την κακογουστιά σε βάρος του περιβάλλοντος και της αισθητικής δημιουργίας, η τέχνη προσφέρεται σαν ένα σημαντικό αντιστάθμισμα», κατέληξε.

 

Ποια τα οφέλη των παιδιών στην ενασχόληση τους με την τέχνη

Μιλώντας για τα οφέλη της ενασχόλησης των παιδιών με την τέχνη, τόνισε πως «η τέχνη, δηλαδή η πράξη της δημιουργίας, προσφέρει στα παιδιά ένα νέο τρόπο όρασης. Μαθαίνει στο παιδί να συλλαμβάνει τον κόσμο που το περιβάλλει πολυδιάστατα, μέσα από τη μορφή, το σχήμα, το χώρο, την κίνηση».
«Κάθε παιδί που δημιουργεί, αισθάνεται τον ενθουσιασμό της ελεύθερης έκφρασης διευρύνοντας τη δική τους αντίληψη σε σχέση με τον κόσμο γύρω τους», συμπλήρωσε.

 

Τι μπορεί να μάθει κανείς στο εργαστήρι

Στη σχολή «Αρτ Ω» προσφέρονται μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και Ιστορία της Τέχνης σε ενήλικες. Επίσης υπάρχουν παιδικά εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευών.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα προετοιμασία πορτφόλιου για εισδοχή σε Πανεπιστήμιο, εξετάσεις IGCSE & GCSE A Level art & design του Cambridge International Exams.

 

Τεχνικές και υλικά που χρησιμοποιούνται

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των ιδεών, της φαντασίας και των δεξιοτήτων, μέσα από την εξερεύνηση και τον έντονο πειραματισμό διάφορων τεχνικών και υλικών όπως ακρυλικά, λαδομπογιές, ακουαρέλα, κιμωλία, πενάκι, λαδοπαστέλ, κάρβουνο, και κολλητική με μικτά υλικά όπως γύψος, στόκος, ξύλο, σίδερο, χαρτί, ύφασμα, σπάγκος κτλ.», μας εξηγεί η Στέλλα Ευσταθίου.

 

Συμβουλή προς τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν το αντικείμενο

Ερωτηθείς ποιά θα ήταν η συμβουλή της προς τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν ζωγραφική, η κα Ευσταθίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα τους έλεγα μια φράση του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Δηλαδή πως ‘Είμαι αρκετά καλλιτέχνης για να μπορώ να ζωγραφίζω ελεύθερα στην φαντασία μου. Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία περικυκλώνει τον κόσμο’».

 

«Αν αναλογιστείς πόσο μακριά έχουμε φτάσει, από την προϊστορική εποχή των σπηλαίων στις τρομερές τεχνολογικές εξελίξεις, θα αισθανθείς την δύναμη της φαντασίας. Αυτό που έχουμε σήμερα, χτίσθηκε από την φαντασία των προγόνων μας. Αυτά που θα έχουμε στο μέλλον, θα χτισθούν από την δική τους φαντασία, γι’ αυτό να μην αφήνουν τον εαυτό τους να περιορίζεται μόνο στις γνώσεις τους», έδωσε την δική της συμβουλή η Στέλλα Ευσταθίου.

 

Καλλιτέχνες που ξεχωρίζει η Στελλα Ευσταθίου

Ζητήσαμε από την Στέλλα Ευσταθίου να μας πει καλλιτέχνες που ξεχωρίζει, έναν ξένο, έναν Έλληνα και έναν Κύπριο.

 

«Οι καλλιτέχνες που θαυμάζω είναι πολλοί και για ξεχωριστούς λόγους αλλά αν ξεχώριζα κάποιους σύγχρονους καλλιτέχνες θα έλεγα τον αμερικανό Robert Rauschenberg για τα έντονα χρώματα, τον πειραματισμό και τον συνδυασμό μικτών υλικών που πετυχαίνουν να εφαρμόσουν αλληγορικές έννοιες», μας απάντησε για τον ξένο καλλιτέχνη που ξεχωρίζει.

 

Από Έλληνες είπε πως ξεχωρίζει «τον Γιάννη Κουνέλλη για τους έντονους πειραματισμούς του με αντισυμβατικά υλικά και τον αφηγηματικό συμβολισμό τους».

 

Ενώ κύπριο καλλιτέχνη θαυμάζει «τον Σάββα Χριστοδουλίδη για τις σουρεαλιστικές συνθέσεις του μέσα από την σύζευξη ετερόκλητων αντικειμένων».

 

Η Στέλλα Ευσταθίου πήρε το Πτυχίο Καλών Τεχνών και έκανε Μεταπτυχιακό στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης, στη φιλοσοφική σχολή του Middlesex University στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρο.

 

Read 1610 times