A+ R A-
14 November 2018

Tuesday, 16 October 2018 15:20

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος και η αποστολή της, το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη αποτελούν σήμερα μείζονος σημασίας ζητήματα για τα οποία οι λαοί και οι χώρες της Ευρώπης απαιτούν μια σωστή και αντικειμενική εκτίμηση, μελέτη και ανάλυση.


 

H σημερινή Ευρωπαική Ένωση πόρρω απέχει από τις ιδρυτικές αρχές της, από τις διακηρύξεις της, τις αξίες και τα ιδανικά της. Δεν είναι η Ευρώπη των εργαζόμενων, των λαών, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας. Απουσιάζουν παντελώς οι πολιτικές της αλληλεγγύης, η στήριξη των φτωχών και των αδυνάτων. Σε καθημερινό επίπεδο, ολοένα και περισσότερο αντέχει στις συνειδήσεις των πολιτών όλης της Ευρώπης το άδικο, η εκμετάλλευση και η καταπίεση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

 

Στην παρούσα φάση που διέρχεται η Ε. Ε, τα αδιέξοδα, οι ανισότητες και οι αντιφάσεις που παράγει, κορυφώνουν μια τεράστια κρίση. Η Ευρωπαική Ένωση αποτελεί σήμερα προωθημένο οργανισμό καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Σε καθημερινό επίπεδο οι διεργασίες και η εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ε.Ε στοχεύει στο δραματικό περιορισμό της κυριαρχίας των κρατών και των λαών.

 

Οι πολιτικές αυτές εκφράζονται έντονα και επιθετικά από άκρη σε άκρη σε όλη την Ευρώπη. Η λιτότητα, οι περικοπές, η φιλοσοφία του λιγότερου κράτους, το ξεπούλημα του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής Ευρώπης.

 

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η φτωχοποίηση των λαών, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η συρρίκνωση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το δημόσιο χρέος επιβάλλεται στους λαούς ως μέσο εξάρτησης, την ίδια ώρα που ενισχύεται δραστικά το τραπεζιτικό και πολυεθνικό κεφάλαιο. Στην ουσία έχουν απωλέσει τα εθνικά κράτη μέλη της Ευρωζώνης το δικαίωμα καθορισμού της δικής τους δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με την δημιουργία του ευρώ, όσο και της Τραπεζικής Ένωσης, στην οποία υπάγονται πλέον όλες οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.

 

Η Κύπρος, υπήρξε ένα από τα πιο τραγικά θύματα αυτών των πολιτικών της Ευρώπης. Ξήλωσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, με την επιβολή κουρεμάτων και των απάνθρωπων μνημονίων. Για την πορεία της σημερινής Ευρώπης μπορούμε να μιλάμε για ώρες και για μέρες. Είναι πλέον δραματικά και τραγικά τα γεγονότα, οι εξελίξεις σε αυτήν.

 

Ειδικότερα, αποτελεί επικίνδυνη και ανησυχητική εξέλιξη η στρατικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών δομών και ενός Ευρωπαϊκού ταμείου για την Άμυνα, με προϋπολογισμό 38.5 δις ευρώ, από το 2020 μέχρι το 2027, δηλαδή 5.5 δις ευρώ τον χρόνο ενίσχυση στρατιωτικών εξοπλισμών. Την ίδια ώρα, η συμμετοχή της Ευρώπης στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παιγνίδια , δίπλα από το ΝΑΤΟ, την αναδεικνύουν Ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς και τις χώρες του κόσμου. Είναι αυτοί οι πόλεμοι που εξοντώνουν τους λαούς, που καταστρέφουν τις χώρες και σκοτώνουν χιλιάδες άμαχους και παιδιά.

 

Η Μεσόγειος μετατράπηκε σε ένα απέραντο κοιμητήριο από πρόσφυγες και μετανάστες. Και η Ευρώπη αντί να αγωνιστεί για τον τερματισμό των πολέμων, για την επικράτηση της ειρήνης, συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα είναι ο πρώτος που θα κτίσει τείχη και συρματοπλέγματα για να μην φτάνουν μετανάστες στις χώρες τους. Έγινε δυστυχώς ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι φυλετικές διακρίσεις και ο εθνικισμός - νεοφασισμός, επίσημη πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης.

 

Ειδικότερα για εμάς, για την Κύπρο, η ένταξη μας στην Ευρωπαική Ένωση υπήρξε πολιτική ανάγκη. Επιλέξαμε να ενταχθούμε σε μια μεγάλη οικογένεια, με αρχές και αξίες, πιστεύοντας ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την λύση του Κυπριακού. Είμαστε ακόμα σε αναμονή.

 

Η πολυβασανισμένη μας πατρίδα, ο λαός μας, ζουν και βιώνουν τις πιο αρνητικές παρενέργειες της οικονομικής κρίσης. Η ανεργία μαστίζει και εξαναγκάζει τους νέους μας σε μετανάστευση, η φτώχεια επηρεάζει πέραν των 250.000 χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι μικρομεσαίοι χαροπαλεύουν, η δημόσια υγεία καταρρέει και το κράτος πρόνοιας πνέει τα λοίσθια.

 

Δυστυχώς η απληστία των τραπεζών, η δίψα για μεγιστοποίηση των κερδών από το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τους κρατούντες, οδήγησαν τις χώρες και τους λαούς σε μια οικονομική τραγωδία άνευ προηγουμένου, σε καταστροφή.

 

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε προβάλλει μπροστά μας η ανάγκη χάραξης μιας νέας ριζοσπαστικής, προοδευτικής πολιτικής, μιας νέας στρατηγικής που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους λαούς όλου του κόσμου. Επιβάλλεται η Ευρώπη να αλλάξει ρότα, να επιστρέψει στις αξίες, τα ιδανικά και τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης, για αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Χρειάζεται να περιοριστούν οι στρατηγικές για υπαγωγή όλων των πτυχών της κοινωνικής ζωής στην εποπτεία των αγορών και στο κριτήριο του κέρδους, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον που κυριαρχείται από τις νεοφιλελεύθερες ελίτ και αντιλαμβάνεται ως «ηθικό κίνδυνο», κάθε πολιτική που ευνοεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.

 

Οι εκλογές για την Ευρώπη του Μάη του 2019 πλησιάζουν. Ήρθε η ώρα των λαών να μιλήσουν. Η ενίσχυση των δημοκρατικών δυνάμεων, της Αριστεράς και της προόδου αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Το ΑΚΕΛ και η Κυπριακή Αριστερά μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ενισχυμένη, να γίνει το ανάχωμα στους σημερινούς κρατούντες, στις πολιτικές της Μέργκελ, της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού. Είναι το αντίβαρο στις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ που ως δορυφόροι των πιο ακραίων πολιτικών της Ευρώπης, τα εφαρμόζουν στην Κύπρο.

 

Το ΑΚΕΛ μπορεί να εμπνεύσει, να κάνει τη διαφορά, να δώσει την ελπίδα στο λαό μας.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Βουλευτής ΑΚΕΛ-επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Read 441 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...