A+ R A-
14 November 2018

Tuesday, 30 October 2018 10:06

"Σπέρνοντας ανέμους για το ΓΕΣΥ, μόνο θύελλες θα θερίσουμε..."

Με μεγάλο σεβασμό προς το ιατρικό λειτούργημα, το οποίο γνωρίζω καλώς εξ ιδίων, και με αμείωτο ενδιαφέρον και προσοχή διάβασα τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με γενικό ψήφισμά του για την ένταξη των ιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας, το περασμένο Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018.

 

Χαιρετίζω τα όσα είπε ο Υπουργός Υγείας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κος Θωμάς Αντωνίου και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, κος Μάριος Κουλούμας.

 

Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί η διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ, του ΠΙΣ και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων για την εξεύρεση συγκλίσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και την αξιοπρεπή εκτέλεση του ιατρικού επαγγέλματος, χωρίς να επηρεάσουν όμως τη φιλοσοφία, τις αρχές και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, όπως προβλέπονται από τον νόμο.

 

Προτεραιότητα και επίκεντρο των προσπαθειών μας πρέπει να είναι, και τώρα και πάντοτε, το όφελος και η ευημερία των ασθενών!

 

Ως επικεφαλής ενός Παγκόσμιου Οργανισμού για διάστημα πέρα των 15 ετών και επικεντρώνοντας την επιστημονική μου καριέρα στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ασθενούς στον τομέα της υγείας, θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μας, μηδενός εξαιρουμένου, να αντιληφθούμε ότι το ΓεΣΥ στην Κύπρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη που δεν αναιρείται και δεν οπισθοδρομεί!

 

Δε διατείνομαι, φυσικά, ότι το ΓεΣΥ θα είναι αψεγάδιαστο και απόλυτα λειτουργικό, ειδικά στην πρώιμη φάση της εφαρμογής του. Σίγουρα θα διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο μεταρρυθμιστικό έργο τέτοιας έκτασης. Οι όποιες αδυναμίες και οι ελλείψεις του ΓεΣΥ μπορούν, στην πορεία, να διορθωθούν!

 

Ας μη συνεχίσουμε να πυροδοτούμε το ήδη εμπρηστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από μερίδα των εμπλεκομένων και ας μην αναλωνόμαστε σε στοχευμένες «επιθέσεις» που το μόνο που θα προκαλέσουν είναι σύγχυση και καθυστερήσεις στον σχεδιασμό για την υλοποίηση του ΓεΣΥ!

 

Ας μην απογοητεύσουμε τον ασθενή που, σήμερα και για δεκαετίες ολόκληρες, ταλαιπωρείται μέσα από την παρούσα δυσλειτουργική κατάσταση!

 

Ας μην αφήσουμε τον ασθενή να συνεχίζει να προβληματίζεται αν θα έχει την οικονομική δύναμη να πάει αύριο στο γιατρό του, να αγοράσει το φάρμακό του, να κάνει τη φυσικοθεραπεία του.!

 

Ας μην αφήσουμε την Κύπρο να είναι το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δεν υπάρχει καθολικό, Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλο τον πληθυσμό!

 

Διότι ένα κράτος χωρίς Εθνικό Σύστημα Υγείας, δε μπορεί σίγουρα να αποκαλείται ούτε ευρωπαϊκό, αλλά ούτε και δημοκρατικό.

 

*Ειδική Σύμβουλος της Ad-hoc Επιτροπής για Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη Προστασία των Ασθενών

 

Δεν θα κουραστώ να ευχαριστώ την παρούσα κυβέρνηση που ανέλαβε με τόλμη την πολιτική δέσμευση να προχωρήσει ενάντια σε μια μεγάλη κατεστημένη κατάσταση, τις πολιτικές δυνάμεις και τη νομοθετική εξουσία αυτού του τόπου και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς που στάθηκαν δίπλα στον Κύπριο ασθενή.

 

Δρ Ανδρούλλας Ελευθερίου

BSC, MSc, PhD

 

 

 

Read 80 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...