A+ R A-
24 February 2018

Wednesday, 02 August 2017 08:38

Ποινή φυλάκισης 4 ετών σε Βρετανοκύπριο για το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών επιβλήθηκε από δικαστή στο Λονδίνο στον κυπριακής καταγωγής επιχειρηματία Ανδρόνικο Σιδερά, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος την περασμένη εβδομάδα για το ρόλο του στο σκάνδαλο της αδήλωτης προώθησης κρέατος αλόγου στην αγορά.

 

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, ο 55χρονος Βρετανοκύπριος επικεφαλής της γνωστής εταιρείας τροφίμων Dinos & Sons, με έδρα το Τότεναμ του βορείου Λονδίνου, συνεργάστηκε με δύο ακόμα άτομα, της εταιρείας FlexiFoods από τη Δανία, ώστε να αναμιγνύει χωρίς να το δηλώνει τόνους κρέατος αλόγου με βοδινό κρέας.

 

Οι δύο φερόμενοι συνεργοί, ο 58χρονος Ούλρικ Νίλσεν και ο 44χρονος Άλεξ Μπιτς είχαν ομολογήσει την ενοχή τους για την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση κατά την περίοδο 1/1/2012-30/11-2012. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριάμισι ετών και στο δεύτερο 18μηνη φυλάκιση με 12μηνη αναστολή.

 

Ο δικαστής Όουεν Ντέιβις είπε κατά την αναγγελία της ποινής ότι η απάτη για την οποία καταδικάστηκαν οι τρεις άνδρες δεν περιοριζόταν μόνο στη Βρετανία ή στις υπόλογες εταιρείες. «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που ανησυχεί το κοινό, αλλά το γεγονός είναι ότι ανακαλύφθηκε κατά τύχη και ανέκυψε ως πρόβλημα λόγω της δικής σας δραστηριότητας. Δεν αποτελεί ελαφρυντικό παράγοντα, κατά την κρίση μου, το γεγονός ότι και άλλοι διέπρατταν την ίδια απάτη», ανέφερε ο δικαστής.

 

Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες των καταδικασθέντων όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου πριν από πέντε χρόνια προκάλεσαν αμφιβολίες στο κοινό για το φαγητό που έβαζαν στο τραπέζι τους και όχι μόνο για το κρέας πολύ έτρωγαν: «Η εμπιστοσύνη στην αλυσίδα τροφίμων επηρεάστηκε αρνητικά και η αξία των μετοχών μεγάλων σουπερμάρκετ επηρεάστηκε, ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το άγχος που προκλήθηκε στο κοινό όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Τα θύματα αυτής της συνωμοσίας εξαπάτησης ήταν οι πελάτες».

 

Ο Σιδεράς αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την ενοχή του, λέγοντας στους ενόρκους ότι το μόνο που έκανε ήταν να αποθηκεύει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του φορτία αλογίσιου κρέατος για λογαριασμό της FlexiFoods.

 

Το σκάνδαλο της ανίχνευσης αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα που υποτίθεται ότι ήταν 100% βοδινού κρέατος ξέσπασε το 2013 στη Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Read 375 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΑΡΑΘΥΡΟ)

Αργεντινή: 400 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν σε κτίριο της ρωσικής πρεσβείας

Αργεντινή: 400 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν σε κτίριο της ρωσικής πρεσβείας

Διεφθαρμένοι διπλωμάτες, ένας συνεργός αστυνομικός, ναρκωτικά που αντικαταστάθηκαν από αλεύρι: μια έρευνα, με όλα τα χαρακτηριστικά ταινίας κατασκοπείας, οδήγησε στην...

Η Συρία πνίγεται στο αίμα - Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τις σοκαριστικές εικόνες

Η Συρία πνίγεται στο αίμα - Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τις σοκαριστικές εικόνες

50 άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, ανατολικά της Δαμασκού, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς...

«Ο γιος μου πέθανε από αυτό το καταραμένο φυτό»

«Ο γιος μου πέθανε από αυτό το καταραμένο φυτό»

Το ίδιο ισχύει και για τον κόσμο των φυτών. Οι περισσότεροι από μας θα συμφωνήσουν πως κάθε σπίτι χρειάζεται λίγο...