A+ R A-
15 December 2018

Tuesday, 09 October 2018 08:34

Κυπριακό: Οριακές στιγμές, πενιχρές ελπίδες!

Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, συμπτωματικά μαζί συνοδεύτηκαν με πενιχρά αποτελέσματα.


 

Η αποτίμηση του ταξιδιού, με βάση τις επαφές που πραγματοποίησε ο ΠΤΔ, τόσο με τα μέλη της Γραμματείας του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτιέρες, καθώς και άλλους παράγοντες, φαίνονται εκ των πραγμάτων τα αποτελέσματα να είναι πολύ φτωχά, παρά την προσπάθεια των συνεργατών του να φτιασιδώσουν.

 

Ακόμα και οι ανταποκρίσεις, η ίδια η ειδησιογραφία μιλούν για διαιώνιση της στασιμότητας, χωρίς απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, τίποτα σπουδαίο και σημαντικό», σημειώνουν οι δημοσιογράφοι. Φτώχια και πολύ πενιχρές ελπίδες!

 

Στην ουσία ο Γ. Γρ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε και τις δυο πλευρές να συνεχίσουν την περισυλλογή και τον προβληματισμό τους για το τι δέον γενέσθαι! Δόθηκε παράταση, η καλύτερα φιλί ζωής στις διαβουλεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι είναι εξόφθαλμη η απογοήτευση του Γ. Γρ. του ΟΗΕ, όπως επίσης και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπάρχει πλέον διάχυτη δισταχτικότητα και επιφύλαξη να ασχοληθούν με το Κυπριακό.

 

Το blame game, το επικοινωνιακό παιγνίδι που ακολούθησε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του, δεν πείθουν κανένα. Γιατί ακριβώς από τις ίδιες τις πράξεις και τις ενέργειες κρίνεται η κάθε πλευρά. Η Τουρκία ήταν και παραμένει η ίδια. Ροκανίζει τον χρόνο, εδραιώνει τα τετελεσμένα, εφαρμόζει plan B και δεν πληρώνει κανένα τίμημα.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά που θα έπρεπε να αγωνία και να άγχεται για την πορεία των εξελίξεων και την επικινδυνότητα της κατάστασης, κατηγορεί την Τουρκία για επιδίωξη λύσης δύο κρατών, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης από το πιο επίσημο και κορυφαίο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν βρήκε την δύναμη στην ομιλία του να αναφερθεί έστω μια φορά για τη συμφωνημένη γραμμή λύσης του Κυπριακού, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

 

Σίγουρα δεν πρόκειται για λάθος αλλά για επιλογή. Εάν έχετε αποφασίσει να απογαλακτιστείτε από την στρατηγική λύσης του Κυπριακού, χρειάζεται να μιλήσετε, να το πείτε ξεκάθαρα.

Δεν γνωρίζω και δεν ξέρω σε ποιους χρωστάτε και τι επιδιώκετε με τις πολιτικές σας για το Κυπριακό, αλλά η ανακολουθία αυτή δεν επιτρέπει ούτε μέλλον, ούτε καμία αισιοδοξία. Κινδυνεύουν πλέον τα πάντα.

 

Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρώντας ότι πρόκειται για δική της, εκτός και αν επιβεβαιωθείτε με όσα προεκλογικά λέγατε, που τα εξηγήσατε ως παρεξήγηση στη συνέχεια.

 

Σίγουρα με τις πολιτικές αυτές οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν θα προχωρήσουν, ούτε αέριο θα δούμε. Κινδυνεύουν τα όνειρα και οι προσδοκίες του Κυπριακού λαού με τις ερασιτεχνικές ενέργειες που αγγίζουν κάποτε και τα όρια του τυχοδιωκτισμού.

 

Ειλικρινά, μπορείτε να εξηγήσετε κ. ΠΤΔ και κύριοι του ΔΗΣΥ, τι θα γίνει στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να προχωρήσει στους δικούς της ενεργειακούς σχεδιασμού στην δική μας ΑΟΖ; Γνωρίζετε ότι καμία χώρα δεν θα κάνει πόλεμο με την Τουρκία, ούτε θα διακινδυνεύσει τα συμφέροντα της; Γνωρίζετε ότι σε αυτούς τους σχεδιασμούς έκλεισε ήδη συμφωνίες με Αμερικανικές εταιρείες;

 

Και ακόμα τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Γ. Γρ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες δεν πειστεί για επανέναρξη των συνομιλιών; Τι θα γίνει σε περίπτωση αποχώρησης της UNFICYP τον Φεβρουάριο, τι θα γίνει με την νεκρή ζώνη; Ποιοι κίνδυνοι προδιαγράφονται;

 

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Η αγωνία και οι ανησυχίες του Κυπριακού λαού είναι πλέον δικαιολογημένες.

 

Στη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό δεν επιτρέπονται τυχωδιοκτισμοί και μετέωρες πολιτικές. Απαιτείται υψηλού βαθμού συνέπεια και προσήλωση στην συμφωνημένη γραμμή λύσης του Κυπριακού. Ότι δεν έκανε για 15μηνες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης χρειάζεται να τα κάνει όλα χτες.! Να καταθέσει με πειστικό τρόπο, την βούληση και την διάθεση του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν με το ναυάγιο του Γκραν Μοντάνα. Χωρίς μισόλογα και περιστροφές. Με καθαρό λόγο για καθαρές λύσεις.

 

Ο τόπος πλήρωσε πολλά εξαιτίας εγκληματικών λαθών, που μεσολάβησαν από το δίδυμο έγκλημα του Πραξικοπήματος και της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής του 1974, μέχρι σήμερα. Τα πράγματα βρίσκονται πλέον σε οριακές στιγμές για την Κύπρο.

 

Με τις πράξεις και τις ενέργειες μας, χρειάζεται να πείσουμε τη Διεθνή Κοινότητα και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, ότι είμαστε έτοιμοι για λύση, η οποία γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι δίκαιη, θα περιέχει στοιχεία οδυνηρού συμβιβασμού, αλλά τουλάχιστον θα ενώνει τον τόπο, θα είναι βιώσιμη και λειτουργική. Η λύση του Κυπριακού θα έρθει μέσα από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Άλλος δρόμος, δεν υπάρχει.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού- Βουλευτής

 

Υ.Γ Δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των επαφών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη. Ίσως τα μάθουμε στο σύντομο μέλλον....

 

Read 532 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...