A+ R A-
15 November 2018

Monday, 15 October 2018 15:42

Enaerios Complex ή Πλατεία Εναερίου;

Ο Δήμος Λεμεσού έχει οικονομικά προβλήματα. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο μια και όλοι οι Δήμοι της Κύπρου έχουν οικονομικά προβλήματα από μικρά μέχρι πολύ σοβαρά. Στην προσπάθεια του να λύσει τα προβλήματα του ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του. Ακούγεται λογικό.


 

Eξάλλου αυτό κάνουν όλοι οι επιχειρηματίες, εταιρείες και ιδιώτες. Ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Εναέριος είναι ένα μοναδικό τεμάχιο γης 10,000 τετραγωνικών μέτρων σε προνομιούχα περιοχή με απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα το οποίο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται σαν χώρος στάθμευσης. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός σε κτηματικά θέματα για να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για εμπορική ανάπτυξη την οποία θα ζήλευε ο κάθε developer. Γιαυτό ο Δήμος Λεμεσού κάλεσε την συμβουλευτική εταιρεία Deloitte να εξετάσει διάφορα αναπτυξιακά σενάρια και να κάνει μελέτη βιωσιμώτητας με στόχο να αναδειχθεί το πιο ελκυστικό σενάριο. Οι προοπτικές φαντάζουν καταπληκτικές. Τα σενάρια αναφέρουν κτιριακό συγκρότημα 25 ορόφων, συνεδριακό κέντρο 1000 συνέδρων, ξενοδοχείο και πλήρη αξιοποίηση του χώρου με την δημιουργία καταστημάτων, καφεστιατορίων και ότι άλλο συμπεριλαμβάνει μια ολοκληρωμένη εμπορική ανάπτυξη.

 

Η μελέτη βιωσιμότητας της Deloitte δεν έχει δημοσιοποιηθεί, όμως δεν αμφιβάλλω ότι θα αναδείξει μια επικερδή ανάπτυξη αφού λόγω της θέας της θάλασσας και λόγω της κεντρικοτητας του, ότι και να κάνει κανείς στη σημείο αυτό από ξενοδοχείο μέχρι γυράδικο θα πετύχει. Αυτό που αμφιβάλλω είναι οι στόχοι που τέθηκαν από την αρχή, κατά πόσον ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πόλης της Λεμεσού και κατά πόσον συνάδουν με την αποστολή του Δήμου.

 

Η Λεμεσός έχει ανάγκη από ξενοδοχεία; Ξενοδοχεία υπάρχουν αρκετά και ανεγείρονται συνεχώς νέα. Ούτε από συνεδριακό κέντρο υπάρχει ανάγκη εφόσον το καζίνο ήδη προχωρεί στην δημιουργία μεγάλου συνεδριακού κέντρου στο Ζακάκι. Ταυτόχρονα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης μας σχεδιάζουν μεγάλα συνεδριακά/εκθεσιακά κέντρα εντός των χώρων τους. Άλλα ξενοδοχεία έχουν μικρότερους χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται είτε ως συνεδριακοί χώροι είτε ως χώροι γαμήλιων δεξιώσεων. Χώροι συνεδρίων υπάρχουν και στο ΤΕΠΑΚ όπως το αμφιθέατρο Τάσσος Παπαδόπουλος, το Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης του Δήμου Λεμεσού (το οποίο υποχρησιμοποιείται) και άλλα μικρότερα. Οσον αφορά καταστήματα, υπάρχει έλλειψη καταστημάτων; Μάλλον το αντίθετο. Η Λεμεσός διαθέτει πληθώρα από κάθε είδος καταστημάτων, καφετεριών και εστιατορίων σε βαθμό μάλιστα που να διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες για τον μεγάλο αριθμό και τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν.

 

Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά. Ποιά είναι η αποστολή του Δήμου; Να κτίζει κτίρια και να ανταγωνίζεται τους επαγγελματίες developers, τους ξενοδόχους και τους καταστηματάρχες; Από πότε o Δήμος Λεμεσού έγινε developer, γιατί προσπαθεί να μπεί σε επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους δεν ανήκει και γιατί νομίζει ότι θα πετύχει σαν επιχειρηματίας;

 

Η αποστολή του Δήμου Λεμεσού, όπως και όλων των Δήμων, είναι πολύ διαφορετική και επικεντρώνεται στην μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, για την πολεοδομία της, για την ευπρέπεια της και για την ποιότητα ζωής των δημοτών. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την καθαριότητα, το δημόσιο πράσινο, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την τάξη στους δρόμους, την ηχορύπανση, την καθαριότητα της θάλασσας, την μείωση και την διαχείριση των αποβλήτων, τον πολιτισμό και πολλά άλλα. Ακόμα ο Δήμος πρέπει να μεριμνά και για το μέλλον της πόλης, τι πόλη θα αφήσουμε στα παιδιά μας, για το περιβάλλον, για τις κλιματικές αλλαγές, για την ενέργεια, για τα ιστορικά μας μνημεία και ένα σωρό άλλα. Πραγματικά ένα τεράστιο πεδίο δράσης. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Δήμος Λεμεσού δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά ούτε υποτιμώ το έργο του, όμως τα προβλήματα είναι πολλά και εκεί πρέπει να παραμένει η προσοχή του.

 

Ο Δήμος πρέπει επίσης να γνωρίζει τις ανάγκες και τις ελλείψεις της πόλης, να βλέπει τις εξελίξεις και να μεριμνά πως να γίνει η πόλη καλύτερη, πιο ελκυστική και πιο λειτουργική. Αυτό που λείπει από την Λεμεσό αλλά και από άλλες πόλεις λόγω διαχρονικού κακού πολεοδομικού σχεδιασμού είναι ανοικτοί δημόσιοι χώροι (πλατείες) και δημόσιοι χώροι πρασίνου. Οι πλατείες και τα πάρκα είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης πόλης. Δεν υπάρχει πόλη με ψηλό δείκτη ποιότητας ζωής που να μην έχει πάρκα και πλατείες. Τι θα ήταν το Λονδίνο χωρίς την πλατεία Trafalgar, το Παρίσι χωρίς την Place de la Concorde, η Αθήνα χωρίς την πλατεία Συντάγματος, η Νέα Υόρκη χωρίς το Times Square. Οι ισπανικές, οι ιταλικές ακόμα και οι ελληνικές πόλεις είναι γεμάτες πλατείες. Ακόμα και τα πλείστα ελληνικά χωριά έχουν την πλατεία τους. Στις πλατείες ο κόσμος περπατά, συναντά φίλους, μιλά, ξεκουράζεται, χαζεύει, χαλαρώνει, διαβάζει, τρέχουν τα παιδιά μόνα τους. Στις πλατείες γίνονται συγκεντρώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις, ρεσιτάλ, εκδηλώσεις, γλέντια, διαμαρτυρίες. 

 

Δρ. Γιάννης Κακουλής

Read 1774 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...