A+ R A-
20 April 2018

Wednesday, 22 March 2017 08:21

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου.

 

Φωνάζοντας «άξιος, άξιος» και «Χριστός Ανέστη», εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους περισσότεροι από εκατό άνθρωποι όταν ο Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ανακοίνωσε ότι «το Δικαστήριο διατάσσει την άρση όλων των δεσμεύσεων» για τους 14 κατηγορούμενους στην υπόθεση Βατοπεδίου.

 

Αυτή ήταν και η τελευταία πινελιά της τελευταίας δικαστικής πράξης, που λίγο νωρίτερα σήμερα είχε καταλήξει στην ομόφωνη ετυμηγορία ότι ο Ηγούμενος της Μονής, γέροντας Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, κηρύσσονται αθώοι.

 

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις, που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.

 

Για την ιδιοκτησία της Λίμνης Βιστωνίδας, που το Βατοπέδι επιμένει ότι ανήκει σε αυτό, το Εφετείο παρέπεμψε στα αστικά δικαστήρια.

 

Η Εισαγγελέας πρότεινε, και το δικαστήριο απεδέχθη, να αρθούν όλες οι δεσμεύσεις της περιουσίας της μονών αλλά και των άλλων κατηγορουμένων, και να αποδοθούν στους δικαιούχους. Στα 67 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που είχαν δεσμευθεί στους λογαριασμούς του Βατοπεδίου δυσχεραίνοντας, όπως δήλωσαν ιεράρχες, την κανονική λειτουργία και το ποιμαντικό του έργο.

 

Επίσης, το δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι αίρονται προς όσους είχαν επιβληθεί, συμπεριλαμβανομένου και του ηγούμενου Εφραίμ, περιοριστικοί όροι και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

 

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι ήταν, μεταξύ άλλων, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και άλλα πρόσωπα.

 

Ο γέροντας Εφραίμ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «με τη βοήθεια του Θεού, όλα έληξαν καλά». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που απλώθηκε σε περισσότερες από 60 συνεδριάσεις, οι πιο στενοί συνεργάτες τους έλεγαν πως πίστευε ότι θα αποδειχθεί η αθωότητά του, και ευελπιστούσε η απόφαση της αθώωσης «να μην αφήσει ψεγάδι αμφιβολίας σε κανέναν ότι έπραξε κάτι κακό».

 

Στην υπόθεση αυτή, που συντάραξε το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας από τα τέλη του 2008 όταν μια σειρά από δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές αναφέρονταν συνεχώς στο «σκάνδαλο του Βατοπεδίου», ο Κύπριος μοναχός, 61 ετών, κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού, διέβη και τις πύλες της φυλακής.

 

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2011 προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, αφού το Συμβούλιο των Εφετών είχε κρίνει ότι ήταν ηθικός αυτουργός στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, σχετικά πάντα με την υπόθεση των «Ιερών Ανταλλαγών», όπως είχαν ονομασθεί από τον ελληνικό Τύπο, μεταξύ του Δημοσίου την περίοδο 2006-2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή, και Μονής Βατοπεδίου.

 

Τότε, ο ηγούμενος Εφραίμ είχε κάνει τη δήλωση «αμαρτωλός είμαι, απατεώνας όμως όχι».

 

Αποφυλακίστηκε περίπου 3 μήνες μετά, 29 Μαρτίου του 2012, χωρίς να παραπεμφθεί τότε σε δίκη, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τον νομικό κόσμο ως «σαφή ένδειξη ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να στοιχειωθετηθεί κατηγορία».

 

Σε μία από τις πολύ σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ότι η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης «αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου», αλλά και «τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία».

 

Θεωρεί ότι ο στόχος ήταν να πληγεί η τότε κυβέρνησή του, «συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, και ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο».

 

«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι», κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός ο οποίος, όπως είπε σήμερα στο ΚΥΠΕ στενός του συνεργάτης, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει ότι η υπόθεση Βατοπεδίου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην πτώση της κυβέρνησής του τον Οκτώβριο του 2009.

 

Στη δίκη σήμερα, παραβρέθηκαν πολλοί κληρικοί, όλων των βαθμίδων. Από Μητροπολίτες (ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Προικοννήσου Ιωσήφ, ο Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Λευκάδος Θεόφιλος, ο Γλυφάδας Παύλος, ο Κορίνθου Διονύσιος, ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος), μέχρι και τον Επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο, τον Ηγούμενο Ελισσαίο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, και απλούς μοναχούς και μοναχές.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 553 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΑΡΑΘΥΡΟ)

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει μια κατάφωρα παράνομη θέση για τα Ίμια, λέει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει μια κατάφωρα παράνομη θέση για τα Ίμια, λέει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση της Άγκυρας για τα Ίμια. Το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι...

Εντοπίστηκε το 'μαύρο κουτί' του Mirage 200-5 της Ελληνικής Αεροπορίας που κατέπεσε την Πέμπτη

Εντοπίστηκε το 'μαύρο κουτί' του Mirage 200-5 της Ελληνικής Αεροπορίας που κατέπεσε την Πέμπτη

Εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής το "μαύρο κουτί" του Mirage 2000-5 που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης ανοικτά της Σκύρου,...

Να επανέλθει η διπλωματία στο προσκήνιο, δηλώνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στη Συρία

Να επανέλθει η διπλωματία στο προσκήνιο, δηλώνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στη Συρία

Την επαναφορά της διπλωματίας στο προσκήνιο και τη συνέχιση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ζητά το...