A+ R A-
18 February 2018

Thursday, 18 May 2017 11:08

Γκράφιτι... αφής!

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα υλικό σε σπρέι που μετατρέπει τις επιφάνειες στις οποίες ψεκάζεται σε επιφάνειες αφής.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σπρέι το οποίο χαρίζει μια επίστρωση ηλεκτρικής αγωγιμότητας στις επιφάνειες και στα αντικείμενα στα οποία ψεκάζεται. Το Electrick, όπως ονομάζεται, θα μπορούσε κατά τους ειδικούς να εφαρμοσθεί επιτυχώς σε μεγάλες ή ανώμαλες επιφάνειες.

 

Ψεκάστε, ακουμπήστε, διατάξτε!

Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί έχουν επιτυχώς δοκιμάσει το εν λόγω υλικό ψεκάζοντας ένα τιμόνι αυτοκινήτου, την επιφάνεια μιας ηλεκτρικής κιθάρας, μια σιλικονένια φιγούρα του Yoda από το «Star Wars» και μια γυψοσανίδα 2,5 μέτρων. Εφτιαξαν ακόμα μια διαδραστική θήκη για smartphone η οποία ενεργοποιεί εφαρμογές και την κάμερα της συσκευής με ένα χάδι του χρήστη και ένα χειριστήριο για βιντεοπαιχνίδια το οποίο αλλάζει τον συνδυασμό των εντολών στα κουμπιά του ανάλογα με τις προτιμήσεις του gamer.

 

«Για πρώτη φορά καταφέραμε με τη βοήθεια μιας φιάλης σπρέι να ψεκάσουμε μια οθόνη αφής σε οτιδήποτε μας περιβάλλει» εξηγεί ο δρ Κρις Χάρισον, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και επικεφαλής του Future Interfaces Group του αμερικανικού πανεπιστημίου.

 

Οι υπάρχουσες τεχνολογίες αφής για την ώρα εφαρμόζονται σε μικρές και επίπεδες επιφάνειες όπως π.χ. στις οθόνες smartphones, tablets και σε οθόνες αφής περιορισμένου μεγέθους που τοποθετούνται σε διάφορους χώρους. Πρόκειται για ιδιαίτερα κοστοβόρες τεχνολογίες, γεγονός που σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη κλίμακά τους θα ήταν απαγορευτική.

 

Ωστόσο η νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν οι αμερικανοί επιστήμονες, η οποία μπορεί να εφαρμοσθεί διά του ψεκασμού σε μεγαλύτερες επιφάνειες θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακάμψει το μείζον θέμα του κόστους αλλά και των ιδανικών, επίπεδων επιφανειών.

 

Γιγαντοοθόνες αφής με ένα ψέκασμα

Η αγώγιμη βαφή σε σπρέι κατά τους επινοητές της μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε επιφάνεια ή αντικείμενο. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ηλεκτροδίων που συνδέονται περιφερειακά η επιθυμητή επιφάνεια γίνεται διαδραστική. Το μυστικό κρύβεται στο μικρό ηλεκτρικό φορτίο που διοχετεύεται στην εν λόγω επιφάνεια. Ετσι, όταν π.χ. το δάκτυλό μας ακουμπάει σε αυτήν διακόπτοντας το ηλεκτρικό φορτίο προκαλεί ένα αποτέλεσμα - στην προκειμένη περίπτωση δίνει μια εντολή.

 

Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι προκειμένου να διατηρήσει την αγωγιμότητά της η «ηλεκτροφόρα» βαφή σε σπρέι χρειάζεται μια προστατευτική επίστρωση. Το Electrick μπορεί να ανιχνεύσει τη θέση του δακτύλου του χρήστη με ακρίβεια του ενός εκατοστού, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αρκεί για τη χρήση της επιφάνειας αφής ως πλήκτρο εντολών.

 

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των αμερικανών ερευνητών παρουσιάστηκαν στο συνέδριο CHI Conference on Human Factors in Computing Systems, που πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ (6-11 Μαΐου).

 

πηγή: tovima.gr / Βενιού Ειρήνη

 

Read 457 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΑΡΑΘΥΡΟ)

Η Τουρκία υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές, λέει το ελληνικό Υπουργείου Εξωτερικών

Η Τουρκία υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές, λέει το ελληνικό Υπουργείου Εξωτερικών

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές». Αυτό σημειώνει ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου...

Ίμια: Σκάφος του Λιμενικού διεμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό

Ίμια: Σκάφος του Λιμενικού διεμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό

Ένα σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας, με τουρκική ακταιωρό να διεμβολίζει σκάφος του Λιμενικού. Το περιστατικό...

Άνοιξε το αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου μετά την απομάκρυνση βόμβας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Άνοιξε το αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου μετά την απομάκρυνση βόμβας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου

Το αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου άνοιξε και πάλι σήμερα και λειτουργεί κανονικά, ανακοίνωσε η διεύθυνσή του, έπειτα από την ασφαλή...