A+ R A-
10 December 2018

Thursday, 29 November 2018 16:36

Στους 24 οι υποψήφιοι για τον επισκοπικό θρόνο Λεμεσού το 1567

antwniadou-annita.png

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης


 

Υποτελείς πλέον των Λατίνων επισκόπων, οι ορθόδοξες επισκοπές μειώθηκαν σε τέσσερις.

 

Η εκλογή των Ορθοδόξων Ελλήνων επισκόπων κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας επικυρωνόταν από τον Λατίνο επίσκοπο και συνεχίζεται και από του Βένετους που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και διατηρούν τις θεσμικές και κοινωνικές δομές των Λουζιανών. Ο Επίσκοπος Αμαθούντος, Προέδρος Νεμεσού και Κουρέων έδρευε υποχρεωτικά στα Λεύκαρα και είχε πνευματική εξουσία στους ορθόδοξους, που κατοικούσαν μέσα στα όρια των άλλοτε κυπριακών επισκοπών Αμαθούντος, Νεαπόλεως Νεμεσού και Κουρίου.

 

Στις 19 Ιουλίου του έτους 1567, είχαν υποβληθεί πολλές υποψηφιότητες για την πλήρωση του χηρεύοντος επισκοπικού θρόνου Λευκάρων-Λεμεσού. Ο επίσκοπος Λεμεσού Στέφανος Φλαγγής (το όνομα αποτελεί κατάλοιπο της μακράς περιόδου της φραγκοκρατίας στην Κύπρο, προέρχεται από τη γαλλική λέξη flanc, δηλαδή πλευρό και, κατ’ επέκτασιν, συκώτι, φλαντζίν στην κυπριακή), απεβίωσε δέκα μέρες πριν. Αυτό το γνωρίζουμε από την προκήρυξη της βενετικής διοίκησης της Κύπρου, η οποία γινόταν αμέσως μετά τον θάνατο του επισκόπου. Οι υποψηφιότητες έπρεπε να υποβληθούν σε διάστημα οκτώ ημερών, in termine di giorni otto αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

 

xartisedafwn-annita.png

 

Σύμφωνα με τον ιστορικό Στέφανο Λουζινιάν που γραφεί την περίοδο αυτή την «Χωρογραφία της Κύπρου», αναφέρει ότι ο Στέφανος Φλαγγής υπηρέτησε ως ‘ιερακοτρόφος’ του τελευταίου Φράγκου βασιλιά, δηλαδή έκτρεφε και εκγύμναζε γεράκια για τον άρχοντα. Έπειτα ο Φλαγγής είχε εκλεγεί επίσκοπος Λευκάρων, πέθανε υπέργηρος και έγινε ο προτελευταίος επί Βενετοκρατία επίσκοπος Λεμεσού. Η οικογένεια Φλαγγή, γενικότερα κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας έδωσε έναν αρχιεπίσκοπο Κύπρου, έναν επίσκοπο Λεμεσού και έναν επίσκοπο Πάφου στο νησί.

 

 

Η Γαληνότατη (Serenissima Respublica Vèneta) λοιπόν είχε θεσπίσει κανονισμό σε περίπτωση χηρείας ορθοδόξου επισκοπικού θρόνου στο νησί, σύμφωνα με τον οποίο οι Βενετοί ρέκτορες (διοικητές των πόλεων) έπρεπε να επιλέγουν τρεις ορθοδόξους Έλληνες ιερωμένους και μετέπειτα στη Βενετία ένας από αυτούς να εκλέγεται και να επικυρώνεται ως νέος επίσκοπος. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως εκλέγονταν ορθόδοξοι επίσκοποι όχι οι πιο κατάλληλοι, αλλά εκείνοι που διέθεταν τα μέσα για να μεταβούν στη Βενετία και να πετύχουν την εκλογή τους.

 

Κάποιοι προέχονταν από τους ιερατικούς κύκλους και από μεγάλες ορθόδοξες μονές της Λευκωσίας, όπως ο παπά Νικόλαος Προκόπης που ιερουργούσε στην εκκλησία του Σωτήρος, ο παπά Ιακώβος οικονόμου της Σολιάς, ο παπά Ιωάννης οικονόμος της Παναγίας της Οδηγήτριας, ο ιερέας Λεόντιος Gatti, ο ιερέας Ιάκωβος Ζωγράφος και διάφοροι άλλοι. Μεταξύ των υποψηφίων, όμως και κοσμικοί, μέλη σπουδαίων κυπριακών οικογενειών της εποχής όπως ο Ιωάννης Αντώνιος Γονέμης, ο Καίσαρ Ζαχαρίας, και ο Ρομπέρτος Καριώτης που επιθυμούσαν να ανέλθουν στον επισκοπικό θρόνο.

 

12_Venetian_Flag.png

 

Ένα συμβούλιο βενετών που απαρτίζονταν από 254 μέλη στις 12 Σεπτεμβρίου του 1567ε εξέλεξε μεταξύ 24 υποψηφίων τον παπά Ιωάννη ντε Σουρ / de Sur, οικονόμο του καθεδρικού ναού της Παναγίας της Οδηγήτριας. Η εκλογή αυτή του Επισκόπου Λεμεσού, Ιωάννη de Sur, ήταν και η τελευταία επί Βενετοκρατίας. Κατά την άλωση της πόλης της Λεμεσού από τους Οθωμανούς σε μερικά χρόνια ο ορθόδοξος επίσκοπος της πόλης Ιωάννης de Sur αιχμαλωτίζεται και ουδείς γνωρίζει ποιο ήταν το τέλος του...

 

Από τα ενετικά αρχεία μαθαίνουμε για την εκλογή νέου Επισκόπου Αμαθούντος, Προέδρος Νεμεσού και Κουρέων το έτος 1567. Η Γαληνοτάτη προκήρυξε τη θέση και οι υποψηφιότητες από ιερωμένους και κοσμικούς μέσα σε οχτώ μέρες στις 24!

 

Read 166 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Η Κύπρος ανέκαθεν βρισκόταν στο πεδίο των ενδιαφερόντων μεγάλων ανδρών που συνέβαλαν στην...

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Άλκης Συλικιώτης, Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ, Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας...