A+ R A-
18 December 2018

Friday, 28 September 2018 08:39

Το μαγεμένο αμπέλι: Ταξίδι στον Χρόνο με τον Θεό Διόνυσο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

giannistsouloftas.jpg

Του Γιάννη Τσουλόφτα

 

Στο πλαίσιο της φετινής γιορτής του Κρασιού παρουσιάστηκε στην πόλη μας το ωραίο, γλαφυρό, απολαυστικό αλλά συνάμα διδακτικό βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Φίλιππου Στυλιανού «Το Μαγεμένο αμπέλι – Ταξίδι στο χρόνο με το Θεό Διόνυσο.»

 

Την παρουσίαση έκανε η Επίτροπος Περιβάλλοντος και πρωτοπόρα οινοποιός Ιωάννα Παναγιώτου ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παναγιώτου, το βιβλίο είναι μια ευχάριστη έκπληξη, αφού είναι ένα παραμύθι για το κρασί, αλλά το κρασί δεν είναι για τα παιδιά.

 

Η προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος και ο αριστοτεχνικός και συνάμα μαγευτικός χειρισμός του από το συγγραφέα, φέρνει το θέμα του κρασιού κοντά στα παιδιά και το παραμύθι κοντά στους μεγάλους.

 

Το Μαγεμένο Αμπέλι βασίζεται εξολοκλήρου σε μυθολογικά, βιβλικά και ιστορικά δεδομένα, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, τα οποία με τη δημιουργική δύναμη της φαντασίας και λογοτεχνική μαεστρία προσλαμβάνουν μαγική και παραμυθένια διάσταση.

 

Ο συγγραφέας προσφεύγει συχνά στην αφηγηματική τεχνική του ευθέος λόγου και των διαλόγων για την απόδοση της συνομιλίας των πρωταγωνιστών, γεγονός που κάνει την διήγηση πιο απτή, παραστατική και τρισδιάστατη.

 

Το Μαγεμένο Αμπέλι είναι δοσμένο σε μια πλούσια και πηγαία γλώσσα με συναρπαστικές περιγραφές.

Μάλιστα, ο συγγραφέας αναδεικνύει και γλωσσοπλαστικές ικανότητες στο παραμύθι του, όπως το Ρογάκη, από τη ρώγα του σταφυλιού, τη Ροζίν από το γαλλικό τριαντάφυλλο ή από το γερμανικό σταφίδα, το παρατσούκλι Παπαπότης για τον μέθυσο καλόγερο, το φρεσκόχρυσο από τον οποίο είναι φτιαγμένο το μαγικό στεφάνι, και τη λέξη σκορδοσαλιγκαροβατραχολιγούρηδες, που περιγράφει με 31 γράμματα τις γαστριμαργικές αδυναμίες των Γάλλων.

 

Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις που παρουσιάζονται στο παραμύθι, ζωντανεύουν χάρις στο ηλεκτρονικό πενάκι του ταλαντούχου εικονογράφου Σάββα Παπαδόπουλου που μας χαρίζει μοναδικές εικόνες.

 

Το πιο σημαντικό, όμως, με το Μαγεμένο Αμπέλι είναι ο ευφάνταστος και τολμηρός τρόπος που επέλεξε ο δημιουργός του για να αναδείξει τη μακραίωνη αμπελουργική και οινική παράδοση του νησιού μας.

 

Η Επίτροπος καταλήγοντας εισηγείται προς τους διοργανωτές της Γιορτής του Κρασιού όπως το παραμύθι διασκευαστεί σε ένα θεατρικό ή σε ένα χορόδραμα και να αποτελέσει μια από τις καινοτομίες στην επόμενη Γιορτή του Κρασιού. Για μικρούς και μεγάλους.

 

Magemeno_Ampeli_Inside_Small.jpg

 

 

Που βασίζεται


 

 

Το πρώτο μέρος του παραμυθιού, είναι βασισμένο στην αρχαία ελληνική ιστορία, τη μυθολογία και τις Γραφές. Με ξεναγό το θεό Διόνυσο, ο μικρός Ρογάκης μαθαίνει τα μυστικά του κρασιού.

Το δεύτερο μέρος, είναι βασισμένο στο γαλλικό μεσαιωνικό ποίημα «H μάχη των κρασιών,» στο οποίο περιγράφεται ο πρώτος ευρωπαϊκός διαγωνισμός κρασιού, όπου διέπρεψε το «κρασί της Κύπρου.»

Με τη φαντασία του ο μικρός Ρογάκης συνοδεύει μυστικά το πιθάρι του παππού του στον διαγωνισμό για να το προσέχει, από ένα μέθυσο Άγγλο καλόγερο, που προσπαθεί να σαμποτάρει το κυπριακό κρασί για να το απολαύσει ο ίδιος. Ο Ρογάκης, με κίνδυνο της ζωής του, σώζει και δικαιώνει το κυπριακό κρασί.


 

Read 556 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...