A+ R A-
17 November 2018

Friday, 22 June 2018 09:54

Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Οι δικές μου σκέψεις!

Την περασμένη βδομάδα έλαβε χώρα το 2ο Συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τίτλο: Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες δράσεις.

 


 

Τα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν η Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, ο τομέας της Υγείας και η Θεματική, Εκπαίδευση και Πολιτισμός. Η παρουσία της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, ο επιστημονικός κόσμος που έλαβε μέρος καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, λάμπρυναν πραγματικά με την παρουσία τους το συνέδριο και συνέλαβαν τα μέγιστα με τις παρεμβάσεις τους στον εμπλουτισμό του διαλόγου, βάθυναν τη σκέψη και διεύρυναν τους ορίζοντες των θεμάτων που ήταν προς συζήτηση.

 

Θεωρώ ως πολύ σημαντική την απόφαση του Προέδρου της Βουλής, κ. Δ. Συλλούρη, και της Βουλής των Αντιπροσώπων, να διοργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια και διαλέξεις. Ιδιαίτερα όταν τα θέματα και εννοώ οι επιλογές τους αποτελούν κορυφαία ζητήματα παγκόσμιας επικαιρότητας και αναζήτησης.

 

Τώρα, κατά πόσο ο τίτλος ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση συνεπάγεται πρώτα και κύρια κοινωνικές ανατροπές με προοδευτικό προσανατολισμό, για το σύνολο των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη μας. Εξάλλου με τον αυστηρά επιστημονικό όρο, επανάσταση σημαίνει ρήξη, σημαίνει μετάβαση από το παλιό στο καινούργιο, στο νέο. Για παράδειγμα η μετάβαση από την φεουδαρχική κοινωνία στην καπιταλιστική, την Αστική Δημοκρατία ήταν μια προοδευτική κοινωνική εξέλιξη με τους λαούς να έχουν τον πρώτο λόγο.

 

Κατ΄ επέκταση πιστεύω ότι θα ανταποκρίνετο καλύτερα στον όρο Νέα Εποχή ή Σύγχρονος κόσμος για να αποφεύγονταν βαρύγδουπες αναφορές και υπερβολικές προσδοκίες.

 

Επί της ουσίας όμως, οι θεματικές αφορούν κορυφαίες πτυχές της ζωής των ανθρώπων, της καθημερινότητας τους, της ποιότητας ζωής τους. Ταυτόχρονα, αν είναι κάτι που αναδεικνύεται είναι η ισχύς και η δύναμη της επιστημονικής σκέψης, η ταχύτητα της εισβολής των νέων τεχνολογιών στη ζωή των ανθρώπων. Εκ των πραγμάτων από την παιδεία, την εκπαίδευση και το πολιτισμό κρίνεται το παρόν και το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών. Αν προσθέσουμε το τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, όλοι κατανοούμε ότι τα κράτη και οι κυβερνήσεις χρειάζεται να καταθέτουν όραμα. Να αντιμετωπίζουν την παιδεία, την έρευνα ως επένδυση ζωής, η οποία δεν μπορεί να αποτιμάται με κερδοζημίες, πολιτικές που διακρίνουν πολλές συντηρητικές κυβερνήσεις.

 

Ούτε να επιτρέπεται με αφορμή της οικονομική κρίση ή άλλες οικονομικές δυσκολίες, οι τέχνες, οι επιστήμες, γενικότερα τα γράμματα και η εκπαίδευση να λαμβάνονται ως η εύκολη λύση για περικοπές και λιτότητα, με αποτέλεσμα να γίνονται η παράπλευρη απώλεια.

 

Εδώ ακριβώς είναι που διαπιστώνει ο κάθε αντικειμενικός άνθρωπος πόσο πολύ μείναμε πίσω ως χώρα. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ έφερε την Κύπρο στο ναδίρ των εξελίξεων στην Ευρώπη. Αυτό φανερώνουν και οι ίδιες οι στατιστικές της Eurostat για τον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, καθώς και για τις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων.

 

Τι να πει κανείς για την Υγεία, την Δημόσια υγεία που διεκδικούμε αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη. Ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε βρίσκεται στο 7,2% του ΑΕΠ, στην Κύπρο ούτε το 3% δεν πλησιάζει. Για αυτό οι ασθενείς εκφράζουν την αγωνία και απογοήτευση τους, πονούν και υποφέρουν.

 

Συμπερασματικά, πιστεύω ακράδαντα ότι η έρευνα, οι επιστήμες, οι τεχνολογίες πρέπει να υπηρετούν τον πλανήτη μας. Πρωτίστως να χαρακτηρίζονται από κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, που στην πράξη σημαίνει οι ισχυροί να βοηθούν τους αδύνατους. Ούτε μπορεί κανένας να αποδέχεται ότι στο σύγχρονο κόσμο εκατομμύρια συνάνθρωποι μας πεθαίνουν από την πείνα, την έλλειψη νερού. Ούτε ακόμα μπορούμε να αποδεκτούμε ότι οι λαοί της Αφρικής, της Ασίας που τυγχάνουν μιας συνεχούς καταλήστευσης των πρώτων υλών τους, των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τους ισχυρούς της γης μπορεί να διαιωνίζεται.

 

Όχι.! Δεν μπορούμε να δικαιώσουμε αυτό τον κόσμο. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την καθεστηκυία τάξη των σύγχρονων καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών. Επανάσταση για μένα σημαίνει πρώτα και κύρια ισότιμη και ισομερή ανάπτυξη και πρόοδο. Απορρίπτουμε τη λογική και φιλοσοφία των Αγορών και του ΔΝΤ για λαούς δυο ταχυτήτων. Κανένας άνθρωπος με στοιχειώδη λογική δεν αποδέχεται την «λογική» ότι το 1% του πλανήτη μας καθορίζει την τύχη του του υπόλοιπου 99%.

 

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό για το οποίο καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε είναι το πώς οι επιστήμες, οι τεχνολογίες και οι ανακαλύψεις υπηρετούν τους ανθρώπους, το δίκαιο και τη δικαιοσύνη και όχι την εκμετάλλευση και την παραβίαση κάθε κανόνος διεθνούς δικαίου. Να τερματιστεί η αδικία και η καταπίεση των λαών. Αυτό το προορισμό, αυτό το χαρακτήρα έχουν και οι Επαναστάσεις στη ζωή μας, γιατί ακριβώς οικοδομούν ένα πιο δίκαιο κόσμο.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής

 

 

Read 586 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...