A+ R A-
10 December 2018

Thursday, 22 November 2018 14:05

«Επίσκοπος Αμαθούντος, Πρόεδρος Νεμεσού και Κουρέων»

antwniadou-annita.png 

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης


 

 

Με την εγκατάσταση Λατίνων κληρικών στο νησί από τον πάπα Κελεστίνο Γ’ και την Βούλλα της 13ης ∆εκεµβρίου 1196, έγινε το πρώτο βήμα για την αποδυνάμωση και υποταγή της Εκκλησίας της Κύπρου µε στέρηση των οικονομικών της πόρων.

 

Στη Συνέλευση της Λεμεσού που θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο του 1220, η οποία διεξήχθη ερήμην της Ορθόδοξης ιεραρχίας, η σύνοδος με τις αποφάσεις της ανακόπτει το ρεύμα των Ορθόδοξων Κυπρίων προς τον μοναχισμό και έχει τον έλεγχο επί των χειροτονιών.

 

 

Επιπλέον το 1260 μετά τη δημοσίευση της΄΄Κυπριακής Βούλλας΄΄ (Bulla Cypria ή Constitutio Cypria) γνωστή και ως ΄΄Κυπρία Διάταξη’’, από τον πάπα Αλέξανδρο Δ΄ (Papa Alessandro IV), το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου καταργήθηκε αντικανονικά. Η Κυπρία ∆ιάταξη αποτέλεσε νίκη για την Λατινική Εκκλησία.

Η βούλλα, εκτός από το προσωπικό και εφήμερο πλεονέκτημα προνομίων που δόθηκαν στον Ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Γερμανό Πησίμανδρο (*Από το 1254 Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, αλλά από τις 3 Ιουλίου 1260 ενώ είχε στερηθεί των εξουσιών του, διατήρησε τον τίτλο ως τον θάνατό του), σφράγισε την πλήρη υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου στη Λατινική.

 

 

Tην ανώτατη εκκλησιαστική διοίκηση ανέλαβε ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Λευκωσίας, μαζί με τους τρεις Λατίνους επισκόπους Πάφου, Λεμεσού και Αμμοχώστου. Οι Ορθόδοξες Επισκοπές περιορίστηκαν σε τέσσερις από 14 και μεταφέρθηκαν στην ύπαιθρο.

 

 

Οι τέσσερις ορθόδοξοι επίσκοποι Σολίας, Αρσινόης, Λευκάρων και Καρπασίου - από τον τόπο της υποχρεωτικής διαμονής των επισκόπων - είχαν υπαχθεί διοικητικά στους Λατίνους επισκόπους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στις έδρες τους, εκδιώκοντάς τους. Οι Κύπριοι Επίσκοποι έδιναν όρκο υποταγής στη Δυτική Εκκλησία, αλλά τους επιτρεπόταν να τηρούν το τυπικό της ορθόδοξης λατρείας. Την πολιτική διοίκηση ασκούσε ο βασιλιάς με δυο Βουλές, την Άνω Βουλή που αποτελούσαν οι ευγενείς τιμαριούχοι και την Κάτω Βουλή οι Αστοί.

 

 

11_Heinrich_Kiepert_Cyprus.jpg

 

 

Κατά την Φραγκοκρατία ο Επίσκοπος Λεμεσού μεταφέρεται στα Λεύκαρα. Ο επίσκοπος Αμαθούντος ή Αμαθουσίας ή Αμαθούντων Λεμεσού είχε πνευματική εξουσία επί των κατοίκων των επισκοπών Αμαθούντος, Νεαπόλεως/Νεμεσού και Κουρίου οι οποίες υφίσταντο πριν από την καθυπόταξη στους Λατίνους. Η Επισκοπή Αμαθούντος καταργήθηκε υπαχθείσα στην Επισκοπή Λεμεσού, προστιθεμένου ενίοτε τού τίτλου τού «Αμαθούντος» στον τού Λεμεσού.

 

 

Στις πηγές μνημονεύεται συνήθως ο τίτλος του επισκόπου Λευκάρων ήταν ως εξής: "...ελέω Θεού επίσκοπος Αμαθούντων και πρόεδρος Νεμεσού και Κουρέων (κοινώς Λευκάρων)". Στις βενετικές πηγές απαντά περισσότερο ως επίσκοπος Λεμεσού ή επίσκοπος Λευκάρων.

 

 

Από διάφορες πηγές και εκκλησιαστικούς κώδικες γνωρίζουμε ονόματα Επισκόπων Αμαθούντος, Νεμεσού και Κουρίου, κοινώς Λευκάρων, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σε κώδικα του Βατικανού διασώζεται ένα σχόλιο για την εκλογή του επισκόπου Λευκάρων-Λεμεσού: "Κατά την πέμπτη Ιουλίου μηνός, εχρονίας του Χριστού 1445, ημέρα Δευτέρα, εκάθισαν οι τιμιότατοι κληρικοί της αγιοτάτης επισκοπής Αμαθούντος πρόεδρος Νεμεσού και Κουρέων και εψηφίσασι τον κυρ Ιωάννη Γιαφούν, επίσκοπο της άνωθεν επισκοπής".

 

 

Η Ορθόδοξη Επισκοπή προσπαθεί να επιβιώσει από την αφομοίωσή της στη Λατινική Εκκλησία. Ο Επίσκοπος Λευκάρων είχε υπό την πνευματική του δικαιοδοσία τους κατοίκους της Αμαθούντας, της Λεμεσού και του Κουρίου έως και την κατάληψη της Κύπρου από τους Τούρκους, το 1571.

Τότε διατηρηθέντος του συστήματος των τεσσάρων Επισκοπών, ἡ Επισκοπή Λεμεσού (περιλαμβανομένων σε αυτήν των παλαιών Επισκοπών Αμαθούντος και Κουρίου), συγχωνεύθηκε με την ανασυσταθείσα Επισκοπή Κιτίου η οποία μέχρι τότε είχε ενσωματωθεί στη Λατινική Αρχιεπισκοπή Λευκωσίας. Υπό την διοίκησή της περιελάβανε και τις περιοχές που είχαν προηγουμένως οι Επισκοπές Κιτίου, Αμαθούντος, Λεμεσού και Κουρίου.

 

 

Για χάριν την ιστορίας αναφέρουμε ότι το 1973 μοιράστηκε, δίνοντας κομμάτι στην νεοσύστατη Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, το οποίο κάλυπτε τις αρχαίες Επισκοπές Κουρίου, Αμαθούντος και Νεαπόλεως. Ο Επίσκοπος της πλέον φέρει τον τίτλο ‘’Μητροπολίτης Λεμεσού και Πρόεδρος Αμαθούντος και Κουρίου’’. Το 2007 ανασυστάθηκε η Χωρεπισκοπή Αμαθούντος.

 

 

Read 188 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Η Κύπρος ανέκαθεν βρισκόταν στο πεδίο των ενδιαφερόντων μεγάλων ανδρών που συνέβαλαν στην...

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Άλκης Συλικιώτης, Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ, Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας...