A+ R A-
18 December 2018

Thursday, 04 October 2018 14:40

Η ΕΘΑΛ στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

giannis-tsouloftas.jpg

του Γιάννη Τσουλόφτα

 

Πολύ τιμητική για την ΕΘΑΛ, το θέατρο της Λεμεσού, κρίνεται η επιλογή της παραγωγής της Δεύτερης Σκηνής της ΕΘΑΛ, «Κοιμήσου Αγγελούδι μου,» για να ανοίξει τον κύκλο παραστάσεων στο πλαίσιο της Εβδομάδας «Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα,» που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.


 

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί μια ουσιαστική προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της κυπριακής θεατρικής δημιουργίας στην Ελλάδα και δίδει την ευκαιρία σε κύπριους δημιουργούς και κυπριακά σχήματα να προβληθούν στην Ελλάδα.

 

Το έργο «Κοιμήσου Αγγελούδι μου» είναι μια αμιγώς κυπριακή παραγωγή. Η ΕΘΑΛ στο πλαίσιο της πολιτικής της για στήριξη της κυπριακής δραματουργικής δημιουργίας, έδωσε την ευκαιρία σε δύο κύπριους συγγραφείς, που βρίσκονται στην αρχή της συγγραφικής τους πορείας, τη Μαρίνα Φραγκεσκίδου και το Στέλιο Θεοχάρους, να παρουσιάσουν το έργο τους επί σκηνής, σε σκηνοθεσία του έμπειρου και καταξιωμένου σκηνοθέτη Βαρνάβα Κυριαζή.

 

Η ιστορία διαδραματίζεται στη σύγχρονη ελληνική επαρχία όπου δύο εγκαταλελειμμένα και μοναχικά αδέλφια, ο Αχιλλέας και η Άρτεμη, ζουν το δικό τους δράμα, σε ένα κόσμο συγκεχυμένων αναμνήσεων, μεταξύ πραγματικότητας και παραίσθησης.

 

Την πλαστή τους πραγματικότητα έρχεται να διαταράξει ένα άγνωστος, ο οποίος είναι θετός γιος της πραγματικής τους μητέρας, που τους εγκατέλειψε σε νεαρή ηλικία για να ζήσει τον έρωτα της. Η έλευση του ξένου φέρνει μαζί της την ανατάραξη και την αποκάλυψη άγνωστων και εφτασφράγιστων οικογενειακών μυστικών, αλλά και την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων.

 

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε κλίμα αγωνίας και μυστηρίου, που χάρη και στην καθηλωτική μουσική του Γιώργου Κολιά και στις φωτιστικές εναλλαγές του Σταύρου Τάρταρη κρατά το θεατή σε μια συμμετοχική εγρήγορση.

 

Το σκηνικό της Θέλμας Κασουλίδου και οι ενδυματολογικές της επιλογές αποδίδουν επιτυχώς το σύγχρονο αγροτικό περιβάλλον.

 

Οι τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Αχτάρ και Παναγιώτης Μπρατάκος, έχουν ταυτιστεί και να έχουν ασπασθεί με επιτυχία τους ρόλους τους, τους οποίους ερμηνεύουν με μεγάλη μαεστρία και πειστικότητα. Παρόλη τη δυσκολία που επιφέρει το συγκεχυμένο και αλλοπρόσαλλο περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να ερμηνεύσουν, καταφέρνουν να κρατήσουν ισορροπίες ανάμεσα στις ακρότητες που απαιτούν οι ρόλοι τους.

 

 


Η παράσταση ανέβηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννης στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 και απέσπασε κολακευτικές κριτικές. Στη Λεμεσό θα παίζεται στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2018.


 

Η πολύ καλή σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή καταφέρνει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο και την πρέπουσα ροή για τις αντιφατικές, παράδοξες αλλά συνάμα γοργές μεταλλάξεις του έργου.

 

Read 443 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...