A+ R A-
23 April 2018

Wednesday, 19 April 2017 09:26

Ένα από τα κακά σενάρια για τον Ερντογάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέει Τ/κ ακαδημαϊκός

Το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος ήταν ένα από τα κακά σενάρια για το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν, που εξήλθε πιο αδύναμος, εκτίμησε στο ΚΥΠΕ ο Τ/κ Σερκάν Καράς, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πολιτική ιστορία της Κύπρου.

 

Το έβλεπες και στο πρόσωπο του Ερντογάν το βράδυ κατά την ομιλία του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, “δεν ήταν το πρόσωπο ανθρώπου που μόλις νίκησε”, ανέφερε ο κ. Καράς μιλώντας στα ελληνικά. Ο Σερκάν Καράς κατάγεται από την Αμμόχωστο και τα τελευταία 9 χρόνια ζει στην Αθήνα και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πέρυσι ήταν λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα.

 

Ολόκληρη η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία ήταν ένας άνισος ανταγωνισμός για τα δύο στρατόπεδα και παρά τη χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού, κρατικών χρημάτων, με την καμπάνια του “όχι” να είναι σχεδόν απαγορευμένη και την καλπονοθεία, κυρίως στις κουρδικές περιοχές, έχουν πάρει 51%, ανέφερε ο κ. Καράς σημειώνοντας την απώλεια των μεγάλων αστικών πόλεων για το ΑΚΡ, όπως την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και αλλού.

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε, κυβερνά έχοντας πάρει την ψήφο μόνο των μισών και ο πολιτικός του χώρος έχει περιοριστεί, έχει σμικρυνθεί.

Ερωτηθείς εάν πλέον εδραιώνεται η διαίρεση στην τουρκική κοινωνία, ο Σερκάν Καράς είπε πως η ρήξη είναι εμφανής. “Πλέον έχουμε τους μεν και τους δε”. Εκτίμησε δε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κινηθεί για να κυβερνήσει τώρα, σε πιο ακροδεξιό χώρο αποδίδοντας σε αυτό την αναφορά του στην ομιλία της Κυριακής, στην επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία. Αυτό απευθύνεται σε πιο ακροδεξιά συναισθήματα, ανέφερε ο κ. Καράς λέγοντας ότι ο Ερντογάν έχει χάσει πλέον τη βάση του ΜΗΡ με το οποίο συνεργάστηκε από το 2015, στις τότε Βουλευτικές εκλογές, “για να σώσουν το κράτος μετά την νίκη των Κούρδων (σσ την είσοδο του Δημοκρατικού κόμματος των Λαών, HDP στη Βουλή)”.

 

Ο Σερκάν Καράς είπε πως κάποιοι αναλυτές στην Τουρκία λένε πως ακόμα και το 70% του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ψήφισε “όχι”. Ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τον κ. Καράς, ήθελε να επιτύχει ένα ποσοστό 55-60% στο δημοψήφισμα για να δείξει ότι είναι κυρίαρχος και κινείται ελεύθερα, αλλά με αυτό το αποτέλεσμα “δεν έχει τώρα αυτή τη δυνατότητα. Γι' αυτό ακολουθεί μια πολιτική γραμμή πιο δεξιά, φέροντας στην επικαιρότητα θέματα, όπως η θανατική ποινή, που απευθύνονται σε τέτοιο κοινό”.

 

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η συνεργασία ΑΚΡ-ΜΗΡ θα συνεχιστεί, ο κ. Καράς είπε ότι το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης “πόνταρε λάθος, το αντιλαμβάνεται και τώρα θα έχει προβλήματα. Είναι πλέον ένα διαιρεμένο κόμμα”. Εκτίμησε ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης του Ταγίπ Ερντογάν αλλά δεν μπορεί να πει πώς θα κινηθεί το κομμάτι του κόμματος ΜΗΡ που τοποθετήθηκε αρνητικά στο δημοψήφισμα.

 

Γενικά συνέστησε αναμονή τουλάχιστον το επόμενο τρίμηνο για να ξεκαθαρίσει περισσότερο το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και να μπορέσουν να γίνουν εκτιμήσεις ή προβλέψεις με πιο ασφαλή τρόπο.

Κληθείς να πει εάν ο Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια σκληρή στάση ενάντια σε όσους διαφωνούν μαζί του, ο κ. Καράς εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να είναι επιθετικός και πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που σήμερα επεκτάθηκε για άλλους τρεις μήνες, θα συνεχιστεί όσο ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ανασφαλής. “Και τώρα με το αποτέλεσμα αισθάνεται ανασφαλής”.

 

Κατά τον Τ/κ ακαδημαϊκό, η Τουρκία έχει ένα πολύ αβέβαιο μέλλον, αφού – εκτίμησε - ότι το ΡΚΚ αλλά και ο ISIS περίμεναν το δημοψήφισμα και πολύ πιθανό τώρα να εντείνουν τις επιθέσεις τους εντός της Τουρκίας. Επίσης, είπε, το 49% που ψήφισε “όχι”, έχει φτάσει στα όριά του απέναντι στην κυβέρνηση ΑΚΡ και στον Ταγίπ Ερντογάν και μια αναταραχή μπορεί να προκύψει λόγω της έντασης που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που μπορεί να φέρει την ανατροπή. Θεωρεί όμως, ότι η προσφυγή στη βία, θα γίνεται πιο εύκολα από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης.

 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καράς είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ενός πολιτειακού συστήματος στην Τουρκία, όπως είχε ακουστεί πριν το δημοψήφισμα, καθώς ο Ερντογάν έχει αποκηρύξει μαζί με το ΜΗΡ το ενδεχόμενο απόδοσης ακόμη και τοπικής αυτοδιοίκησης στους Κούρδους.

 

Για την οικονομία στην Τουρκία, ο κ. Καράς ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα η ανεργία ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ και οι σχέσεις εργολάβων, κυβέρνησης με τη δημιουργία ενός πελατειακού δικτύου έχει επίσης φτάσει στα όριά του. Είναι μεγάλη χώρα και γι' αυτό συντηρείται αλλά ήδη στον κατασκευαστικό τομέα οι τιμές των ακινήτων αρχίζουν και πέφτουν, παρατήρησε. Η Τουρκία, πρόσθεσε, είναι ευάλωτη οικονομικά στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω του χρηματιστηρίου και πλέον έχει πάψει να αποτελεί ελκυστικό προορισμό επενδύσεων, εκτιμώντας ότι στο άμεσο μέλλον ο Ταγίπ Ερντογάν θα κληθεί να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες.

 

Εκτίμησε επίσης ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα είναι καλές, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας όμως ότι η ρητορική του Τούρκου Προέδρου και η πολιτική του θα επικεντρωθεί στο εσωτερικό σε πιο δεξιό ακροατήριο με ανάλογες κινήσεις και στην εξωτερική πολιτική σκηνή.

 

(ΚΥΠΕ)

Read 993 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΑΡΑΘΥΡΟ)

Πτώση μονοκινητήριου αεροπλάνου στη Φωκίδα, νεκροί οι δύο επιβαίνοντες

Πτώση μονοκινητήριου αεροπλάνου στη Φωκίδα, νεκροί οι δύο επιβαίνοντες

Δύο είναι οι νεκροί από την πτώση μικρού αεροπλάνου που σημειώθηκε νωρίτερα χθες το απόγευμα, στην περιοχή Σκάλωμα της Φωκίδας. ...

Διακόπτει η UNICEF συνεργασία με Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, συνεχίζει όμως να στηρίζει παιδιά μετανάστες

Διακόπτει η UNICEF συνεργασία με Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, συνεχίζει όμως να στηρίζει παιδιά μετανάστες

Διακόπτει η UNICEF τη συμφωνία και τη συνεργασία με την Εθνική της Επιτροπή στην Ελλάδα.Η απόφαση πάρθηκε το βράδυ της...

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει μια κατάφωρα παράνομη θέση για τα Ίμια, λέει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει μια κατάφωρα παράνομη θέση για τα Ίμια, λέει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση της Άγκυρας για τα Ίμια. Το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι...