A+ R A-
18 December 2018

Tuesday, 25 September 2018 08:09

Ύπαιθρος : Μαραίνει, εγκαταλείπεται!

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βουλευτές και στελέχη του ΑΚΕΛ Λεμεσού, κατόπιν συνεννόησης με τους προέδρους και μέλη των Κοινοτικών συμβουλίων πραγματοποιήσαμε επισκέψεις και συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο, τόσο με τις ίδιες τις τοπικές Αρχές όσο και με τους πολίτες.

 

Είναι γνωστό ότι η ύπαιθρος της Λεμεσού είναι τεράστια, περιλαμβάνει πέραν των 100 χωριών. Τεράστιες είναι και οι ομορφιές, με τις αποχρώσεις του πράσινου να απλώνονται παντού. Τα μονοπάτια της φύσης, η χλωρίδα αλλά και η πανίδα της Κύπρου μας αναδεικνύουν το σπάνιο τοπίο ομορφιάς.

Ακόμα και τα βουνά μας, τα χαρακτηριστικά του εδάφους, δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο. Τι να πει κανείς για τους αμπελώνες, τα κρασιά μας αλλά και τις τοπικές γαστρονομίες; Τι να πει κανείς για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της κάθε κοινότητας ξεχωριστά, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τις παραδόσεις κάθε χωριού, τα ήθη και έθιμα μας;

 

Είναι αλήθεια, η ύπαιθρος μας είναι ένα καμάρι, ένα στολίδι που κουβαλά πίσω μια πλούσια μακραίωνη ιστορία.

 

Δυστυχώς ο άναρχος τρόπος ανάπτυξης, η σύγχρονη λεγόμενη ανάπτυξη, η έλλειψη κυρίως υποδομών και κινήτρων δημιούργησε το φαινόμενο της αστυφιλίας. Χρόνο με το χρόνο η ύπαιθρος μας μαραίνει, εγκαταλείπεται. Φθίνει συνεχώς. Τα πλείστα χωριά είναι πλήρως ξεχασμένα. Είναι ζήτημα αν στα μισά χωριά διαμένουν 30 με 50 κάτοικοι. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν χωριά πλήρως εγκαταλελειμμένα.

 

Ήδη υπάρχουν, η Βίκλα, η Τρόζαινα είναι κάποια παραδείγματα. Οι κάτοικοι της υπαίθρου δίνουν αγώνα καθημερινά για επιβίωση. Η επιβίωση τους στην γη των προγόνων τους γίνεται μετ εμποδίων. Τεράστια τα προβλήματα, τεράστιες οι ελλείψεις.

 

Το κράτος ανύπαρκτο και πολύ μακράν από τους κάτοικους της υπαίθρου. Μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Φλυαρίες και διακηρύξεις του αέρα. Καμία στοργή και κανένα ενδιαφέρον.

Συναντήσαμε κόσμο πικραμένο, θυμωμένο, αγανακτισμένο.

Ευτυχώς που βρεθήκαμε δίπλα τους σε χρόνο ανυποψίαστο, που δεν υπήρχαν εκλογές, για να αποφύγουμε τη λαϊκή κατακραυγή και το «όποτε έχει εκλογές θυμάστε το κόσμο».

 

Αντίθετα, ο κόσμος μας δέχτηκε με χαρά και ικανοποίηση, γιατί αφιερώσαμε χρόνο με αυτόν να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο, να ακούσουμε τα προβλήματα και ότι τον απασχολεί.

 

Όλοι οι Κοινοτάρχες και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Κουράστηκαν από τις αόριστες διακηρύξεις, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα ή και σε κάποιες περιπτώσεις την αναβλητικότητα. Ένας Κοινοτάρχης μόνος του πολλές φορές καλείται να τα κάνει όλα. Από γραφέας, σκυβαλεργάτης και ότι άλλο φανταστείς.

 

Η ίδια γλώσσα, οι ίδιες θέσεις παντού. Η ύπαιθρος πεθαίνει. Κάνετε κάτι χτες. Τόσο τραγικά τα πράγματα.

 

Πλέον δεν συμφέρουν ούτε οι καλλιέργειες, ούτε η κτηνοτροφία. Κινδυνεύει πολύ σύντομα η ύπαιθρος μας κατ επέκταση η Κύπρος μας να μη διαθέτει καν στοιχειώδη αγροτική οικονομία. Πως θα επιβιώσει ο παραγωγός, όταν δεν τυγχάνει καμιάς στήριξης, πως θα αντέξει ο κτηνοτρόφος όταν ο ανταγωνισμός τους εξοντώνει καθημερινά.

 

Για όλα τα αιτήματα, τις εισηγήσεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς, τόσο των Τοπικών Αρχών όσο και των κατοίκων της υπαίθρου, προχωρήσαμε σε κωδικοποίηση και καταγραφή. Για όλα τα προβλήματα ετοιμάσαμε υπομνήματα και υποβλήθηκαν στα αρμόδια υπουργεία, αναμένοντας απαντήσεις. Δυστυχώς όμως αυτό που παρατηρούμε είναι η μεγάλη καθυστέρηση στο να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα μας. Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η πολιτεία και ιδιαίτερα η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των χωριών της υπαίθρου.

 

Κατεπείγον χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες ολιστικές πολιτικές, που κατά το δυνατόν θα αναποδογυρίζουν το υφιστάμενο χρεωκοπημένο μοντέλο. Τα ψίχουλα που δίνονται δεν είναι λύσεις. Δεν είναι με παυσίπονα που θα λυθούν τα προβλήματα. Χρειάζεται σωστή διάγνωση και ολοκληρωμένη θεραπεία.

 

Πιο κάτω αναφέρουμε ορισμένα από τα αιτήματα, αλλά και θέσεις που θα δώσουν μια νέα πνοή στην ύπαιθρο μας και στους κατοίκους της:

 

1. Επίσπευση και έναρξη των έργων κατασκευής του Δρόμου Λεμεσού-Σαιττά. Μάλιστα πολλοί Κοινοτάρχες ζητούν έναρξη έργων από την Ορεινή προς τη Λεμεσό. Τα έργα δυστυχώς ακόμη καθυστερούν.

2. Κατασκευή, βελτίωση δρόμων σε ένα μεγάλο φάσμα Κοινοτήτων. Πολλοί δρόμοι φθίνουν συνεχώς με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικινδυνότητας και οδικής ασφάλειας.

3. Αξιολόγηση και εφόσον χρειάζεται επέκταση Περιφερειακών Ιατρικών Κέντρων.

4. Παραχώρηση οικοπέδων σε νέα ζευγάρια για απόκτηση στέγης. Εκκρεμούν χιλιάδες οικόπεδα για τα οποία αναμένεται απόφαση από την κυβέρνηση. Σημειώνω ότι εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση Δ. Χριστόφια.

5. Στήριξη και βοήθεια αγροτών και κτηνοτρόφων, με κίνητρα όπως επιχορήγηση νερού, λιπασμάτων, καυσίμων, τροφών για τα ζώα.

6. Δημιουργία περιφερειακών Σχολείων και Γηροκομείων

7. Προώθηση προγράμματος Νεανικής Επιχειρηματικότητας ειδικά για νέους της Υπαίθρου.

8. Νέα κίνητρα για προώθηση του Αγροτουρισμού.

9. Εγγραφή αγροτικών δρόμων σε δημόσιους, ένα αίτημα που διαιωνίζεται χρόνο με το χρόνο και απασχολεί όλες τις κοινότητες.

 

Ήρθε η ώρα για λήψη αποφάσεων.!Οι κυβερνώντες, Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ακύρωσαν πολλά σχέδια στο όνομα της οικονομικής κρίσης και έδωσαν σωρό υποσχέσεων στην πορεία. Αποτέλεσμα μηδέν.! Οι διακηρύξεις, οι υποσχέσεις και η παραπομπή αιτημάτων σε επιτροπές είναι αέρας στο σακί.

 

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζονται πράξεις, έργα στήριξης της υπαίθρου. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών ζουν και βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη, την απαξίωση. Αν κρατιέται ακόμη η ύπαιθρος μας, αυτό οφείλεται στην υπομονή, στην αντοχή και στην αγάπη των κατοίκων της, που είναι πλήρως αφοσιωμένοι στη γη τους.

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα τους, κοντά τους, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες και τα προβλήματα τους, προωθώντας λύσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής σε κάθε αρμόδιο οργανισμό.

 

Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, δίπλα στους αγρότες μας και σε όλους τους κατοίκους της υπαίθρου για ένα καλύτερο κόσμο, για μια αναγέννηση της υπαίθρου μας.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας-Βουλευτής ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Read 485 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...