A+ R A-
15 December 2018

Tuesday, 31 July 2018 08:55

Παιδεία: Ζητείται όραμα!

Οι εξελίξεις στον χώρο της παιδείας είναι αλήθεια ότι δεν είναι τωρινό θέμα, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Η κρίση στην παιδεία σοβούσε εδώ και χρόνια. Και αν εκδηλώνεται τώρα με τόσο άγαρμπο και αυταρχικό τρόπο είναι γιατί οι κυβερνώντες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ακόμα μια εκτέλεση. Θα έλεγα ότι για την παιδεία είναι η κορυφή του παγόβουνου. Για την εσωτερική μας διακυβέρνηση, για το κράτος το οποίο θέλουμε η παιδεία αποτελεί την συνέχεια μιας μονομανούς φιλοσοφίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, για λιγότερο κράτος, για ξεπούλημα του δημόσιου και ημι-δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό τομέα.

 

Είναι στην πράξη η εφαρμογή ενός συντηρητικού - νεοφιλελεύθερου μοντέλου, προέκτασης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λαϊκού κόμματος, της οικογένειας που ανήκει και ο εδώ εκπρόσωπος του ο ΔΗΣΥ. Αποτελεί δε συνέχεια της ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών και της πώλησης του Συνεργατισμού. Έπεται και συνέχεια με την πώληση του κρατικού Λαχείου, στη συνέχεια της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ. Αυτή εξάλλου είναι και η δουλειά τους. Όπως δηλώνει ο Υπ. Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και ο ΔΗΣΥ, αυτό είναι και το ιδεολογικό τους Μανιφέστο.

 

Παρόμοια είναι τα προβλήματα στο τομέα της υγείας, που με τις πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών, βρίσκεται επί ξηρού ακμής. Το ίδιο με τις πολιτικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ίδιο με την ακύρωση της προσφυγικής πολιτικής. Το ίδιο ακριβώς με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

 

Ειδικότερα όμως για τα θέματα της παιδείας, εκ των πραγμάτων προκύπτουν ζητήματα για τα οποία ποτέ προηγουμένως δεν λήφθηκαν τόσο σοβαρές αποφάσεις, μονομερώς και χωρίς διάλογο και διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, εκπαιδευτικούς και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

 

Πολλοί λένε για να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους από το Συνεργατισμό που καίει πολλούς σε ένα άλλο κεφάλαιο. Άλλοι λένε ότι ήθελαν κατακαλόκαιρα να ανοίξουν και αυτό το κεφάλαιο, επιχειρώντας ακόμη ένα πλήγμα στο Δημόσιο Σχολείο. Βλέπετε είναι και η περίοδος των εγγραφών στα Ιδιωτικά σχολεία. Και όταν ασφαλώς απαξιώσεις το Δημόσιο σχολείο, το ιδιωτικό σχολείο θα φαντάζει ως παράδεισος. Και ειλικρινά δεν είμαι εναντίον των ιδιωτικών Σχολείων. Κάθε άλλο. Όσοι επιτελούν έργο να αμείβονται.!

 

Αλίμονο όμως σε μια χώρα αν με τις πολιτικές σου, τις ενέργειες και τις συμπεριφορές σου, επιδιώκεις να συρρικνώσεις το Δημόσιο Σχολείο υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Αλίμονο αν σκοτώσεις την δημόσια παιδεία.! Πέραν των άλλων είναι και συνταγματική εκτροπή.!

 

Τα πράγματα στον χώρο της παιδείας είναι πολύ δύσκολα. Ίσως και πολύ κρίσιμα. Κάνουμε έκκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Χαμπιαούρη, να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Δώστε ευκαιρία στο διάλογο. Τίποτα δεν λύνεται με αυταρχισμό, αλαζονεία και ετσιθελισμό. Ειδικά τα θέματα παιδείας και γενικότερα εκπαιδευτικού συστήματος θα έπρεπε να κατέχουν θέση εθνικής πολιτικής και προτεραιότητας.

 

Αποφάσεις δια των κανονιοφόρων σε μια δημοκρατία δεν λογίζονται αποφάσεις αλλά κάτι άλλο...! Ξεκινάτε διάλογο από μηδενική βάση! Να μιλήσετε και να μιλήσουμε για όλα όσα αφορούν την παιδεία. Διάλογος όμως ουσίας.

 

Εξορθολογισμός ναι! Με όλες τις παραμέτρους και το ωράριο, και το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων. Προσέξετε όμως!. Με σεβασμό στο δημόσιο σχολείο και στη δημόσια παιδεία. Με σεβασμό στους δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς. Δεν λιθοβολούμε αυτούς που έδωσαν και δίνουν το φως!. Μην σκοτώσετε αυτό που όλος ο λαός μας ονειρεύεται και προσδοκά. Μια παιδεία ανθρωποκεντρική, με ανοιχτούς ορίζοντες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους!.

 

Ακόμα χρειάζεται να κατανοήσουν οι πάντες, ότι η παιδεία αποτελεί εθνική ανάγκη. Η ίδια η ζωή, οι διεθνείς έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτιμάται με κερδοζημίες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να γίνει η παράπλευρη απώλεια της οικονομικής κρίσης.

 

Γιατί ακριβώς η παιδεία είναι μακροπρόθεσμη επένδυση ζωής και στο βαθμό που το αφομοιώνουμε, στον ίδιο βαθμό θα μπορούν οι νέες γενιές να απολαμβάνουν μια σύγχρονη παιδεία, προοδευτική και δημοκρατική, με ελευθερία σκέψης με ικανότητες και δεξιότητες και με κριτική προσέγγιση, προπάντων αποτελεσματική!.

 

Το ΑΚΕΛ, διαχρονικά είχε την παιδεία και το πολιτισμό, ψηλά στις προτεραιότητες του και θα συνεχίσει με προσήλωση να υπηρετεί την Δημόσια παιδεία, το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς.

 

Μπορούμε με δημοκρατικό διάλογο, με όραμα για την παιδεία μας να απαντήσουμε σε όλες τις προκλήσεις. Χωρίς αφορισμούς, με ανοιχτό πνεύμα, όπως ο πολιτισμός και η Παιδεία επιβάλλουν.

 

Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε δημιουργικά με εισηγήσεις και προτάσεις για άρση του αδιεξόδου. Για επίλυση των προβλημάτων. Για να μην διακινδυνεύσει το Δημόσιο Σχολείο.

 

Γιατί ακριβώς, έχουμε και όραμα και πρόγραμμα για την Παιδεία μας! Γιατί ακριβώς πάνω από όλα είναι τα παιδιά μας!

 

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Βουλευτής ΑΚΕΛ

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Υ.Γ. Άξιον απορίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Χατζηγιάννης δεν θα έπρεπε μέσα σε αυτό τον κυκεώνα να καλέσει έκτακτα συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για συζήτηση των θεμάτων;

 

Read 866 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...