A+ R A-
15 December 2018

Saturday, 14 July 2018 18:45

Κύπρος: Κρίσιμες και Δυσοίωνες εξελίξεις

Τα τελευταία γεγονότα με αφορμή τις αποφάσεις για πώληση του Συνεργατισμού, καθώς και οι εξελίξεις που έπονται, τόσο στο Κυπριακό, ενεργειακά, όσο και σε νέες αποφάσεις σε οικονομικό επίπεδο δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα κρίσιμο φόντο εξελίξεων.

 

Ο Κυπριακός λαός ζει και βιώνει πλέον πολιτικές επιθετικού προσδιορισμού που συντελούνται καθημερινά στην χώρα μας. Το ξεπούλημα σοβαρών και νευραλγικών τομέων στον ιδιωτικό τομέα, όπως του Λιμανιού, θέτει την Κύπρο σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Η απόφαση για πώληση του Συνεργατισμού, της δεύτερης μεγαλύτερης Τράπεζας δημιουργεί πλέον κρίσιμες εξελίξεις στο τομέα του Χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας.

 

Για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την ανεξαρτησία της μένει χωρίς τράπεζα Κυπριακών συμφερόντων, με πλήρη εξάρτηση από ξένα κεφάλαια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό επίπεδο.

 

Ταυτόχρονα, τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν για εκποιήσεις εξπρές θα φέρουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες στο χείλος της καταστροφής. Από την μια στιγμή στην άλλη θα απολέσουν ότι δημιούργησαν με κόπο και μόχθο στη ζωή τους.

 

Μαζί με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους που φέρνει τη χώρα μας σε επίπεδα καταχρεωμένου κράτους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια(ΜΕΔ) άλλων τραπεζών δημιουργούν ένα νέο φαύλο κύκλο, με τεράστιους κίνδυνους για την Οικονομία και την κοινωνία μας. Αυτό εξάλλου μας προειδοποιούν τόσο οι Οίκοι Αξιολόγησης, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Το success story της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ μετατρέπεται καθημερινά σε βατερλώ story του λαού μας. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται στη πράξη ότι οι κυβερνώντες κτίζουν στην άμμο χωρίς στέρεες βάσεις και υγιή θεμέλια. Ιδεολογικά αγκυλωμένοι και ποδηγετημένοι από τις πολιτικές του Κεφαλαίου και των συντηρητικών κύκλων, που εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες και ως δορυφόροι τους τα εφαρμόζουν στην Κύπρο, απορρυθμίζονται και αποσταθεροποιούνται πολιτικά και οικονομικά τη χώρα.

 

Απουσιάζει παντελώς η διεκδίκηση, η τεκμηρίωση θέσεων και προτάσεων που να στηρίζουν τα οικονομικά μεγέθη της χώρας μας.

 

Έπεται δυστυχώς και συνέχεια. Πωλείται το Κρατικό Λαχείο, με σοβαρά έσοδα για το κράτος. Θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ, και εκποιήσεις χρυσών φιλέτων. Δεν είναι υπερβολή να συμπεράνει ο καθένας ότι πωλείται Πατρίς.! Αυτό υποστηρίζουν ότι είναι το ιδεολογικό τους Μανιφέστο. Πλήρης απογύμνωση του κράτους.

 

Στο μεταξύ σιγά-σιγά αρχίζει ο διάλογος για το Κυπριακό. Ειλικρινά δεν ξέρω, τι προετοιμασία έχουν κάνει οι κυβερνώντες, πόσο έτοιμοι είναι να δώσουν τη μάχη της Κύπρου ή τελικά θα επιβεβαιώσουν το φλερτ που κυκλοφορεί για λύση πλάι-πλάι. Μήπως είναι η νέα έκπληξη που μας επιφυλάσσουν; Άμεσα συνδεδεμένοι με το Κυπριακό είναι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας μας. Πέραν από το γεγονός ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις , είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία θα τα διασύνδεει. Η αρχή για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου μετά τη λύση του Κυπριακού φοβάμαι ότι πλέον είναι μετέωρη.

 

Αν προσθέσουμε τα γεγονότα, και τις πραγματικότητες στη εσωτερική διακυβέρνηση της χώρας, όπως Δημόσια υγεία υπό κατάρρευση, παιδεία και εκπαιδευτικό σύστημα, με προβλήματα και τεράστιους κινδύνους για το Δημόσιο Σχολείο, Τοπική Αυτοδιοίκηση επί ξήρου ακμής, Αστυνομία ξεδοντιασμένη, είναι ολοφάνερο ότι, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά.

 

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό λαό ότι το ΑΚΕΛ, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης του. Με όραμα για την Κύπρο, με πατριωτική ευθύνη. Όπου επιβάλλεται με συνέπεια και σύνεση. Ποτέ όμως σε βάρος των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας μας και του λαού μας. Είμαστε εθνικό κόμμα, που έδωσε στη πορεία των χρόνων δείγματα γραφής, υπεράσπισης της πατρίδας μας, της οντότητας μας, της κυριαρχίας μας και των λαϊκών συμφερόντων.

 

Τώρα είναι η ώρα της ενότητας, στη βάση κοινών στόχων, αρχών και αξιών που θα δημιουργούν μέλλον και προοπτική. Γιατί ακριβώς αποδείξαμε διαχρονικά τώρα, κοντά ένα αιώνα ότι για το ΑΚΕΛ, πάνω από όλα είναι η Κύπρος!

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Βουλευτής ΑΚΕΛ

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Read 737 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Η Λεμεσός δεν ήταν ποτέ μια κουκίδα στον χάρτη

Δρ Αννίτα Αντωνιάδου, Ακαδημαϊκός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση της Λεμεσού σε αρχαίους χάρτες, άλλοτε ως Limasol, Limiso, κι άλλοτε...

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Προϋπολογισμός 2019: Ζητείται όραμα!

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Η συζήτηση και έγκριση του Προϋπολογισμού του κράτους αποτελεί κορυφαία πολιτική πράξη. Ο...

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Απόκτηση Στέγης: Δικαίωμα και όχι προνόμιο

Γιώργος Τ. Γεωργίου, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών...