A+ R A-
23 October 2018

Thursday, 04 October 2018 15:01

O μοναδικός αγγλικός βασιλικός γάμος εκτός Αγγλίας έγινε στην Λεμεσό

Στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας, τον Σεπτέμβριο του 1189 και τον Ιούλιο του 1190, ξεκίνησε την Τρίτη Σταυροφορία για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ. Μοναδική του έγνοια ήταν η συγκέντρωση πόρων για την εκστρατεία του. Με την άνοδο στο θρόνο αύξησε τους φόρους, πούλησε τίτλους ευγενείας και κομμάτια γης και άδειασε το θησαυροφυλάκιο. Η μανία του ήταν τέτοια που δήλωσε ότι θα πούλαγε και το Λονδίνο, αν βρισκόταν αγοραστής! Αυτός ήταν ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος που με 4.000 άντρες και 100 καράβια, ξεκινά το 1191 μ.Χ. για την Γ' Σταυροφορία προς τους Αγίους Τόπους έχοντας στο πλευρό του τον βασιλιά Φίλιππο Β' της Γαλλίας.


 

Η Βερεγγάρια, πριγκίπισσα της Ναβάρας στην Ισπανία, θα συναντούσε τον Ριχάρδο, στη Μεσσήνη της Ελλάδας στις 30 Μαρτίου 1191 και από εκεί θα τον ακολουθούσε, συνοδευόμενη από την αδελφή του Ριχάρδου, Ιωάννα, στη σταυροφορία του. Η Βερεγγάρια είχε ήδη εξ αποστάσεως αρραβωνιαστεί τον Ριχάρδο, με παρέμβαση της μητέρας του. Προηγουμένως, η βασιλομήτωρ τον είχε χωρίσει από την αρραβωνιαστικιά του, Αλίκη η οποία ήταν ξαδέλφη της Βερεγγάριας και ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου.

 

Η Βερεγγάρια λοιπόν έφτασε στο σημείο συνάντησης με μια μικρή συνοδεία. Ήταν όμως Σαρακοστή και ο γάμος δεν μπορούσε να γίνει, οπότε ο Ριχάρδος εβαλε σε ένα πλοίο την μέλλουσα νύφη μαζί με την αδερφή του Ιωάννα με προορισμό τους Αγίους Τόπους ώστε ο γάμος να τελεστή εκεί.

Λίγες μέρες αργότερα, το καράβι των γυναικών θα ναυαγήσει στις ακτές της Λεμεσού με τον τότε ηγεμόνα της Κύπρου, Ισαάκιο Κομνηνό να τηρεί μια προσβλητική στάση εναντίον τους. Κάποιοι χρονογράφοι αφήνουν αιχμές ότι οι γυναίκες ‘δήθεν’ διαχωρίστηκαν από το στόλο σε μια καταιγίδα... Τα σχέδια του Ριχάρδου περιλάμβαναν την κατάληψη της Κύπρου ώστε να χρησιμοποιήσει το νησί για τη διατήρηση των προμηθειών του στην Γ’ Σταυροφορία. Ετσι με τη δικαιολογία του ελλείποντος πλοίου κατέλαβε την Κύπρο.

 

Στις 12 Μαΐου 1191 στη Λεμεσό, και συγκεκριμένα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Μεσαιωνικό κάστρο, τελούνται οι γάμοι του Ριχάρδου και της Βερεγγάριας. Η Βερεγγάρια στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, δούκισσα της Νορμανδίας και κόμισσα του Αντζού. Το πιο σημαντικό γεγονός που καταγράφεται από την ιστορία αυτή είναι ότι αυτός είναι μέχρι και σήμερα ο μοναδικός βασιλικός γάμος της Αγγλίας ο οποίος τελέστηκε εκτός του Αββαείου του Γουέστμινστερ σε ξένο έδαφος.

 

Οι πηγές δίνουν αναφορές και για το εορταστικό γαμήλιο γεύμα στο οποίο την τιμητική του είχε το κολοκάσι της Κύπρου! Το 1191 μ.Χ. συναντάμε το απλοϊκό κολοκάσι να προσφέρεται ως έδεσμα στο δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου Βασιλιά της Αγγλίας.

 

Και για την ιστορία να πούμε ότι ο γάμος του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια δεν υπήρξε ευτυχής. Αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων ο γάμος και ο γαμπρός προτιμούσε να μάχεται παρά να κυβέρνα! Γι' αυτό και εξάλλου χαρακτηρίστηκε «απών βασιλιάς», καθώς από τα 10 χρόνια που διάρκεσε η ηγεμονία του στην Αγγλία πάτησε σε βρετανική γη μόλις 6 μήνες.

 

 

 1536592275185_2.png

Γράφει η Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης

 

 

Read 1379 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Από πού μας ήρθε αυτό το κάστρο

Από πού μας ήρθε αυτό το κάστρο

Το Κάστρο της Λεμεσού στην μορφή που το βλέπουμε σήμερα αποτελεί ανακατασκευή της Τουρκοκρατίας, είναι δηλαδή ένα κράμα αρχιτεκτονικό που...

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Να αλλάξει ρότα η Ευρώπη!

Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος και η αποστολή της, το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη αποτελούν σήμερα μείζονος...

Ψηλά κτήρια και απόβλητα στη θάλασσα

Ψηλά κτήρια και απόβλητα στη θάλασσα

Μετά από ερώτηση ημερομηνίας 4 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου όσον αφορά τα ψηλά κτίρια...