A+ R A-
25 September 2018

Saturday, 31 March 2018 17:30

Επαναστατική θεραπεία στην Κούβα μειώνει τους ακρωτηριασμούς διαβητικού ποδιού

Δημιουργήθηκε στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας (CIGB) και το δραστικό συστατικό του είναι ανασυνδυασμένος ανθρώπινος επιδερμικός αυξητικός παράγοντας. Θεωρείται μοναδικό και είναι το πρώτο στο είδος του που χορηγείται απευθείας στο έλκος του διαβητικού ασθενούς, προκαλώντας επιτάχυνση της επούλωσής του.

 

Το κουβανικό φάρμακο Heberprot-P έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περίπου 290.000 ασθενών, σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η χρήση του κατέδειξε τη δυνατότητα επούλωσης ανοιχτών πληγών, ισχαιμικών ελκών και εκείνων που προκαλούνται από την ασθένεια του διαβητικού ποδιού, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για ακρωτηριασμό.

 

Το φάρμακο δημιουργήθηκε στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας (CIGB) και το δραστικό συστατικό του είναι ανασυνδυασμένος ανθρώπινος επιδερμικός αυξητικός παράγοντας.

 

Cuba-farmako-Heberprot-P-kentriki.jpg

Το κουβανικό φάρμακο Heberprot-P

 

 

Το προϊόν, θεωρείται μοναδικό και είναι το πρώτο στο είδος του που χορηγείται απευθείας στο έλκος του διαβητικού ασθενούς, προκαλώντας επιτάχυνση της επούλωσής του. Οι βασικές αρχές της λειτουργίας του βασίστηκαν στην έρευνα του αμερικανικού επιστήμονα Stanley Cohen, τη δεκαετία του 1960, που παρατήρησε τη συμπεριφορά πολλών ζώων που γλύφουν τις πληγές τους για να τις επουλώσουν.

 

Cuba-farmako-Heberprot-P.jpg

Το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας (CIGB)

 

 

Ερευνητής του CIGB, ανέφερε ότι ο καθηγητής Cohen κατάφερε να απομονώσει τον παράγοντα επιδερμικής ανάπτυξης το 1962, θεωρώντας ότι στο μέλλον αυτό το μόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες. «Στη δεκαετία του 1980, με την ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής, επιτεύχθηκε η μεταφορά γονιδίων από ένα αρχικό κύτταρο – ξενιστή σε άλλους πιο απλούς οργανισμούς, όπως βακτήρια και ζυμομύκητες. Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να παράξουν σύνθετα μόρια μεγάλης θεραπευτικής αξίας με χαμηλό κόστος και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο κουβανός ερευνητής.

 

Η Κούβα συμμετείχε στην κλωνοποίηση γονιδίων τη δεκαετία του ’80. Από τα πρώτα μόρια που κλωνοποιήθηκαν ήταν ο επιδερμικός αυξητικός παράγοντας, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή φαρμάκου (Hebermin) για τη θεραπεία εγκαυμάτων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά το 1994, μελετήθηκε αρχικά η αναγέννηση του ισχιακού νεύρου και η αντιμετώπιση νευροπάθειας σε ποντικούς. Έτσι άρχισε η γένεση του Heberprot P. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ξεκίνησε η έρευνα για τη θεραπεία των ελκών διαβητικού ποδιού. Το Heberprot-P πέρασε από όλες τις φάσεις κλινικών δοκιμών και έδειχνε σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Το 2013, μετά και την τέταρτη φάση κλινικής μελέτης το φάρμακο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο βασικών φαρμάκων της Κούβας κι έγινε η συνήθης θεραπεία των ελκών.

 

Cuba-farmako-Heberprot-P2.jpg

 

Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το φάρμακο και στις ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ αμερικάνικης εταιρείας και της κουβανικής Heber Biotec.

 

Πηγή: granma.cu / Ίρις Αμάραντου

 

Read 431 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΑΡΑΘΥΡΟ)

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση των ερευνών για την πυρκαγιά στο Μάτι

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση των ερευνών για την πυρκαγιά στο Μάτι

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα προκάλεσε η απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ζητήσει τη συμπερίληψη στην προκαταρκτική...

Επτά τραυματίες από την πτώση βράχων στο Ναυάγιο Ζακύνθου

Επτά τραυματίες από την πτώση βράχων στο Ναυάγιο Ζακύνθου

Επτά συνολικά είναι οι τραυματίες που οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, μετά την πτώση βράχων σήμερα το πρωί στη διάσημη...

Η Φουρέιρα κατέκτησε και τη Ρουμανία- Κριτής σε κορυφαίο τάλεντ σόου

Η Φουρέιρα κατέκτησε και τη Ρουμανία- Κριτής σε κορυφαίο τάλεντ σόου

Μετά τη διάκρισή της στη Eurovision η Ελένη Φουρέιρα βγαίνει συνεχώς εκτός συνόρων, κερδίζοντας όλο και περισσότερους θαυμαστές. Τώρα ταξίδεψε...