A+ R A-
20 August 2018

Monday, 09 October 2017 16:16

9 λάθη ηγετών που άλλαξαν το κόσμο

Πως άλλαξε ο κόσμος από 9 λάθη, που αν οι ηγέτες που τα έκαναν τα απέφευγαν, σήμερα θα ζούσαμε διαφορετικά. Χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε αν θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα.

 

1. Ο ορισμός διαδόχου από τον Μέγα Αλέξανδρο

 

Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών θεωρείται ο μεγαλύτερος και πιο σπουδαίος στρατηλάτης της αρχαιότητας αφού όχι μόνο ένωσε τις ελληνικές πόλεις-κράτη υπό το στέμμα του αλλά διέλυσε την αυτοκρατορία των Περσών που έφτανε μέχρι την Ινδία. Ωστόσο ο μεγάλος βασιλιάς δεν έχρισε ποτέ διάδοχο. Σύμφωνα με την απόκρυφη παράδοση είπε σε ένα στρατηγό του να πάρει την αυτοκρατορία «ο καλύτερος». Αυτή του η ρήση στέρησε τη ζωή του γιου του και οδήγησε σε διάσπαση της αχανούς αυτοκρατορίας μεταξύ των στρατηγών του.

 

2. Η άφιξη των Σαξόνων στη Βρετανία

 

Το 449 ο βασιλιάς της Βρετανίας Βόρτιγκερν καλεί τους Σάξονες προκειμένου να αναλάβουν να υπερασπιστούν το βασίλειο έναντι των Σκωτσέζων. Φτάνοντας στις βρετανικές νήσους όμως οι Σάξονες αντιλαμβάνονται ότι αποτελούν την μοναδική ένοπλη δύναμη και φυσικά... παίρνουν την εξουσία και θα την κρατήσουν μέχρι το 1066 οπότε και εισβάλλουν οι Νορμανδοί.

 

3. Η ισλαμική αναγέννηση που δεν έγινε

 

Ο Αλα αντ-Ντιν Μουχάμεντ, Σάχης της Χορασμίας, ενός ισλαμικού βασιλείου στο σημερινό Ιράν, φοβάται την κατασκοπεία και δίνει εντολή να συλλαμβάνονται όλα τα καραβάνια στην οδό του Μεταξιού και οι Μογγόλοι να εκτελούνται. Σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή τη διπλωματία ο Τζένγκις Χαν στέλνει 50 ευγενείς σαν αντιπροσωπεία στον Σάχη για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

 

Όμως ο Αλα αντ-Ντιν αποφασίσει να τους βασανίσει και να τους εκτελέσει προκαλώντας την οργή του Τζένγκις Χαν ο οποίοςεισβάλλει μετά από τρία χρόνια με 300.000 στρατιώτες και καταλύει την αυτοκρατορίααναστέλλοντας την «ισλαμική αναγέννηση» και την πορεία του Ισλάμ για πάντα.

 

4. Τα λάθος μαθηματικά του Κολόμβου

 

Ο Κολόμβος έφτασε στον Νέο Κόσμο εξαιτίας λάθος υπολογισμών. Παρά το Καθολικό δόγμα οι επιστήμονες από την αρχαιότητα γνώριζαν ότι η Γη είναι στρογγυλή και πολλοί μάλιστα υπολόγιζαν με ακρίβεια την διάμετρό της. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του ο Κολόμβος συμβουλεύθηκε τις σημειώσεις κυρίως μουσουλμάνων επιστημόνων. Υπολογίζοντας λάθος τη μονάδα μέτρησης ο Κολόμβος πίστευε ότι η Γη έχει διάμετρο μόλις 15.000 χιλιόμετρα και άρα τα πλούτη της Ανατολής είναι μερικές εβδομάδες ταξιδιού ακολουθώντας την αντίθετη τροχιά. Έτσι έφτασε στην Αμερική και ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ πια ο ίδιο.

 

5. Η καταστροφή της ισπανικής Αρμάδας

 

Τον 15ο και 16ο αιώνα θαλασσοκράτειρα δύναμη ήταν η Ισπανία. Όταν κατά τα χρόνια της Ελισάβετ ξέσπασε πόλεμος με την Αγγλία ο Φίλιππος της Ισπανίας διέταξε την αρμάδα του να απωθήσει τους Άγγλους από την Μάγχη προκειμένου να εισβάλλει στο νησί. Η μάχη δεν δείχνει νικητή και έτσι ο δούκας Αλόνζο Πέρες αποφασίζει η αρμάδα να επιστρέψει στην Ισπανία κάνοντας τον βόρειο περίπλου της Βρετανίας χωρίς να υπολογίσει ωστόσο τα αφιλόξενα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Έτσι η αρμάδα καταστράφηκε ολοσχερώς και η σκυτάλη της κυριαρχίας των θαλασσών παραδόθηκε στην Αγγλία.

 

6. Το Επιτελείο του Κάιζερ και ο Λένιν

 

Το 1917 εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Λένιν είναι εγκλωβισμένος στην Ελβετία και καταζητείται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Τότε το Γερμανικό επιτελείο έχει την φαεινή ιδέα να στείλει τον Ρώσο επαναστάτη και τους συντρόφους του στην Τσαρική Ρωσία με την οποία είναι σε πόλεμο. Το Βερολίνο χρηματοδοτεί τη μεταφορά και τον εξοπλισμό των επαναστατών μη πιστεύοντας ότι θα τα καταφέρουν. Αν είχαν εκτιμήσει διαφορετικά την κατάσταση η Οκτωβριανή Επανάσταση μπορεί να ήταν απλά ένα σενάριο.

 

7. Η Συμφωνία του Μονάχου

 

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει άλλη μια παγκόσμια σύρραξη ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεϊν κάνει τα στραβά μάτια σε μια σειρά προκλήσεων από την πλευρά της ναζιστικής Γερμανίας. Όταν στα 1936 ο Χίτλερ κάνει κουρελόχαρτο τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και στρατιωτικοποιεί την Ρηνανία κανείς δεν αντιδρά παρά το γεγονός οτι ο γερμανικός στρατός ήταν τόσο αδύναμος που θα υποχωρούσε αμέσως. Μετά ακολούθησε το Ανσλους, η προσάρτηση της Αυστρίας.

 

Τελικά το 1938 ο Χίτλερ επιχειρεί να καταλάβει και την Σουδητία, στα βόρεια της Τσεχοσλοβακίας. Ο Τσάμπερλεϊν υποκύπτει στους όρους των Ναζί, συμφωνεί στον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας και υπογράφει τη Συμφωνία του Μονάχου με στόχο να «εξαγοράσει την ειρήνη». Κατάφερε το ακριβώς αντίθετο.

 

8. Η εμμονή του Χίτλερ στον βομβαρδισμό του Λονδίνου

 

Το 1940 η Γερμανία βρέθηκε πολύ κοντά στο να κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Άγγλοι έχαναν την «Μάχη της Βρετανίας» και οι επιθέσεις του Λουφτβάφε γονάτιζαν την Βασιλική Αεροπορία. Οι προτάσεις ανακωχής προς το Βερολίνο ήταν στο τραπέζι ενώ υπήρχαν και σκέψεις η βρετανική κυβέρνηση να διαφύγει στον Καναδά. Κατά λάθος τρεις Γερμανοί πιλότοι βομβαρδίζουν το Λονδίνο το οποίο βρισκόταν σε ηλεκτρικό μπλακ-αουτ.

 

Την επόμενη 70 βρετανικά αεροπλάνα χτυπούν το Βερολίνο. Η επίθεση παρά το γεγονός ότι είχε σαν θύμα μόνο έναν... ελέφαντα του ζωολογικού κήπου προκαλεί την οργή του Χίτλερ ο οποίος δίνει διαταγή να εγκαταλειφθούν όλοι οι άλλοι στόχοι και να ισοπεδωθεί το Λονδίνο. Η εμμονή αυτή του Φύρερ έδωσε ζωτικό χρόνο στη RAF να επισκευάσει τα αεροπλάνα της και να αλλάξει την έκβαση της εκστρατείας Θαλάσσιος Λέων.

 

9. Η ξεροκεφαλιά του Στάλιν

 

Πολλούς μήνες πριν την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ο Στάλιν είχε ενημέρωσει για τις προθέσεις του Χίτλερ. Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ρώσοι κατάσκοποι ενημέρωναν τον «Πατερούλη» ότι οι Ναζί ετοιμάζονται να εισβάλλουν. Εκείνος πιστός στη συμφωνίαΜολότοφ-Ρίμπεντροπ θεωρεί πως οι Βρετανοί θέλουν να τον σύρουν στον πόλεμο. Φυσικά το να διαφωνήσει κανείς με τον Στάλιν ήταν κυριολεκτικά – μοιραίο λάθος. Ακόμη και όταν δύο εκατομμύρια Γερμανοί εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση ο Στάλιν καλούσε τους διοικητές του να μην τους... ερεθίζουν, προκαλώντας έτσι το θάνατο σε εκατομμύρια Ρώσους στρατιώτες και πολίτες.

 

Πίνακας φωτογραφίας άρθρου: Pieter Brughel, Landscape With the Fall of Icarus

 

Πηγή: alexiptoto.com

 

Read 278 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΑΡΑΘΥΡΟ)

Τελείωσαν τα ελληνικά μνημόνια αλλά ο πόνος συνεχίζεται, γράφει ο Βρετανικός Τύπος

Τελείωσαν τα ελληνικά μνημόνια αλλά ο πόνος συνεχίζεται, γράφει ο Βρετανικός Τύπος

Ανταπόκριση των Times από την Αθήνα αναφέρει ότι ο μαραθώνιος λιτότητας της Ελλάδας τελειώνει, αλλά ο πόνος συνεχίζεται. Οι σκληρές...

Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων η Ελλάδα δεν είναι η ίδια χώρα

Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων η Ελλάδα δεν είναι η ίδια χώρα

Από σήμερα η Ελλάδα εξέρχεται από μια οκταετία Μνημονίων. Το τέλος του τελευταίου προγράμματος στήριξης σηματοδοτεί για την Αθήνα μια...

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για το προσφυγικό

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για το προσφυγικό

Σε αποφυγή μονομερών ενεργειών σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση και στη δέσμευση για εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων για...