A+ R A-
18 December 2018

Monday, 08 October 2018 14:38

Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης

Δικαιολογημένα οι πολίτες τις τελευταίες μέρες αντιδρούν έντονα για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν. Ποιά είναι όμως η ευθύνη της Αρχής Ηλεκτρισμού και ποιές οι ευθύνες της κυβέρνησης;


 

 

Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την προμηθεύσει με φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος αγοράς καυσίμων αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

 

Η Ε.Ε. εχει καθορίσει ως δεσμευτικό στόχο για την Κυπριακή Δημοκρατία την εισαγωγή φ.α. για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2020 και αν αυτό δε γίνει τότε θα μας επιβληθεί βαρύτατο πρόστιμο. Μόλις όμως την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών εισαγωγής υγροποιημένου φ.α. στην Κύπρο. Και είναι φανερό, ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας, ότι δεν υπάρχει περίπτωση μέσα σε ένα χρόνο να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές.

 

Γιατί όμως η κυβέρνηση δε μελετά τις προτάσεις που έχει ενώπιον της για ταχύτερη έλευση φυσικού αερίου; Γιατί δεν αποτάθηκαν στην Ε.Ε. για να διερευνήσουν αν μπορούν αυτές οι προτάσεις να χρηματοδοτηθούν; Γιατί επιμένουν σε μια λύση η οποία θα κοστίσει πολύ περισσότερα και η οποία, λόγω της τεράστιας καθυστέρησής τους, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι έτοιμη μέχρι το 2020; Αυτούς τους προβληματισμούς κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής την περασμένη Πέμπτη και ο Γενικός Ελεγκτής.

 

Παράλληλα, η Ε.Ε., μας έχει καθορίσει δεσμευτικό στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο σε ποσοστό 16% μέχρι το 2020, έτσι ώστε να μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με συμβατικά καύσιμα. Μέχρι σήμερα λόγω και πάλι της ανικανότητας της κυβέρνησης, είμαστε μόλις στο 8.5% και όπως τονίσαμε πολλές φορές, είμαστε σίγουροι ότι ούτε αυτό το στόχο θα τον πετύχουμε, με αποτέλεσμα βέβαια επίσης την επιβολή βαρύτατου προστίμου, όπως θα γίνει και με το στόχο μας για διείσδυση των ΑΠΕ και στις μεταφορές.

 

Η ΑΗΚ εδώ και χρόνια ζητά από την κυβέρνηση να την αφήσει να μπει ενδυναμωμένη ως ένας οργανισμός δημόσιου δικαίου, στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

 

Το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, διαβεβαίωνε τη Βουλή ότι η είσοδός μας στην ελεύθερη αγορά, έτσι ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, για να καλύψουμε το στόχο μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και το δεσμευτικό μας στόχο από την Ε.Ε. για να γίνει αυτό μέχρι επίσης το 2020, θα γινόταν τον Ιούλη του 2016.

 

Όταν δυστυχώς και πάλι λόγω φοβερής καθυστέρησης τίποτε δεν έγινε, η ΡΑΕΚ προχώρησε σε ρυθμιστική απόφαση, με οδικό χάρτη ανοίγματος της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

 

Τότε, ως κόμμα, δηλώσαμε ότι ανησυχούμε έντονα ότι ούτε αυτή τη φορά θα προλάβουμε. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, αφού στις 18/9/18 σε συνεδρία της Επιιτροπής για ενημέρωση, μας ανέφεραν ότι λόγω καθυστέρησης θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στο 2020 μπορεί και το 2021.

 

Διερωτόμαστε ξανά γιατί θα πρέπει τα βαρύτατα πρόστιμα της Ε.Ε. να τα πληρώσει ο καταναλωτής και όχι αυτοι που εδώ και πάνω από 5 χρόνια αντί να λάβουν υπόψη τις δραματικές μας εκκλήσεις για λήψη αποφάσεων, προώθηση μέτρων και υλοποίηση σχεδιασμών, δεν έκαναν σχεδόν τίποτε.

 

Αν η κυβέρνηση ήθελε και δεν την χαρακτήριζε η ανικανότητα, η προχειρότητα και η έλλειψη συντονισμού, τότε σήμερα θα είχαμε πολύ πιο φθηνό ρεύμα για τους καταναλωτές. Το μόνο όμως που τη χαρακτηρίζει είναι τα μεγάλα λόγια για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες και αποκλειστικά δικές της.

 

 

Κώστας Κώστα

Βουλευτής ΑΚΕΛ, μέλος Κοινοβ. Επιτροπής Ενέργειας

 

Read 488 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...