A+ R A-
18 December 2018

Monday, 24 September 2018 10:04

Η άγνωστη ιστορία του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Διακομιδών στη Λεμεσό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Y_Tsouloftas_Column_Photo.jpg

Του Γιάννη Τσουλόφτα

 

Μια άγνωστη αλλά άκρως πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας φέρνει στην επιφάνεια το νέο βιβλίο του Μίμη Σοφοκλέους «Το 106 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδών (106 ΓΣΝΔ) στη Λεμεσό,» που κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα από τον Εκδοτικό Οίκο ΑΦΗ.

 

Μέσα στο χάος και την εθνική τραγωδία του καλοκαιριού του 1974, η πόλη της Λεμεσού, με πρωτοστάτες επιφανείς και εξέχουσες προσωπικότητες της, οργανώνει και λειτουργεί κατεπειγόντως, αλλά με άψογο και υποδειγματικό τρόπο, το 106 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδών, το οποίο λειτούργησε από τις 21 Ιουλίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 1974 στο κτήριο του Ε΄ Γυμνασίου Θηλέων Λεμεσού, στο χώρο των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων.

 

Το νοσοκομείο, που εγκαθιδρύθηκε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να περιθάλψει τους τραυματίες της εισβολής, αποτελεί μια από τις πιο ηρωικές στιγμές του 1974, που σε χρόνο μηδέν ανέδειξε τη γενναιοψυχία και τον αλτρουϊσμό, αλλά και την οργανωτική ικανότητα των Λεμεσιανών.

 


Σημαντικοί ιατροί της Λεμεσού, όπως ο Μάριος Τριτοφτίδης, ο Έντουιν Ιωσηφίδης, αλλά και ομάδες, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Εθελοντριών Αδελφών Λεμεσού, με τη Διάνα Μαύρου επικεφαλής, στρατιώτες και πολίτες εθελοντές, για δύο δύσκολους μήνες του καλοκαιριού του 1974 έδειξαν τις πραγματικές αρετές του λαού μας, δημιούργησαν το θαύμα της Λεμεσού του 1974, η οποία δεν είχε πληγεί στρατιωτικά από τον πόλεμο, δέχτηκε όμως μεγαλόψυχα τους τραυματίες και τους πρόσφυγες του πολέμου. Σημαντική ήταν η προσφορά του στρατιωτικού Επίατρου Φώτιου Τσολακίδη, ο οποίος περιέθαλψε δεκάδες τραυματίες πολέμου.

 

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον συμπολίτη μας Αδόλφο Καννέτη που διηγήθηκε στο συγγραφέα τα γεγονότα όπως τα βίωσε στο 106 ΓΣΝΔ.


 

Το Νοσοκομείο διέθετε 200 κλίνες, 30 ιατρούς, 20 φοιτητές ιατρικής, 80 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 50 άτομα στη διοίκηση, 20 μαγειρεία με διαιτολόγο, 10 νοσοκομειακά αυτοκίνητα, ένα αυτοκίνητο αιμοληψίας, μία ηλεκτρογεννήτρια. Επίσης διέθετε ένα κινητό ακτινολογικό το οποίο επιτάχθηκε από τον εισαγωγέα του. Το χειρουργείο ήταν στημένο στην αίθουσα καθηγητών.

 

106GSND.jpg

 

Το Νοσοκομείο περιέθαλξε 400 ασθενείς, πολλοί από τους οποίους με βαριά τραύματα πολέμου, όπως κοιλιακά, θώρακος, εγκαύματα κτλ, καθώς επίσης και βαριά τραυματισθέντες από το ολοκαύτωμα της ΕΛΔΥΚ.

 

Το βιβλίο βασίζεται σε υλικό από το Αρχείο Μάριου Τριτοφτίδη, το Αρχείο Αδόλφου Καννέτη, ιδιαίτερα το φωτογραφικό του αρχείο, το Αρχείο Διάνας Μαύρου, καθώς επίσης και σε συνέντευξη με τον Τοτό Θεοδοσίου, συζήτηση με τον αείμνηστο Γλαύκο Ψυλλάκη, και χειρόγραφη αναφορά του Πέτρου Κ. Πετρίδη.

 

Περιλαμβάνει επίσης μια πλούσια και ενδιαφέρουσα συλλογή από σπάνιες φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και διαφωτίζει τη συμβολή της Λεμεσού κατά την περίοδο του 1974.

 

Read 431 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...