A+ R A-
10 December 2018

Wednesday, 21 November 2018 12:50

Το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit

ANTONISSTYLIANOU.jpg

Δρα Αντώνης Στ. Στυλιανού


 

Μετά την σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω έντονων διαφωνιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε το προσχέδιο της συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάληξη σε αυτήν την συμφωνία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι 18μηνες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση οδηγούσαν πολλές φορές σε αδιέξοδα.

 

Η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά και την δημοσιοποίηση του προσχεδίου συμφωνίας παραμένει ρευστή. Αν και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός κατάφερε να πείσει το Υπουργικό της Συμβούλιο να εγκρίνει σε 5ώρη συνεδρίαση τη Συμφωνία, αυτό αποτελεί απλά και μόνο την απαρχή μιας νέας δύσκολης περιόδου στην πολιτική ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

 

Η κα. Μεί δήλωνε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη η οποία θα μπορούσε να υπάρξει υπό το πρίσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων, ενώ στο αντίπαλο δέος, αντιπολίτευση αλλά και βασικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών εκφράζουν τις έντονες διαφωνίες τους με την Συμφωνία.

 

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα προβληματισμού αποτελεί το ζήτημα των «σκληρών» ή «μαλακών» συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την Βόρεια Ιρλανδία.

 

Υπενθυμίζεται ότι από την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, δεν υπάρχουν «σκληρά» σύνορα με συνοριακούς και τελωνειακούς ελέγχους από και προς την Βόρειο Ιρλανδία, ενώ στη Συμφωνία περιλαμβάνεται η δημιουργία “backstop agreement” που ουσιαστικά θα αναφέρει ότι το έδαφος της Βορείου Ιρλανδίας και κατ’ επέκταση τα προϊόντα που μεταφέρονται από το έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας θα υπόκεινται στους τελωνειακούς κανονισμούς της Ένωσης, κάτι που οι επικριτές της Συμφωνίας παρουσιάζουν ως «σχέση υποτέλειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την εκφρασμένη βούληση του λαού για πλήρη έξοδο από την Ένωση.»

Ένα άλλο καίριο ζήτημα για το οποίο επικρίνεται η Συμφωνία, είναι η δικαιοδοσία που θα έχει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκεκριμένα ζητήματα που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία.

 

Εν όψει των έντονων επικρίσεων που εκφράζονται τις τελευταίες μέρες για το κείμενο της Συμφωνίας, υπάρχουν πλέον πέντε σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι: Πρωτίστως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί μέσω ψηφοφορίας από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, διαδικασία η οποία θα γίνει πιθανότατα εντός Δεκεμβρίου, ενώ θα πρέπει παράλληλα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Κράτη – Μέλη της Ένωσης.

 

Τα σενάρια, λοιπόν, που υπάρχουν αφορούν: α) στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας Πρωθυπουργού∙ β) την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών∙ γ) την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας∙ δ) την διενέργεια ενός νέους δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο∙ και, ε) την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία. Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με την ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου 2019 να πλησιάζει χωρίς να υπάρχει πραγματική κατάληξη στα μείζονα ζητήματα που αφορούν στο Brexit.

 

 

Read 46 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Η Κύπρος στο αρχαίο Google Map

Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Η Κύπρος ανέκαθεν βρισκόταν στο πεδίο των ενδιαφερόντων μεγάλων ανδρών που συνέβαλαν στην...

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Το σχολείο που θέλουμε και το μαθητικό κίνημα

Άλκης Συλικιώτης, Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ, Μέλος Επαρχιακής Γραμματείας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της παιδείας...