A+ R A-
14 November 2018

Thursday, 25 October 2018 09:25

Οι Γερμανοί (ξανά) έρχονται στη Λεμεσό

Η πρώτη επίσημη αναφορά για την ύπαρξη Κάστρου στη Λεμεσό, δεν είναι ο πολυσυζητημένος γάμος του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου με την πριγκίπισσα Βερεγγάρια το 1191 αλλα το 1228 κατά τη διάρκεια της ανάμιξης του Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν (Federico II Hohenstaufen) αυτοκράτορα της Γερμανίας στις υποθέσεις της Κύπρου.

 

 

Η παράδοση θέλει τον Γερμανό βασιλιά παρακινημένο από τους Γενουάτες της Κύπρου οι οποίοι ήταν εχθροί του κυβερνήτη Ιωάννη ντ' Ιμπελέν, να αποβιβάζεται στην Λεμεσό και να την καταλαμβάνει άμεσα, θέτοντας υπό τον έλεγχο του το βασίλειο της Κύπρου. Χρησιμοποίησέ το κτίσμα όπου σήμερα βρίσκεται το Κάστρο της Λεμεσού για να φυλακίσει τους εχθρούς. Σύμφωνα με μια αναφορά το Κάστρο που βρήκε ο Φρειδερίκος κτίστηκε το 1193 από τον Γκυ ντε Λουζινιαν (Guy de Lusignan) ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών.

 

Ποιος ήταν όμως ο Φρειδερίκος Β΄; Ο Οίκος των Hohenstaufen, είναι ένας από τους αρχαιότερους ηγεμονικούς οίκους της Γερμανίας και κατ' επέκταση της Ευρώπης. O Φρειδερίκος Β΄ ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά τον Μεσαίωνα, βασιλιάς της Σικελίας και τιτουλάριος Βασιλέας της Θεσσαλονίκης. Προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, μιλούσε έξι γλώσσες (Λατινικά, Σικελικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Αραβικά) και του δόθηκε το προσωνύμιο Stupor mundi δηλαδή θαύμα του κόσμου.

Εξελέγη αυτοκράτωρ το 1220 με υπόσχεση στον Πάπα να πραγματοποιήσει Σταυροφορία στους Αγίους Τόπους.

 

 

1227 και η Λεμεσός έχει προταθεί ως χώρος συγκέντρωσης στρατού για τη ΣΤ΄ Σταυροφορία εναντίον των Μουσουλμάνων. Ο Φρειδερίκος ανέλαβε να ηγηθεί αυτής της εκστρατείας γι’ αυτό και οι επιφανέστεροι Λατίνοι ευγενείς στην Κύπρο και στις λατινοκρατούμενες περιοχές της Συρίας και της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν στην Λεμεσό περιμένοντας την άφιξη του. Το ταξίδι του Γερμανού βασιλιά αναβλήθηκε για ένα χρόνο. Τελικά τον Ιούλιο 1228 ξεκίνησε με τον στρατό του από την Κάτω Ιταλία και μετά 24 ημέρες έφθασε στη Λεμεσό.

 

Ευρισκόμενος στη Λεμεσό, κάλεσε τον αντιβασιλέα της Κύπρου, Ιωάννη ντ' Ιμπελέν/Ιβελίνο, για να συζητήσουν σχέδια εναντίον των Μουσουλμάνων. Ο Ιωάννης με διάθεση συνδιαλλαγής παρουσιάστηκε μαζί με τον ανήλικο, οχτώ ετών, βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Α΄ (Henri Ier de Chypre)του οίκου των Λουζινιάν, και με όλους τους Γενουάτες της Κύπρου.

 

Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Ιωάννης ήλθε σε ρήξη με τον Φρειδερίκο αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές ότι μεταξύ άλλων, έπρεπε να παραδώσει τα εισοδήματα που είχε λάβει ως αντιβασιλέας από τότε που είχε πεθάνει ο βασιλιάς της Κύπρου Ούγος Α’ και είχε αναλάβει προστάτης του ανήλικου Ερρίκου.

 

 7_Frederick_II.jpg

 

Σύμφωνα με το φεουδαρχικό δίκαιο της Δύσης, οι Γερμανοί αυτοκράτορες ήταν κυρίαρχοι της Κύπρου από το 1197, όταν ο πρώτος Λατίνος βασιλιάς εστέφθη από τον απεσταλμένο επίσκοπο του Γερμανού αυτοκράτορα.

 

 

Ξεσπά πόλεμος. Ο Φρειδερίκος αφού κατέλαβε τη Λεμεσό και άλλες πόλεις, διόρισε δικούς του κυβερνήτες. Ο Ιωάννης ντ' Ιμπελέν με τους οπαδούς του διέφυγαν στο κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα. Ο Φρειδερίκος με τον στρατό του προχώρησαν από Λεμεσό προς Λευκωσία, την οποία κατέλαβαν τον Αύγουστο 1228. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο άντρες ευνοούσε σε γενικές γραμμές τον Γερμανό, ο οποίος έθεσε τα κυριότερα κάστρα της Κύπρου υπό τον έλεγχο των οπαδών του.

 

Δήμευσε τις κτήσεις της οικογένειάς ντ' Ιμπελέν και αφαίρεσε την αντιβασιλεία από τον Ιωάννη προκειμένου να την αναλάβει ο ίδιος και μετέβη στην Παλαιστίνη μαζί με τον ανήλικο Ερρίκο.

 

1229 και σε μια αναμέτρηση με τα στρατεύματα των Φράγκων τα οποία καθοδηγούνταν από τον Ιωάννη οι γερμανικές δυνάμεις ηττήθηκαν στη μάχη της Αγύρτας, ένα χωριό της Κερύνειας. Τον Μάιο του 1229 ο Φρειδερίκος αναχωρώντας για τη Δύση αγκυροβολεί στη Λεμεσό, για να αφήσει το νεαρό βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Α’ στα χέρια ενός συμβουλίου αντιβασιλείας, το οποίο αποτελείτο από πέντε βαρόνους του για να διαφεντεύει το μέλλον των φτωχών Κυπρίων.

 

 

Και για την ιστορία να πούμε ότι αργότερα ο Λατίνος στην καταγωγή Ιωάννης ντ' Ιμπελέν εξόπλισε στράτευμα το οποίο αποβιβάστηκε στην Κύπρο, εξολοθρεύοντάς τους βασιλείς και κατακτώντας το νησί.

 

 

 

 

 antwniadou-annita.png

Γράφει η Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης

 

 

 

Read 243 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...