A+ R A-
19 June 2018

Monday, 10 April 2017 07:55

Ενίσχυση των σχέσεων με Κύπρο επιθυμούν ο Πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Γεωργίας

Με την Κύπρο «έχουμε πολλές σημαντικές ιστορικές στιγμές, οι οποίες μας ενώνουν ως κράτη», είπε ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Giorgi Kvirikashvili, μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους στο περιθώριο εγκαινίων νέου ξενοδοχείου στην πόλη Kutaisi, της Γεωργίας.

 

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα κοινά σημεία για να προβάλουμε τον τουρισμό και στις δύο χώρες», πρόσθεσε.

 

Οι Κύπριοι δημοσιογράφοι είχαν επισκεφτεί από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου τη Γεωργία, μετά από πρόσκληση της Πρεσβείας της Γεωργίας στην Κύπρο, στα πλαίσια των προσπαθειών του Πρέσβη της χώρας στην Κύπρο, Revaz Lominadze, για ανάδειξη αυτού του υπέροχου και μαγευτικού προορισμού, που συνδυάζει την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τα παλιά κτίσματα, την ποίηση και το κρασί. Στα πλαίσια της αποστολής αυτής, ο κ. Lominadze σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Γεωργίας πέραν από τις περιηγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα σε διάφορες πόλεις της χώρας, είχαν διευθετήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικό της Γεωργίας Mikheil Janelidze, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

 

Το Kutaisi είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ριόνι και είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Υπερκαυκασίας και έδρα του Εθνικού Κοινοβουλίου, και ήταν πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας. Στην πόλη αυτή, λειτουργεί και ένα από τα τρία αεροδρόμια της Γεωργίας.

 

Ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας Giorgi Kvirikashvili, στις 3 Απριλίου εγκαινίασε στο Kutaisi, το νέο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, που ενώνει το αεροδρόμιο με διάφορες περιοχές της Γεωργίας, καθώς και το νέο ξενοδοχείο της πόλης. Η παρουσία στα εγκαίνια της κυπριακής αποστολής, η οποία ήταν έκπληξη για την πόλη από τον Πρέσβη της Γεωργίας στην Κύπρο και τον ΕΤΟ της χώρας, δέχθηκε τα θετικά σχόλια του Πρωθυπουργού.

 

Ο Πρωθυπουργός, μετά τα εγκαίνια και σε σύντομη συνομιλία του με τους Κύπριους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα οφέλη από τη λειτουργία του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, διευκρινίζοντας πως αυτός θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες.

 

Η λειτουργία του σταθμού, συνέχισε, είναι μία θετική εξέλιξη γιατί θα συνδέει όλες τις πόλεις της Γεωργίας και η μετακίνηση από τη μια πόλη στην άλλη, καθώς και σε ορεινές πόλεις, θα είναι πιο εύκολη και αυτό θα βοηθήσει σίγουρα και τον τουρισμό της Γεωργίας.

 

Ανέφερε, επίσης, ότι τα τρένα θα είναι πολύ μοντέρνα και άνετα και πρόσθεσε ότι επιτέλους θα έχουν τρένα στη Γεωργία για την ασφαλή και γρήγορη μετακίνηση όλων.

 

Όσον αφορά τους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας είπε ότι με την Κύπρο έχουν πολλές σημαντικές ιστορικές στιγμές, οι οποίες τους ενώνουν ως κράτη και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα κοινά σημεία για να προβάλουν τον τουρισμό και στις δύο χώρες.

 

Ευχαρίστησε, παράλληλα, τους Κύπριους δημοσιογράφους για το ενδιαφέρον τους για τη χώρα του και για την παρουσία τους στα εγκαίνια.

 

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Γεωργίας

Ο 35χρονοςΥπουργός Εξωτερικών Mikheil Janelidze, σε συνάντηση που είχε με την κυπριακή αποστολή στο Υπουργείο του, μίλησε για τις σχέσεις Κύπρου – Γεωργίας, για τον τουρισμό και για τη θεώρηση διαβατηρίων.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Κυβέρνηση της χώρας του αναμένει εντός των επόμενων μηνών την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και πρόσθεσε ότι θέλουν να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

 

Εξέφρασε, παράλληλα, ικανοποίηση για την επίσκεψη των Κυπρίων δημοσιογράφων στη Γεωργία, καθώς και για το ενδιαφέρον που έδειξε η Κύπρος για τον τουρισμό της χώρας του.

 

Κύπρος και Γεωργία, συνέχισε, έχουν σχέσεις, οι οποίες πάνε αιώνες πίσω και οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά στην κουλτούρα και στη θρησκεία.

 

Θεώρηση διαβατηρίων

Σε παρατήρηση ότι η 28η Μαρτίου αποτελεί ιστορική μέρα για τη Γεωργία, διότι για διαμονή 90 ημερών οι Γεωργιανοί θα ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης βίζας στις χώρες του Σένγκεν, ο κ. Janelidze είπε ότι η ελευθερία μετακίνησης χωρίς βίζα είναι και πρακτική αλλά και πολιτική διευκόλυνση και ένα πολύ σημαντικό βήμα και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο στόχος τους μετά την ανεξαρτησία της χώρας.

 

Η Γεωργία, συνέχισε, θα συνεχίσει τη δουλειά την οποία κάνει και τις προσπάθειες για να αποδείξει ότι η Γεωργία είναι ένα πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος, προσθέτοντας ότι συνεχώς κατέβαλλαν προσπάθειες για να πετύχουν αυτό το στόχο.

 

«Υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά η θέληση ήταν πάντα εκεί. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Πρώτα απ’ όλα το 2014 υπογράψαμε Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα πολύ σημαντικό βήμα. Όλα ξεκίνησαν το 2009, με τη βοήθεια και τη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Στην περίπτωση της Γεωργίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Μπορεί να μας πήρε οχτώ χρόνια από το 2009, αλλά εργαστήκαμε σκληρά και αυτό έφερε το σημερινό αποτέλεσμα», σημείωσε.

 

Σχέσεις Γεωργίας και ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας είπε ότι οι σχέσεις Γεωργίας-ΕΕ ενισχύθηκαν λόγω της ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων

 

Ανέφερε, επίσης, ότι η συνεργασία με την ΕΕ έχει αναπτυχθεί και η ΕΕ είναι ο υπ' αριθμόν ένας εμπορικός συνεργάτης τους εδώ και δύο χρόνια. Όπως είπε, από το 18%, οι εξαγωγές τους φθάνουν σήμερα το 30%.

 

Αυτό, συνέχισε, τους βοηθά να εξάγουν και νέα προϊόντα, όπως μέλι και ψάρι και πρόσθεσε ότι η απόφαση για μη θεώρηση διαβατηρίων δίνει την ευκαιρία για νέες συνεργασίες».

 

Σημείωσε, παράλληλα, τη θετική υποστήριξη της ΕΕ προς τη Γεωργία.

 

Αύξηση της τάξης του 80% στον Τουρισμό

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τουρισμό της Γεωργίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 80% στον τουρισμό και αυτό, όπως ανέφερε, οφείλεται στις απευθείας πτήσεις με άλλες χώρες, καθώς και στην εντατικοποίηση και αύξηση του τρόπου και της προώθησης της χώρας.

 

Όπως είπε, ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για την οικονομία της Γεωργίας και μόνο πέρσι είχαν 6,4 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 24% αύξηση σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

 

Ανέφερε, επίσης, ότι με την Κύπρο ξεκίνησαν μια ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία με απευθείας πτήσεις από Λάρνακα προς Kutaisi και πρόσθεσε ότι αναμένουν φέτος αλλά και στα επόμενα χρόνια να υπάρξει μία αύξηση στις αφίξεις στη Γεωργία και από άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος.

 

Σήμερα, συνέχισε, στη Γεωργία λειτουργούν τρεις αερολιμένες, γεγονός που βοηθά στην αύξηση του τουρισμού αλλά και στις εξαγωγές νερού.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα επόμενα τους σχέδια είναι να κτίσουν ή να μεγαλώσουν τα λιμάνια τους για περισσότερες εισαγωγές και εξαγωγές».

 

Σημείωσε, παράλληλα, ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο μεταξύ Γεωργίας και Κύπρου.

 

Είπε, τέλος, ότι επενδύουν αρκετά χρήματα σε θέματα εκπαίδευσης.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 539 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΑΡΑΘΥΡΟ)

«Κόλαση» το καλοκαίρι: Θερμοκρασίες Ατλαντικού στην Μεσόγειο

«Κόλαση» το καλοκαίρι: Θερμοκρασίες Ατλαντικού στην Μεσόγειο

Δυσοίωνες προβλέψεις από Γάλλους επιστήμονες Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι «πιο ζεστό από το κανονικό» σε ικανό μέρος της...

Τραγωδία!! Τροχαίο-σοκ με 6 νεκρούς εκ των οποίων τρία παιδιά και δέκα τραυματίες

Τραγωδία!! Τροχαίο-σοκ με 6 νεκρούς εκ των οποίων τρία παιδιά και δέκα τραυματίες

Αδιανόητη τραγωδία συγκλονίζει το Πανελλήνιο! Πολύνεκρο δυστύχημα με έξι νεκρούς, εκ των οποίων τα τρία παιδιά και δέκα τραυματίες (η...

Εντυπωσιάζει το καινούργιο διυλιστήριο για το φημισμένo single malt ουίσκι, Macallan, της Σκωτίας

Εντυπωσιάζει το καινούργιο διυλιστήριο για το φημισμένo single malt ουίσκι, Macallan, της Σκωτίας

Εντυπωσιάζει το καινούργιο διυλιστήριο για ένα από τα πιο φημισμένα single malt ουίσκι της Σκωτίας, το Macallan. Έχοντας "κουρνιάσει" στο...