A+ R A-
16 November 2018

Thursday, 19 April 2018 11:13

Εζεκίας Παπαϊωάννου: Ιστορικές οι παρακαταθήκες του! Για την Κύπρο και το λαό μας!

Η απονομή τιμών σε ανθρώπους που υπηρέτησαν τον τόπο και το λαό τους, με συνέπεια, πίστη και αφοσίωση αποτελεί χρέος και καθήκον κάθε πολιτισμένης κοινωνίας για κάθε πολιτικό οργανισμό.

 

Οι τιμές προς τον Εζεκία Παπαϊωάννου αποκτούν μια ιδιαίτερη αξία. Γιατί ακριβώς ο αείμνηστος σύντροφος μας, Εζεκίας, για 40 χρόνια υπηρέτησε το κόμμα του, το ΑΚΕΛ ως Γενικός Γραμματέας και κατ΄ επέκταση την Κύπρο και το λαό μας, με συνέπεια, πίστη και αφοσίωση. Γνήσια και αυθεντικά χωρίς τυχοδιωκτισμούς, ψεύδη και πολιτική απάτη!

 

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου γεννήθηκε στο Κελλάκι της Λεμεσού στις 8 Οκτωβρίου του 1908. Βίωσε τις δυσκολίες της εποχής του, την κοινωνική αδικία και τη φτώχεια. Έζησε την εκμετάλλευση και την καταπίεση που η Αγγλική αποικιοκρατία επέβαλλε στο λαό μας.

 

Συνειδητοποιείται ταξικά μέσα από τους καθημερινούς αγώνες ως εργάτης, από τα μεταλλεία της Φουκάσας, στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στο Λονδίνο, έζησε από κοντά τη μιζέρια και την απαξίωση των εργατών, γεγονός που τον οδήγησε στη σύνδεση του με το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας.

 

Με το πραξικόπημα του Φράνκο στην Ισπανία ενάντια στη κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου, ο Εζεκίας Παπαϊωάννου ως γνήσιος διεθνιστής και δημοκράτης, αντιφασίστας κατατάχθηκε εθελοντικά μαζί με άλλους Κύπριους της Βρετανίας στη Διεθνή Ταξιαρχία , αγωνιζόμενοι ενάντια στο φασισμό του Φράνκο.

 

Το ίδιο θα πράξει στο Λονδίνο όπου ζει το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σπεύδει να καταταγεί εθελοντής ενάντια στις ναζιστικές τάξεις, αλλά η αίτηση του απορρίπτεται για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά κατορθώνει να ενταχθεί στην Βρετανική Αντιαεροπορική Άμυνα.

 

Το 1949, το ιστορικό 6ο Συνέδριο του κόμματος, που τότε αντιμετώπιζε κρίση στην ηγεσία, τον εξέλεξε στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι τις 10 Απριλίου του 1988, όταν έφυγε από τη ζωή.

 

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου υπήρξε ηγέτης με διαλεκτική σκέψη και αφιέρωσε τη ζωή του δίπλα στους εργαζόμενους και το λαό. Ενέπνευσε το λαό μας στους καθημερινούς πολιτικούς και κοινωνικοοικονομικούς αγώνες, για κατακτήσεις, για ισότητα, ισονομία και ισοπολιτεία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για τα δικαιώματα του.

 

Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν της Ανεξαρτησίας, ο ηγέτης του Λαϊκού Κινήματος και της Αριστεράς υπερασπίστηκε την νεοϊδρυθείσα Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Κατήγγειλε τις ιμπεριαλιστικές συνωμοσίες και τον φασισμό των ντόπιων οργάνων τους. Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου προειδοποίησε πολλές φορές για το πραξικόπημα, την εισβολή και γενικότερα για την Νατοϊκή συνωμοσία, που έφερε το πραξικόπημα και ακολούθως, τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974. Συνέβαλε αποφασιστικά στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Συντάγματος, κατά την περίοδο του προδοτικού πραξικοπήματος της ΕΟΚΑ Β και της Χούντας των Αθηνών, καθώς και της τουρκικής εισβολής του 1974.

 

Καταλυτικός ήταν και ο ρόλος του, όπου μαζί με το Λαϊκό Κίνημα στα δύσκολα χρόνια της Τουρκικής εισβολής στάθηκε δίπλα από τους πρόσφυγες για την γρήγορη αποκατάσταση τους.

 

Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου υπήρξε οραματιστής, διακρινόταν για τα υψηλά ιδανικά του, τις αρχές και αξίες του. Πίστεψε και αγωνίστηκε για την κοινή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε μια κοινή πατρίδα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

 

Τα ιδανικά και η κοσμοθεωρία του ΑΚΕΛ που ο Εζεκίας Παπαϊωάννου υπερασπιζόταν όλη του την ζωή, δεν έχουν ξεθωριάσει. Είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα και ζωντανά. Ο Εζεκίας Παπαϊωάννου μας άφησε τεράστιες ιστορικές παρακαταθήκες. Υπηρέτησε κοντά μισό αιώνα την πολιτική και μαζί με τους συντρόφους του έκανε κατορθωτό να δώσουν νόημα, ποιότητα και περιεχόμενο σ΄αυτήν. Ο ίδιος δεν πήρε από την πολιτική, αλλά έδωσε πολλά και μάλιστα διαμόρφωσε πρότυπα ζωής.!

 

Η κοσμοθεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού, τα πανανθρώπινα και οικουμενικά ιδανικά και αξίες υπήρξαν σταθερά και αταλάντευτα, φάρος και οδηγός της μαχητικής και αγωνιστικής του ζωής. Η σφραγίδα του Εζεκία Παπαϊωάννου και του ΑΚΕΛ για την βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού υπήρξε καθοριστική. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι χωρίς το ΑΚΕΛ και την Αριστερά, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονταν ακόμα σε συνθήκες εργατικού Μεσαίωνα.

 

Σήμερα επιβάλλεται εμείς οι νεότεροι να τον μιμηθούμε. Να κάνουμε κτήμα την ιδεολογία και κοσμοθεωρία μας στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα του λαού, με τους αγώνες και τα οράματα μας, να δώσουμε μέλλον και προοπτική στο τόπο μας.

 

Να ξεκαθαρίσουμε στη σκέψη και στις συνειδήσεις των ανθρώπων ότι στη ζωή μας δεν αρκεί να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε , να τον κάνουμε καλύτερο. Αυτό είναι και το χρέος μας, το καθήκον μας. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο στον δικό μας ηγέτη, τον Εζεκία Παπαϊωάννου.

 

Γιώργος Τ. Γεωργίου

Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού-Βουλευτής

 

Read 760 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ)

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Η διαδικασία των γεωτρήσεων

Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού Με αφορμή την έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στο...

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Πώς, πότε και γιατί στη Λεμεσό είχαμε Λατίνο Επίσκοπο

Το σχίσμα που επήλθε το 1054 μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας επέφερε και ψυχρότητα στις σχέσεις της Παπικής Εκκλησίας...

O "Πορθητής" της Τουρκίας

O "Πορθητής" της Τουρκίας

Η δραστηριοποίηση του πλοίου - γεωτρύπανου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται προ των πυλών και η διαδικασία για την πρώτη του...