A+ R A-
16 November 2018

Wednesday, 11 July 2018 13:13

Επαρχιακά Συμπλέγματα: Μεταρρύθμιση και όχι Αναρρύθμιση

Συνεχίζεται η συζήτηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την δημιουργία Επαρχιακών και Τοπικών Συμπλεγμάτων.

 

Είναι γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων με αποτέλεσμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δημοτική και Κοινοτική να ασφυκτιά καθημερινά στα προβλήματα και αδιέξοδα που έχει περιέλθει.

 

Δυστυχώς, αυτός ο διάλογος κρατά χρόνια τώρα, ξεκίνησε από την κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, κορυφώθηκε επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια υπήρξε συμφωνία για να την ανατρέψουν στην συνέχεια οι σημερινοί κυβερνώντες, οι οποίοι αφού άλλαξαν 100 φορές απόψεις, επιτέλους έφεραν τα νομοσχέδια για συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Τονίσαμε εξ υπαρχής ότι μια μεταρρύθμιση χρειάζεται να εκσυγχρονίζει προοδευτικά τη χώρα, να αποκεντρώνει υπηρεσίες, και όχι να συντηρητικοποιεί, να δημιουργεί προυποθέσεις αυτονομίας, να μην αποτελεί εξάρτημα και εργαλείο της εκτελεστικής εξουσίας και ταυτόχρονα να αποκτά οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια.

 

Με λίγα λόγια επιδιώκουμε μια σύγχρονη, προοδευτική μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μια συντηρητική απορρύθμιση που θα συρρικνώνει το θεσμό, θα αφαιρεί εξουσίες και αρμοδιότητες και στο τέλος να καταστήσει το θεσμό, ένα ξεδοντιασμένο, ανήμπορο οργανισμό. Πειράματα και προχειρότητες δεν επιτρέπονται. Υπάρχει η εμπειρία άλλων χωρών, η γνώση διεθνών συλλογικών οργάνων από το Κογκρέσο, την Επιτροπή Περιφερειών, οι Ευρωπαικές αρχές που αποτελούν τον σηματοδότη της πορείας μας. Υπάρχουν ακόμα τα αιτήματα των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων που χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη γιατί είναι οι πλέον αρμόδιοι, υπεύθυνοι που δικαιωματικά διεκδικούν να έχουν πρώτο λόγο και ρόλο στα δρώμενα.

 

Παρόλο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διάλογος, εντούτοις θα ήθελα να επισημάνω κρίσιμα σημεία που αποτελούν ζωτικής σημασίας θέματα:

 

1. Τα Επαρχιακά Συμπλέγματα, ως νέες δομές δεν πρέπει να συρρικνώνουν τις δημοτικές οντότητες. Αντίθετα, η εξουσία πρέπει να πηγάζει από τους Δήμους. Να μην επιτραπεί με οποιοδήποτε τρόπο σύγκρουση εξουσιών και αρμοδιοτήτων, νομικές επικαλύψεις, συγκρούσεις και αντιφάσεις. Να υπάρχουν διακρίσεις εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τον κάθε θεσμό.

 

2. Η νέα δομή των Συμπλεγμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να δημιουργεί επιπρόσθετο οικονομικό κόστος. Οικονομία κλίμακας σημαίνει καλύτερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς αυξημένα οικονομικά κόστη. Αν για παράδειγμα θα μιλάμε για νέες προσλήψεις, αυτό θα σημαίνει στη πράξη μια νέα Επαρχιακή Διοίκηση, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος.

 

3. Τα Επαρχιακά Συμπλέγματα να λειτουργούν ως βραχίονες της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης που θα εξειδικεύουν τους τομείς τους, όπως τα θέματα Αποχετεύσεων, Ύδρευσης, Αποβλήτων, καθώς και πολεοδομικών αδειών.

 

4. Τεράστιας σημασίας θέμα είναι να μην αποδομηθούν οι Δήμοι, με την αφαίρεση των αδειών οικοδομής, αφού κάτι τέτοιο στην ουσία συνεπάγεται κατάργηση των Δήμων, γιατί θα απωλέσουν το χαρακτηριστικό της Διοικητικής οντότητας τους, καθώς και του αποκλειστικού ελέγχου της ανάπτυξης στη συγκεκριμένη Δημοτική ή Κοινοτική περιοχή. Επιπρόσθετα, θα συνεπάγεται και αφαίρεση οικονομικών κονδυλίων που θα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

5. Τέλος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαρχιακού Συμπλέγματος να συμμετέχουν με την αναλογική εκπροσώπηση των Δήμων και Κοινοτήτων, και όχι με ειδική εκλογή, κάτι το οποίο θα αυξάνει συγκρούσεις θεσμών για το ποιος θα υπερισχύει και θα αυξήσει την κομματική παρέμβαση, υπολογισμούς, σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα.

 

6. Παρόμοια είναι τα θέματα και για τις Κοινότητες. Αυτό που παραμένει μείζον είναι η διαβούλευση για τη δημιουργία των Συμπλεγμάτων. Όχι σε οντότητες ανομοιογενείς που περισσότερο θα ταλαιπωρούν παρά να εξυπηρετούν.

 

Σε αυτή την κρίσιμη φάση, που διέρχεται ο θεσμός της Τ. Α, η κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΣ καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Όχι άλλες καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

 

Το ΑΚΕΛ με διαχρονικό ενδιαφέρον και κυρίως με όραμα θα στηρίξει τον θεσμό, ενισχύοντας τον με νέες αρμοδιότητες και εξουσίες, με οικονομική αυτοτέλεια και αυτονομία, καταστώντας τον ισχυρό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

 

Χρειαζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι αποτελεί το οξυγόνο της χώρας, είναι ο πιο λαϊκός θεσμός και ως τέτοιος, χρειάζεται βοήθεια, φροντίδα και αλληλεγγύη.

 

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Βουλευτής ΑΚΕΛ –Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού

 

Read 554 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...