A+ R A-
14 November 2018

Monday, 22 October 2018 10:26

Από πού μας ήρθε αυτό το κάστρο

Το Κάστρο της Λεμεσού στην μορφή που το βλέπουμε σήμερα αποτελεί ανακατασκευή της Τουρκοκρατίας, είναι δηλαδή ένα κράμα αρχιτεκτονικό που τον 19ο αιώνα του δόθηκε αυτή η μορφή. Τα οχυρωματικά τείχη παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον αφού υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός πολύ μεγαλύτερου κάστρου.


 

 

Σε αυτό το κάστρο το 1191 φημολογείται ότι ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Βερεγγάρια της Ισπανίας και την έστεψε βασίλισσα της Αγγλίας. Στη μορφή που το βλέπουμε σήμερα είναι μεταγενέστερο των βασιλικών γάμων. Σύμφωνα με τον ιστορικό του 16ου αιώνα, Ετιέν/Στέφανο ντε Λουζινιάν (Etienne de Lusignan), το αρχικό Κάστρο της Λεμεσού κτίστηκε από τον Γουϊδο/Γκυ ντε Λουζινιαν (Guy de Lusignan) το 1193 ιδρυτή της δυναστείας των Λουζινιανών.

 

Ο γενάρχης της δυναστείας των Λουζινιάν στην Κύπρο αγόρασε την νήσο το 1192 από τους Ναΐτες Ιππότες, στους οποίους την είχε πουλήσει ο Ριχάρδος μετά τους γάμους του.

 

6_ΚΑΣΤΡΟ_ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ_ΣΤΑΘΜΟΣ1964μακαριος.jpg

 

Η πρώτη όμως επίσημη αναφορά για την ύπαρξη Κάστρου στη Λεμεσό χρονολογείται το 1228 κατά τη διάρκεια της ανάμιξης του Φρειδερίκου Β΄ Χοενστάουφεν (Federico II Hohenstaufen) βασιλιά της Γερμανίας στις υποθέσεις της Κύπρου. Ο Γερμανός βασιλιάς παρακινημένος από τους Γενουάτες της Κύπρου οι οποίοι ήταν εχθροί του Ιωάννη Ιβελίνου αντιβασιλέα του νησιού, αποβιβάστηκε στην Λεμεσό και την κατέλαβε, θέτοντας υπό τον έλεγχο του το βασίλειο.

Χρησιμοποίησέ για να φυλακίσει τους ομήρους του, το υπάρχον κτίσμα στη Λεμεσό που ήταν ίσως ένα παλιό κάστρο των Βυζαντινών από το 1000 μ.Χ. ή αυτό που το αντικατέστησε κατά την πρώιμη περίοδο της Φραγκοκρατίας. Εντούτοις, από το αρχικό οχυρό αν πράγματι υπήρχε δεν έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα.

 

 

KASTROLEMESOU.JPG

 

 

Πιθανολογείται ότι το 1308 παραδόθηκε στους Ναΐτες για να το διαχειρίζονται επ' ονόματι του στέμματος.

 

Το κάστρο υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμούς και επιθέσεις εισβολέων, κι ετσι τον 15ο αιώνα άρχισε να επισκευάζεται μέχρι που το 1538 το κατεδάφισε ο Βενετός Κυβερνήτης της Κύπρου Μαρκαντώνιο Βραγαδίνο ώστε να μην πέσει στα χέρια των Οθωμανών εισβολέων και το χρησιμοποιήσουν ως οχυρό. Επίσης μεταξύ 1559-1570 οι Βενετοί χρησιμοποίησαν τις πέτρες του για να κτίσουν τα τείχη της πόλης.

 

Μετά την οριστική κατάληψη της Λεμεσού το 1576 από τους Οθωμανούς Τούρκους τα ερείπια του παλιού Μεσαιωνικού κάστρου ενσωματώθηκαν στο νέο οθωμανικό οχυρό το 1590. Το κάστρο ήταν βέβαια υπήρξε μεγαλύτερο από το μεταγενέστερο, στο οποίο ενσωματώθηκαν κάποια κομμάτια από το παλαιότερο κτίριο, όπως και οι δύο μακρόστενες αίθουσες του ισογείου.

 

KASTRO-LEMESOU2.jpg

 

Στη συνέχεια πολλές υπήρξαν οι χρήσεις του κάστρου κατά τη διάρκεια των αιώνων προτού καταλήξει να προστατεύεται σαν ενιαίος αρχαιολογικός χώρος. Επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για την περίοδο μεταξύ του 1790 και 1940, ενώ επί Αγγλοκρατίας μετατράπηκε σε αρχηγείο του αγγλικού στρατού, αστυνομικός σταθμός και φυλακή. Τα κελιά χρησιμοποιούνταν σαν φυλακές μέχρι και το 1950 όταν οι κεντρικές φυλακές της Κύπρου μεταφέρθηκαν στην Λευκωσία.

 

Έπειτα κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και παραδόθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων για να χρησιμοποιηθεί σαν Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού. Το κάστρο-μουσείο παρέμεινε κλειστό μετά τις ταραχές του 1963 μέχρι και το 1974 όταν μετατράπηκε από την Εθνική φρουρά σε φυλάκιο!

 

 


Με την ανοικοδόμηση του Επαρχιακού Μουσείου Λεμεσού το 1975 στη Γωνία Βύρωνος και Αναστάση Σιούκρη, το Κάστρο Λεμεσού συντηρήθηκε και το 1987 μετατράπηκε σε Μεσαιωνικό Μουσείου. Σήμερα στεγάζει στις αίθουσες του εκατοντάδες αντικείμενα, αγγεία, νομίσματα, όπλα, πανοπλίες και κανόνια από όλη την Κύπρο. Το Κάστρο της πόλης, σημείο αναφοράς ανά τους αιώνες, φιλοξενεί την ιστορική, οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική συνέχεια της νήσου, από το 3ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ.


 

 

 

antwniadou-annita.png

Γράφει η Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης

 

 

Read 1307 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...