A+ R A-
14 November 2018

Wednesday, 24 October 2018 13:08

Υπόθεση Κασόγκι και Δύση

Ο θάνατος του αυτοεξόριστου Σαουδάραβα Δημοσιογράφου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην διεθνή κοινότητα, όχι μόνο λόγω των λεπτομερειών που διαρρέουν έκτοτε στην δημοσιότητα για τις συνθήκες που περιβάλλουν τον θάνατο του αλλά, σε ένα γεωπολιτικό επίπεδο, και για τις σχέσεις της Δύσης και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.


 

Η υπόθεση Κασογκι δημιουργεί από την πρώτη στίγμη πολλά ερωτήματα και προσφέρει πολύ λιγότερες απαντήσεις. Αν και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας παραμένει, στο παρόν τουλάχιστον στάδιο, σε δηλώσεις αμφισβήτησης των επίσημων θέσεων της Σαουδικής Αραβίας ως προς τις συνθήκες εξόντωσης του δημοσιογράφου και επικριτή της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων στο Βασίλειο, είναι γεγονός ότι το όλο θέμα θα απασχολήσει έντονα τους δυτικούς συμμάχους της χώρας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, για παράδειγμα ανακοίνωσε πρόσφατα την αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας πώλησης όπλων προς την Σαουδική Αραβία που εγκρίθηκε από το Γερμανικό Κοινοβούλιο μόλις τον προηγούμενο μήνα ύψους 416 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται όσον αφορά στην αντίδραση των ΗΠΑ που διατηρούν συμμαχικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία που εκτείνονται ως επί το πλείστον σε στενότατες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Αναφέρεται απλά ότι πέραν του 60% των εισαγωγών όπλων στην Σαουδική Αραβία προέρχονται από τις ΗΠΑ, με την επόμενη χώρα να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με εξαγωγές όπλων που φτάνουν το 20%.

 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον προηγούμενο χρόνο οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού με την Σαουδική Αραβία της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με προοπτική αύξησης στα 350 δις δολάρια σε διάστημα 10 χρόνων.

 

Η επιβολή αυστηρών κυρώσεων προς την Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ Δύσης - Σαουδικής Αραβίας και να επηρεάσει τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις ανάλογα με την αντίδραση του Βασιλείου στις κυρώσεις εκείνες.

 

Τονίζεται ότι η Σαουδική Αραβία κατέχει το 18% των παγκόσμιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών κάτι που θα σήμαινε ότι ενδεχόμενη αντίδραση σε κυρώσεις δυνατόν να οδηγούσε σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου και άρα την δραματική αύξηση των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου.

 

Επιπρόσθετα, η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών στην περιοχή και ενδεχόμενη διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ των δυο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφοροποίηση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ισοζυγίου και σκηνικού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ειδικά σε περίπτωση που η Σαουδική Αραβία στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις.

 

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί η σπουδή του Τούρκου Προέδρου να αδράξει της ευκαιρίας και να αναδείξει έτι περισσότερο τον ρόλο της Τουρκίας στα τεκταινόμενα της περιοχής ως ηγέτιδα χώρα, ειδικά στον Αραβικό κόσμο, στον αντίποδα μάλιστα της Σαουδικής Αραβίας. Κατά πόσον αυτή θα είναι μια 'χρυσή ευκαιρία' για τον Ερντογάν και για αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό είναι κατί που θα καταδειχθεί το επόμενο χρονικό διαστήμα, ανάλογα και με το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Τουρκία στην διαλεύκανση της υπόθεσης Κασογκι.

 

 

31855158_607627756256077_2438179223710466048_n.jpg

Δρα Αντώνης Στ. Στυλιανού

 

 

Read 691 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...