A+ R A-
10 December 2018

Friday, 23 November 2018 13:12

Black Friday και πράσινα άλογα

antwniadou-annita.png

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης


 

Tο Black Friday δεν το είχαμε και στο χωριό μας.... Και αυτό γιατί μόλις τα τελευταία χρόνια έφτασε στην Ευρώπη και ειδικά στην Κύπρο και την Ελλάδα από την Αμερική.

 

Black Friday λέγεται η Παρασκευή που ακολουθεί την γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών στην Αμερική. Πρόκειται για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία, αλλά πολλοί εργαζόμενοι έχουν ρεπό. Για εκατομμύρια ανθρώπους είναι η πιο κατάλληλη μέρα για να κάνουν σημαντικές χριστουγεννιάτικες και όχι μόνο αγορές.

 

 

Γιατί «μαύρη»;

 

Η πιο γνωστή ιστορία πίσω από την παράδοση της «Μαύρης Παρασκευής» συνδέεται όμως με τα λογιστικά φύλλα και τις αποδείξεις στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες που είχαν αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό. Με την πάροδο των χρόνων ήταν τόσα τα κέρδη της συγκεκριμένης ημέρας που της έδωσαν έτσι το «μαύρο» της όνομα.

 

Η πρώτη καταγεγραμμένη όμως χρήση του όρου «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε τη χρηματοπιστωτική κρίση και ειδικότερα στην συντριβή της αμερικανικής αγοράς στις 24 Σεπτεμβρίου 1869. Δύο χρηματιστές της Wall Street, συνεργάστηκαν για να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν, ελπίζοντας να οδηγήσουν την τιμή του στα ύψη και να τον πουλήσουν για βγάλουν κέρδος. Όμως εκείνη την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου το 1896, η συνωμοσία τελικά αποκαλύφθηκε, δημιουργώντας κατακόρυφη πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά και χρεοκοπώντας την Wall Street.

 

Όταν οι επιχειρήσεις άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος πελατών με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, το Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις, ακόμη κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Τα καταστήματα ανοίγουν χαράματα καθώς ουρές ατόμων περιμένουν με αγωνία έξω από τις πόρτες των μαγαζιών. Tα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι συνήθως ηλεκτρονικές συσκευές, ωστόσο, οι τιμές είναι εξαιρετικά μειωμένες σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, από έπιπλα σπιτιού μέχρι υποδήματα στην Αμερική.

 

Oικειοποιηθήκαμε πλήρως τον θεσμό του Black Friday, μετατρέποντας μια ημέρα προσφορών της Αμερικής σε εβδομαδιαίο πάρτι της αγοράς με παραπλανητικά μηνυματα και διαφημίσεις. Κάθε χρονιά όλο και περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε πλευρά του εμπορικού πρίσματος εκμεταλλεύονται την «φρενίτιδα» των ημερών και βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν προσφορές και «προσφορές» προσπαθώντας να βγάλουν τα σπασμένα όλης της χρονιάς.

 

Δεν θα γίνουμε όμως ποτέ Αμερική...και γιατί άλλωστε;

 

Πηγή: http://annitaantoniadou.com 

 

Read 150 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Η Κύπρος ανέκαθεν βρισκόταν στο πεδίο των ενδιαφερόντων μεγάλων ανδρών που συνέβαλαν στην...

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Άλκης Συλικιώτης, Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ, Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας...