A+ R A-
10 December 2018

Thursday, 29 November 2018 10:08

Θα έχουμε τελικά ιατρική κάνναβη;

DSC_0794_pp_1.jpg 

Αλεξία Σακαδάκη, Κοινωνιολόγος,

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών


 

Το νομοσχέδιο που αφορά το δικαίωμα των ασθενών στη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς, οδηγείται σύντομα στην Ολομέλεια της βουλής για ψήφιση. Παραμένει βεβαίως αμφίβολο κατά πόσο θα υπερψηφιστεί ή όχι, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως σε σχέση με το ζήτημα της νομιμοποίησης της καλλιέργειας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Αυτό που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των πολύμηνων συζητήσεων, είναι πως υπήρξε έντονη παραπληροφόρηση που δημιούργησε κατά την άποψη μου ένα κλίμα αδικαιολόγητου πανικού, δαιμονοποίηση της ιατρικής κάνναβης και προκάλεσε προσπάθειες για τερματισμό της όλης συζήτησης.

 

Το νομοσχέδιο χωρίζεται σε δυο σκέλη, το ένα εκ των οποίων είναι η καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης από δυο μόνο παραγωγούς και το άλλο το δικαίωμα των ασθενών στην χρήση της ιατρικής κάνναβης.

 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παρουσίασε πριν αρκετά χρόνια (2013) την επιλογή της ιατρικής κάνναβης, με ομιλίες από έμπειρους γιατρούς του εξωτερικού που χρησιμοποιούν την ιατρική κάνναβη για τους ασθενείς τους, σε μια προσπάθεια μετάδοσης της γνώσης και εμπειρίας.

 

Μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις η Νεολαία Οικολόγων, σε μια εποχή που το θέμα αποτελούσε ταμπού, τόλμησε να ανοίξει τον κύκλο της δημόσιας συζήτησης για το θέμα της ιατρικής κάνναβης. Παράλληλα ενεγράφηκε προς συζήτηση το θέμα στην αρμόδια Κοινοβουλετική επιτροπή.

 

Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ένα νομοσχέδιο που σίγουρα χρήζει πολλών βελτιώσεων. Υπάρχουν ζητήματα που προκαλούν απορία για το σκεπτικό του νομοθέτη γύρω από την φιλοσοφία του όλου θέματος. Για παράδειγμα, τίθενται όρια για την ποσότητα της ιατρικής κάνναβης που μπορεί να συνταγογραφείται για κάθε ασθενή ανά μήνα, κάτι το οποίο είναι αδιανόητο.

 

Είναι πρωτοφανές να καθορίζει ο νόμος και όχι ο γιατρός ποια ειναι η αναγκαία δόση που θα ωφελήσει τον ασθενή. Ακόμα, υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί σε σχέση με τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, που εύλογα διερωτάται κανείς, τί είναι αυτό που ανησυχεί τον νομοθέτη. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει καταθέσει τροπολογίες προς την βελτίωση του νομοσχεδίου, ωστόσο η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να τις εξετάσει εις βάθος, προβάλλοντας για άλλη μια φορα την προκατάληψη που επικρατεί.

 

Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει σκεπτικισμός από διάφορα κόμματα και δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για συζήτηση και εξεύρεση μιας λύσης που θα διασκεδάζει τις ανησυχίες όλων. Το λυπηρό είναι πως οι ασθενείς θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και να παλεύουν για αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν. Θεωρώ πως οι προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που αποτελούσαν προϊόν μελέτης, διαβούλευσης και πολλής σκέψης, θα έφερναν ένα τελικό κείμενο αρκετά βελτιωμένο και κυρίως, αποτέλεσμα που θα είχε ως επίκεντρο τους ασθενείς, απαλλαγμένο από ιδιωτικά συμφέροντα και προκαταλήψεις.

 

Read 136 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Η Κύπρος ανέκαθεν βρισκόταν στο πεδίο των ενδιαφερόντων μεγάλων ανδρών που συνέβαλαν στην...

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Άλκης Συλικιώτης, Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ, Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας...