A+ R A-
16 November 2018

Monday, 14 May 2018 08:44

Κυπριακό: Ώρα Πατριωτικής Ευθύνης!

Το ναυάγιο των συνομιλιών στη Διάσκεψη του Γκραν Μοντανά αποδεικνύεται πολύ αρνητικό για την Κύπρο και το λαό μας.

 

Δυστυχώς 9 μήνες μετά την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, τα πολιτικά δεδομένα, οι πραγματικότητες και οι συνθήκες γίνονται καθημερινά όλο και πιο δύσκολα για την πορεία του Κυπριακού

 

Μετράμε κρίσιμες στιγμές και ζούμε και βιώνουμε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο με την Τουρκία, να αποθρασύνεται καθημερινά. Πιο δύσκολα αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμα γίνονται τα πράγματα, με τις ακραίες επιλογές, την στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία εφαρμόζει το δικό της Plan B, ως αποτέλεσμα του ναυαγίου των συνομιλιών.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία με τις αποφάσεις και τις επιλογές της φέρνει πιο κοντά το διαχωρισμό και τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της ως εξής:

 

  1. Αμφισβήτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου(ΑΟΖ) και επιδίωξη ανατροπής των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  2. Συνεχής εποικισμός των Κατεχομένων και ταυτόχρονα πλήρης οικοδόμηση της γης των Κατεχομένων. Άνθρωποι του Ερντογάν οι οποίοι διαθέτουν οικονομική επιφάνεια επενδύουν αυτή την στιγμή σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο.
  3. Μονομερές άνοιγμα των Μαρωνίτικων χωριών και σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο.
  4. Παρεμβολή δυσκολιών και εμποδίων στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους.

 

Κοντά σε όλα αυτά τα πολύ επικίνδυνα, για την υπόθεση της Κύπρου, καταγράφουμε πλέον και τις επίσημες τοποθετήσεις για λύση δυο κρατών ή συνομοσπονδίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα και οι αρνητικές παρενέργειες του ναυαγίου του Γκραν Μοντάνα, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή.

 

Η δική μας πλευρά, που πατά; Πως διαχειρίζεται την κρίση αυτής της κατάστασης;

 

Δυστυχώς τα γεγονότα και οι εξελίξεις διαψεύδουν καθημερινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ. Δεν εκτίμησαν ισορροπημένα και ορθολογικά την κατάσταση των πραγμάτων, δεν διαχειρίστηκαν ορθά το ναυάγιο των συνομιλιών με αποτέλεσμα σήμερα η Ελληνοκυπριακή πλευρά να φαίνεται στην διεθνή κοινή γνώμη αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων εξίσου υπεύθυνη για το αδιέξοδο.

 

Η ρητορική του προεδρικού, οι δηλώσεις και κυρίως το αφήγημα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, δυστυχώς δεν κτίζουν προοπτική. Ούτε με τους όρους, ούτε με τις προϋποθέσεις, δημιουργούν παρόν και μέλλον.

 

Μάλλον στη πράξη αυτό που καταλαβαίνουν όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό είναι ένα αρνητισμό που εμμέσως πλην σαφώς μπορεί να περιέχει στοιχεία της γραμμής της πρόταξης.

 

Στις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Κύπρος και το Κυπριακό πρόβλημα, χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλιών, διεθνή διπλωματική εκστρατεία και κατάθεση πολιτικής βούλησης και διάθεσης για λύση.! Τα υπόλοιπα είναι έπεα πτερόεντα.! Verba Volount.!

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετατρέπεται καθημερινά από ηγέτης λύσης, σε ηγέτης διαίρεσης και διχοτόμησης του νησιού. Τώρα είναι η ώρα της Πατριωτικής ευθύνης, τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων που κρίνουν το μέλλον του τόπου μας. Η Κύπρος δεν αντέχει άλλο διαιρεμένη. 44 χρόνια μετά, κοντά μισό αιώνα, να μην επιτρέψουμε η de facto κατάσταση πραγμάτων να μετατραπεί σε de jure.!

 

Το πλαίσιο υπάρχει. Να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν, μαζί με το πλαίσιο Γκουτιέρες, και να σπρώξουμε αποφασιστικά σε προοπτική λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

 

Φτάνει πια η πολυδιάσπαση και η αντιπαλότητα στο εσωτερικό μέτωπο. Μόνο καταστροφή φέρνει.!Ας αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών γιατί πλέον τα πράγματα μετρούν αντίστροφα.

 

Περαιτέρω διαιώνιση των συζητήσεων μόνο αδιέξοδα δημιουργεί με την διχοτόμηση πλέον να είναι επί θύραις.

 

Ειδικά σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, πατριωτικό και αληθινό είναι να εργάζεσαι με κάθε τρόπο για αποτροπή των τετελεσμένων της διαίρεσης και της διχοτόμησης του τόπου!

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής

 

Read 548 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...