A+ R A-
15 December 2018

Wednesday, 10 October 2018 15:23

Το παρασκήνιο πίσω από την Ισπανίδα πριγκίπισσα που στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας στη Λεμεσό

Το όνομα της Βερεγγάριας πριγκίπισσας της Ναβάρας στην Ισπανία συνδέεται με τη βυζαντινή ιστορία της Κύπρου μιας και η προσβολή προς το πρόσωπο της από τον ηγεμόνα της Κύπρου, Ισαάκιο αποτέλεσε την αιτία κατάληψης της νήσου από τον αρραβωνιαστικό της Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο βασιλιά της Αγγλίας. Η Βερεγγάρια, ως πρόσωπο αποτελεί μία σχετικά άγνωστη μορφή για τους περισσότερους ιστορικούς της εποχής της. Γεννήθηκε γύρω στο 1170. Οι γονείς της ήταν ο βασιλιάς Σάντσο ΣΤ΄ ο σοφός της Ναβάρας και η βασίλισσα Σάντσα-Μπεάτα της Καστίλλης. Οι χρονογράφοι την χαρακτήρισαν σοφή παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε κάτι για την μόρφωση της.


 

Ο Ριχάρδος ήταν αρραβωνιασμένος με την ξαδέρφη της Βερεγγάριας πριγκίπισσα Αλίκη, αδερφή του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Γαλλίας. Η Αλίκη ήρθε στο αγγλικό βασίλειο του πατέρα του Ριχάρδου, Ερρίκου Β΄, όταν ήταν νεαρό κορίτσι. Φημολογείται ότι την νεαρή είχε αποπλανήσει ο βασιλιάς Ερρίκος. Η Ισπανίδα ερωμένη του έμεινε έγκυος γι’ αυτό και την αρραβωνιασε με τον γιο του Ριχάρδο. Ο Ριχάρδος με τη σειρά του είχε ανάγκη από τη συμμετοχή του βασιλιά Φίλιππου στην Γ Σταυροφορία παρόλα αυτά καθυστερούσε τον γάμο του με την ερωμένη του πατερά του.

 

Εν τω μεταξύ επιδίωκε μια συμμαχία με τη Ναβάρα αφού ενώ βρισκόταν στην Σταυροφορία, χρειαζόταν κάποιον να φυλάει τις ιδιοκτησίες του στη νότια Γαλλία. Ο βασιλιάς Σάντσο ήταν σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ριχάρδου στη Γαλλία. Η μητέρα του, βασίλισσά της Αγγλίας Ελεονώρα, η οποία του είχε αδυναμία, συνάντα τον Σάντσο και τη Βερεγγάρια στην Παμπλόνα και με δική της παρέμβαση τους αρραβωνιαζει εξ αποστάσεως.

 

Επιπλέον το 1185, δόθηκε στη Βερεγγάρια από τον πατέρα της το φέουδο του Μονρέαλ κοντά στην Τουδέλα. Αν και να προσπαθούν να κρατήσουν τον βασιλιά Φίλιππο εν αγνοία για τον αρραβώνα, ο Σάντσο το γιόρτασε με ένα μεγάλο συμπόσιο στο παλάτι του Olite.

 

Η Βερεγγάρια και η Ελεονώρα έφυγαν μαζί από τη Ισπανία διασχίζοντας τις Άλπεις με κατεύθυνση προς την Πίζα όπου θα περίμεναν τον Ριχάρδο. Τον Μάρτιο, ο Ριχάρδος ανακοίνωσε τελικά στον βασιλιά Φίλιππο ότι δεν θα παντρευτεί την αδερφή του Αλίκη, καθώς ήταν η ερωμένη του πατέρα του. Ο Φίλιππος αν και θυμωμένος έπρεπε να αποφύγει τη σύγκρουση ετσι αναγκάστηκε να συμφωνήσει. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο γάμος ανάμεσα στον Ριχάρδο και την Βερεγγάρια πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου του 1191 στη Λεμεσό, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο. Εκεί η Βερεγγάρια στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, δούκισσα της Νορμανδίας και κόμισσα του Αντζού.

 

Δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν διαδόχους. Έμεινε μαζί της τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια έπλευσε στις 5 Ιουνίου για την Ιερουσαλήμ. Ενώ ο Ριχάρδος πολεμούσε, η Βερεγγάρια και η Ιωάννα δεν ήταν καλύτερες από τους αιχμαλώτους, μετακομίζοντας σε επικίνδυνες περιοχές της Παλαιστίνης. Οι δραστηριότητές τους περιορίζονταν πιθανότατα στην ανάγνωση, την προσευχή, το κέντημα, το πλέξιμο και τα παιχνίδια. Η Βερεγγάρια και η Ιωάννα έφυγαν για την Ευρώπη στις 29 Σεπτεμβρίου. Πήγαν στο Μπρίντιζι και στη συνέχεια στη Ρώμη για έξι μήνες.

Τον Δεκέμβριο, ο Ριχάρδος κρατήθηκε σε αιχμαλωσία από τον Λεοπόλδο της Αυστρίας. Η Βερεγγάρια έφυγε από τη Ρώμη τον Ιούνιο και ταξίδεψε στην Πίζα, τη Γένοβα και τη Μασσαλία. Μπορεί να βοήθησε να αυξήσει μερικά από τα λύτρα του Ριχάρδου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συγκέντρωσης κεφαλαίων έγινε από την μητέρα του Ελεονώρα που πλήρωσε τα λύτρα και ο Ριχάρδος επέστρεψε στην Αγγλία 12 Μαρτίου του 1194.

 

 

Ο Ριχάρδος εγκατέστησε τη Βερεγγάρια και όλη την περιουσία του στο Gascon στη νότια Γαλλία. Δεν είχε δει τη Βερεγγάρια για δύο χρόνια. Πιέστηκε να επανενωθεί με τη σύζυγό του αλλα παρά την επανένωση αυτή, ο Ριχάρδος ξόδεψε πιο πολύ χρόνο για να κατασκευάσει το κάστρο του στο Gaillard. Επίσης πολεμούσε τις εισβολές του βασιλιά Φιλίππου Β΄ της Γαλλίας στη Νορμανδία. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο Ριχάρδος σκεφτόταν να χωρίσει τη Βερεγγάρια, πιθανότατα λόγω της ανικανότητάς της να κάνει παιδιά αλλά ο αδελφός της Βερεγγάριας, τώρα ο βασιλιάς Σάντσο Ζ΄ ήταν ένας ισχυρός σύμμαχος του Ριχάρδου...

 

 

Ο Ριχαρδος πεθαίνει το 1198, χωρίς να ξαναδεί τη σύζυγό του. Θάφτηκε στο οικογενειακό νεκροταφείο στο Φοντεβρώ με παρουσία της Ελεονώρας. Για άγνωστους λόγους, η Βερεγγάρια δεν παρακολούθησε την κηδεία. Αφιέρωσε τη ζωή της σε φιλανθρωπικά έργα και δεν έφτασε ποτέ στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της ζωής του συζύγου της. Πεθαίνει το 1230.

 

 

Σύμφωνα με πηγές, ο γάμος του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια δεν υπήρξε ευτυχής. Αν και υποστηρίζεται από χρονογράφους ότι ήταν αποτέλεσμα έρωτα, εντούτοις υπάρχει και η αντίθετη άποψη η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων πίσω από τον γάμο.

 

 

 

annita-antwniadou.jpg

Γράφει η Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης

 

 

Read 750 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...